Авторизація
Прізвище
Пароль  
Увійти
 

Вид пошуку

 

Бази даних


Електронна картотека аналітичного опису статей - результати пошуку

Зона пошуку
Формат представлення знайдених документів:
повний інформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>K=культура харчування<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 6
Показані документи с 1 за 6
1.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Литвиненко Ірина
Назва : Якщо дитина не хоче їсти.
Місце публікування : Дошкільне виховання. - 2012. - № 6. - С. 16-19. - ISSN 0321-1401 (Шифр Д654208/2012/6). - ISSN 0321-1401
ББК : 74.1
Предметні рубрики: Педагогіка-- Дошкільне виховання-- Валеологічне
Ключові слова (''Вільн.індекс.''): смак--апетит--культура харчування
Анотація: В статті йдеться про те, як урахувати індивідуальні психофізіологічні особливості дитини при її годуванні, як обходитися без примусу при цьому.
Знайти схожі

2.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання : 63.59(4Укр)
Автор(и) : Щербань О. В.
Назва : Глиняний посуд у традиційній культурі харчування українців через призму наукового дослідження Варвари Щелоковської
Місце публікування : Народна творчість та етнологія. - 2014. - N 5(вересень-жовтень). - С. 28-34
Примітки : Бібліогр. в кінці ст.
ББК : 63.59(4Укр)
Предметні рубрики: Харчування-- Культура українська
Посуд-- Традиційні культура-- Українці
Традиційні культура-- Харчування-- Українці
Ключові слова (''Вільн.індекс.''): глиняний посуд--культура харчування
Анотація: Уперше в українській етнології проаналізовано працю Варвари Щелоковської (В. Щ.) у площині дослідження традиційної культури харчування українців. Досліджено внесок її авторки у вивчення порушеної теми. Виокремлено аспекти й питання, що потребують належної уваги сучасних етнографів з урахуванням потреб і рівня розвитку сучасної етнології, історії, культурології, мистецтвознавства та керамології. Зроблено висновок про високий рівень інформативності та наукової ретельності аналізованої праці Варвари Щелоковської.
Знайти схожі

3.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання : CUKK-VDPU/Г 70
Автор(и) : Горпинич Т.
Назва : Урок з основ здоров'я, 2 клас
Місце публікування : Початкова школа. - 2016. - № 4. - С. 37-39. (Шифр П675327/2016/4)
Предметні рубрики: Основи здоров'я-- Урок
Ключові слова (''Вільн.індекс.''): урок з основ здоров'я--культура харчування--правила поведінки за столом
Анотація: План-конспект уроку з основ здоров'я за темою "Культура харчування. Правила поведінки за столом", мета якого - ознайомити учнів з режимом харчування, правилами культурної поведінки застолом, формувати здоров'язберігаючу компетентність.
Знайти схожі

4.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Щербань О. В.
Назва : Сьогодення у призмі традиційної культури харчування мешканців Наддніпрянської України в кінці XIX - на початку XX століття
Місце публікування : Народна творчість та етнологія. - 2017. - N 1(січень-березень). - С. 42-47 (Шифр Н533083/2017/1)
Примітки : Бібліогр. в кінці ст.
Предметні рубрики: Харчування-- Культура українська --Наддніпрянщина
Ключові слова (''Вільн.індекс.''): культура харчування--вариста піч--глиняний посуд
Анотація: У статті розглянуто особливості традиційної культури харчування мешканців Наддніпрянщини. Акцентовано увагу на денному меню селянина-середняка в скоромний будень і свято та в пісний будень і пісне свято. Зроблено висновки, що сформований упродовж не одного тисячоліття харчовий раціон складався з натуральних продуктів місцевого виробництва, які готувалися в глиняному посуді в печі, переважно шляхом варіння та тушкування, і був досить поживним і водночас не спричиняв ожиріння.
Знайти схожі

5.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Назва : 10 простих способів покращити травлення
Місце публікування : Жінка. - 2020. - № 9. - С. 36-37: ілюстр. (Шифр Ж966143/2020/9)
Предметні рубрики: Гігієна харчування
Валеологія
Здоровий спосіб життя-- Здорове харчування
Ключові слова (''Вільн.індекс.''): раціон харчування людини--культура харчування--фізична активність
Знайти схожі

6.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Дзюба О. М.
Назва : Посуд як складова культури харчування козацької старшини XVIII століття
Місце публікування : Народна творчість та етнологія. - 2020. - N 3. - С. 63-71 (Шифр Н533083/2020/3)
Примітки : Бібліогр. в кінці ст.
Предметні рубрики: Посуд-- Козацтво, 18 ст.
Харчування-- Козацтво, 18 ст.
Ключові слова (''Вільн.індекс.''): козацька старшина--культура харчування
Анотація: Посуд як складова культури харчування козацької еліти ХVІІІ ст. демонструє спосіб життя, матеріальні можливості цього соціуму. Козацька старшина все більше відгалужувалася від козацького середовища, усвідомлювала себе шляхетством і відповідно облаштовувала власний побут, що, зокрема, простежується в асортименті посуду, його якості й вартості. Це різні за формою, матеріалом і призначенням вироби: миски і полумиски, тарілки, великі й малі ложки, ножі, виделки, ковші, ковшики, кубки, чаші, келихи, дзбани, пляшки, чайники, кавники, цукорниці, таці тощо. У повсякденному побуті козацької старшини не зник дерев’яний і глиняний посуд, традиційний для всіх суспільств тих часів. Але всебічного поширення набуває характерний загалом для європейської культури харчування мідний, циновий (олов’яний), срібний, а також порцеляновий та кришталевий посуд. Він мав неабияку цінність, вносився у реєстри посагу, заповіти, весільні дарунки. Купівля, вартість і вага його фіксувалися в щоденниках, зокрема П. Апостола, Я. Марковича, М. Ханенка, у приватних листах.На основі вказаних документальних джерел представлено різні вироби для пиття, приготування та вживання їжі. Мідний, циновий і срібний посуд купувався в Москві та Петербурзі, його виготовляли й місцеві майстри. Відомими осередками золотарства в Гетьманщині були Київ, Чернігів, Стародуб, Ніжин, де козацька старшина замовляла різноманітний посуд у місцевих та іноземних майстрів. Привозився він також з німецьких земель, зокрема з Гданська і Вроцлава (нині – польські міста), з якими підтримувалися торговельні зв’язки. Посуд зі срібла відзначався високою художньою якістю та вартістю. Асортимент розширювався і козацька старшина не відставала від моди, купувала «ново манерні» вироби.Поширюване вживання кави й чаю вимагало відповідного посуду та аксесуарів. Старшина купувала порцелянові чашки, чайники, кавники, цукорниці, млинки, декорувала стіл серветами та скатертинами. Поряд зі скляним цінувався і кришталевий посуд, призначений для пиття різних напоїв.Отже, упродовж ХVІІІ ст. відбувався активний процес аристократизації козацької старшини, що простежується на прикладі використання різного за якістю та вартістю посуду.
Знайти схожі

 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)