Литвиненко, Ірина Якщо дитина не хоче їсти. [Текст] / Ірина Литвиненко> // Дошкільне виховання. - 2012. - № 6. - С. 16-19 . - ISSN 0321-1401 Рубрики: Педагогіка--Дошкільне виховання--Валеологічне Кл.слова (ненормовані): смак -- апетит -- культура харчування Анотація: В статті йдеться про те, як урахувати індивідуальні психофізіологічні особливості дитини при її годуванні, як обходитися без примусу при цьому. Є примірники у відділах: всього 1 : ВДГН (1) |
Щербань, О. В. Глиняний посуд у традиційній культурі харчування українців через призму наукового дослідження Варвари Щелоковської [Текст] / О. В. Щербань> // Народна творчість та етнологія. - 2014. - N 5(вересень-жовтень). - С. 28-34. - Бібліогр. в кінці ст. Рубрики: Харчування--Культура українська Посуд--Традиційні культура--Українці Традиційні культура--Харчування--Українці Кл.слова (ненормовані): Глиняний посуд -- Культура харчування Анотація: Уперше в українській етнології проаналізовано працю Варвари Щелоковської (В. Щ.) у площині дослідження традиційної культури харчування українців. Досліджено внесок її авторки у вивчення порушеної теми. Виокремлено аспекти й питання, що потребують належної уваги сучасних етнографів з урахуванням потреб і рівня розвитку сучасної етнології, історії, культурології, мистецтвознавства та керамології. Зроблено висновок про високий рівень інформативності та наукової ретельності аналізованої праці Варвари Щелоковської. Дод.точки доступу: Щелоковская, Варвара \про твір\ |
CUKK-VDPU Г 70 Горпинич, Т. Урок з основ здоров'я, 2 клас [Текст] / Тетяна Горпинич> // Початкова школа. - 2016. - № 4. - С. 37-39. Рубрики: Основи здоров'я--Урок Кл.слова (ненормовані): урок з основ здоров'я -- культура харчування -- правила поведінки за столом Анотація: План-конспект уроку з основ здоров'я за темою "Культура харчування. Правила поведінки за столом", мета якого - ознайомити учнів з режимом харчування, правилами культурної поведінки застолом, формувати здоров'язберігаючу компетентність. Замовлені прим-ки для відділів: ВДГН |
Щербань, О. В. Сьогодення у призмі традиційної культури харчування мешканців Наддніпрянської України в кінці XIX - на початку XX століття [Текст] / О. В. Щербань> // Народна творчість та етнологія. - 2017. - N 1(січень-березень). - С. 42-47. - Бібліогр. в кінці ст. Рубрики: Харчування--Культура українська--Наддніпрянщина Кл.слова (ненормовані): Культура харчування -- Вариста піч -- Глиняний посуд Анотація: У статті розглянуто особливості традиційної культури харчування мешканців Наддніпрянщини. Акцентовано увагу на денному меню селянина-середняка в скоромний будень і свято та в пісний будень і пісне свято. Зроблено висновки, що сформований упродовж не одного тисячоліття харчовий раціон складався з натуральних продуктів місцевого виробництва, які готувалися в глиняному посуді в печі, переважно шляхом варіння та тушкування, і був досить поживним і водночас не спричиняв ожиріння. Є примірники у відділах: всього 1 : ВМ (1) |
10 простих способів покращити травлення [Текст]> // Жінка. - 2020. - № 9. - С. 36-37 : ілюстр. Рубрики: Гігієна харчування Валеологія Здоровий спосіб життя--Здорове харчування Кл.слова (ненормовані): раціон харчування людини -- культура харчування -- фізична активність Є примірники у відділах: всього 2 : ВА (1), ВДГН (1) |
Дзюба, О. М. Посуд як складова культури харчування козацької старшини XVIII століття [Текст] / О. Дзюба> // Народна творчість та етнологія. - 2020. - N 3. - С. 63-71. - Бібліогр. в кінці ст. Рубрики: Посуд--Козацтво, 18 ст. Харчування--Козацтво, 18 ст. Кл.слова (ненормовані): Козацька старшина -- Культура харчування Анотація: Посуд як складова культури харчування козацької еліти ХVІІІ ст. демонструє спосіб життя, матеріальні можливості цього соціуму. Козацька старшина все більше відгалужувалася від козацького середовища, усвідомлювала себе шляхетством і відповідно облаштовувала власний побут, що, зокрема, простежується в асортименті посуду, його якості й вартості. Це різні за формою, матеріалом і призначенням вироби: миски і полумиски, тарілки, великі й малі ложки, ножі, виделки, ковші, ковшики, кубки, чаші, келихи, дзбани, пляшки, чайники, кавники, цукорниці, таці тощо. У повсякденному побуті козацької старшини не зник дерев’яний і глиняний посуд, традиційний для всіх суспільств тих часів. Але всебічного поширення набуває характерний загалом для європейської культури харчування мідний, циновий (олов’яний), срібний, а також порцеляновий та кришталевий посуд. Він мав неабияку цінність, вносився у реєстри посагу, заповіти, весільні дарунки. Купівля, вартість і вага його фіксувалися в щоденниках, зокрема П. Апостола, Я. Марковича, М. Ханенка, у приватних листах. На основі вказаних документальних джерел представлено різні вироби для пиття, приготування та вживання їжі. Мідний, циновий і срібний посуд купувався в Москві та Петербурзі, його виготовляли й місцеві майстри. Відомими осередками золотарства в Гетьманщині були Київ, Чернігів, Стародуб, Ніжин, де козацька старшина замовляла різноманітний посуд у місцевих та іноземних майстрів. Привозився він також з німецьких земель, зокрема з Гданська і Вроцлава (нині – польські міста), з якими підтримувалися торговельні зв’язки. Посуд зі срібла відзначався високою художньою якістю та вартістю. Асортимент розширювався і козацька старшина не відставала від моди, купувала «ново манерні» вироби. Поширюване вживання кави й чаю вимагало відповідного посуду та аксесуарів. Старшина купувала порцелянові чашки, чайники, кавники, цукорниці, млинки, декорувала стіл серветами та скатертинами. Поряд зі скляним цінувався і кришталевий посуд, призначений для пиття різних напоїв. Отже, упродовж ХVІІІ ст. відбувався активний процес аристократизації козацької старшини, що простежується на прикладі використання різного за якістю та вартістю посуду. Є примірники у відділах: всього 1 : ВМ (1) |