Коломієць, Ю. В. Жирнокислотний склад ліпідів калюсів томатів за умов бактеріального стресу [Текст] : наук. дослідж. / Ю. В. Коломієць, І. П. Григорюк, Л. М. Буценко> // Карантин і захист рослин. - 2016. - № 10. - С. 4-7 : рис., табл. - Бібліогр.: с. 7 Рубрики: Пасльонові--Помідори--Захист рослин Кл.слова (ненормовані): томат -- калюс -- жирні кислоти -- бактеріальний стрес Анотація: Досліджено жирнокислотний склад сумарних ліпідів калюсних клітин сортів томатів Чайка і Малиновий дзвін в умовах бактеріального стресу, спричиненого Xanthomonas vesicatoria, Pseudomonas syringae pv. tomato ma Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis. Показано, що кількість насичених жирних кислот ліпідів істотно знижувалася, а ненасичених - збільшувалася за дії фітотоксичних метаболітів збудників бактеріозів. Рівень ненасичених жирних кислот підвищувався за рахунок збільшення вмісту лінолевої і олеїнової кислот та зниження пальмітинової. Обговорюється зв'язок між складом жирних кислот ліпідів і адаптацією калюсних тканин томатів до бактеріального стресу. Дод.точки доступу: Григорюк, І. П.; Буценко, Л. М. Є примірники у відділах: всього 1 : ВДЕТПСГН (1) |