Протруювання насіння нуту. Вплив протруйників на схожість, початковий зріст проростків і формування бульбочок у різних сортів нуту [Текст] / В. І. Січкар [та ін.] // Насінництво. - 2016. - № 11/12. - С. 6-9 : табл., фот. - Бібліогр.: с. 9
Рубрики: Зернобобові культури--Нут--Насіння--Протруювання
Кл.слова (ненормовані):
азотфіксуючий потенціал -- сівозміна -- економічна ефективність -- товарне насіння -- хвороби -- якість насіння -- фітопатогенні мікроорганізми -- протруйники насіння -- токсичний ефект -- ростові процеси -- азотфіксуюча здатність проростків
Анотація: Аридизація клімату, яка спостерігається у нашій країні протягом останнього десятиріччя, потребує коригування не тільки сортового складу, але й впровадження у виробництво нових культур, яким до недавнього часу не приділяли достатньої уваги. До таких, перш за все, належить нут. Це найбільш посухостійка культура серед групи зернобобових, що стало головним стимулом різкого збільшення площ його посівів у нашій країні.Однією з вимог одержання високого урожаю є використання високоякісного насіння. Технологія насінницьких посівів цієї культури повинна обов`язково включати протруювання насіння з метою запобігання прояву хвороб на ранніх етапах росту рослин.


Дод.точки доступу:
Січкар, В. І.; Бушулян, О. В.; Бабаянц, О. В.; Пасічник, С. М.; Коць, С. Я.

Є примірники у відділах: всього 1 : ВДЕТПСГН (1)
Вільні: ВДЕТПСГН (1)





    Бородай, В. В.
    Поширеність та розвиток основних хвороб картоплі (Solanum Tuberosum L.) в Україні [Текст] / В. В. Бородай, А. І. Парфенюк // Агроекологічний журнал. - 2018. - № 4. - С. 82-87 : іл., табл. - Бібліогр.: с. 86-87
Рубрики: Картопля--Фітопатологія
Кл.слова (ненормовані):
фітопатогенні мікроорганізми -- біологічне забруднення агроекосистем -- поширення -- агроценоз -- Solanum Tuberosum L.
Анотація: Проаналізовано дані Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужби) за 2014-2017 рр. щодо основних хвороб картоплі бактеріальної, вірусної та мікозної етіології. Встановлено значне зростання ураженості бульб картоплі останніми роками. Серед основних збудників хвороб картоплі домінували фітофтороз, альтернаріоз та фузаріоз. Закладання на зберігання бульб, уражених хворобами понад нормативні рівні, спричиняє втрати 25, 4 % картоплі навесні. Зростання шкодочинності хвороб картоплі під час зберігання, посилення агресивності збудників, значна кількість латентної інфекції як у бульбах, так і в ґрунті, особливості змін клімату в Україні значно погіршують якість посадкового матеріалу, істотно посилюють біологічне забруднення агроекосистем та впливають на безпеку продукції.


Дод.точки доступу:
Парфенюк, А. І.

Є примірники у відділах: всього 1 : ВДЕТПСГН (1)
Вільні: ВДЕТПСГН (1)