Щербань, О. В. Форми і призначення глиняних друшляків у культурі харчування українців / О. В. Щербань> // Народна творчість та етнологія. - 2013. - № 5. - С. 101-107. - Бібліогр. в кінці ст. Рубрики: Гончарні вироби--Посуд Посуд Кераміка--Посуд Кл.слова (ненормовані): друшляк -- дуршлаг -- цідилок -- трушляк -- дірчата миска -- сировка Анотація: Уперше подано узагальнюючу характеристику форм та декору глиняних друшляків різних регіонів України, охарактеризовано їх призначення. Досліджено, що цей різновид глиняних виробів використовувався скрізь на території України, мав регіональну специфіку, пов'язану з традиціями кулінарної культури конкретного ареалу використання. Є примірники у відділах: всього 1 : ВМ (1) |
Щербань, О. В. Глиняний посуд у традиційній культурі харчування українців через призму наукового дослідження Варвари Щелоковської [Текст] / О. В. Щербань> // Народна творчість та етнологія. - 2014. - N 5(вересень-жовтень). - С. 28-34. - Бібліогр. в кінці ст. Рубрики: Харчування--Культура українська Посуд--Традиційні культура--Українці Традиційні культура--Харчування--Українці Кл.слова (ненормовані): Глиняний посуд -- Культура харчування Анотація: Уперше в українській етнології проаналізовано працю Варвари Щелоковської (В. Щ.) у площині дослідження традиційної культури харчування українців. Досліджено внесок її авторки у вивчення порушеної теми. Виокремлено аспекти й питання, що потребують належної уваги сучасних етнографів з урахуванням потреб і рівня розвитку сучасної етнології, історії, культурології, мистецтвознавства та керамології. Зроблено висновок про високий рівень інформативності та наукової ретельності аналізованої праці Варвари Щелоковської. Дод.точки доступу: Щелоковская, Варвара \про твір\ |
Щербань, О. В. Сьогодення у призмі традиційної культури харчування мешканців Наддніпрянської України в кінці XIX - на початку XX століття [Текст] / О. В. Щербань> // Народна творчість та етнологія. - 2017. - N 1(січень-березень). - С. 42-47. - Бібліогр. в кінці ст. Рубрики: Харчування--Культура українська--Наддніпрянщина Кл.слова (ненормовані): Культура харчування -- Вариста піч -- Глиняний посуд Анотація: У статті розглянуто особливості традиційної культури харчування мешканців Наддніпрянщини. Акцентовано увагу на денному меню селянина-середняка в скоромний будень і свято та в пісний будень і пісне свято. Зроблено висновки, що сформований упродовж не одного тисячоліття харчовий раціон складався з натуральних продуктів місцевого виробництва, які готувалися в глиняному посуді в печі, переважно шляхом варіння та тушкування, і був досить поживним і водночас не спричиняв ожиріння. Є примірники у відділах: всього 1 : ВМ (1) |