Щербань, О. В.
    Форми і призначення глиняних друшляків у культурі харчування українців / О. В. Щербань // Народна творчість та етнологія. - 2013. - № 5. - С. 101-107. - Бібліогр. в кінці ст.
ББК 63.5
Рубрики: Гончарні вироби--Посуд
   Посуд

   Кераміка--Посуд

Кл.слова (ненормовані):
друшляк -- дуршлаг -- цідилок -- трушляк -- дірчата миска -- сировка
Анотація: Уперше подано узагальнюючу характеристику форм та декору глиняних друшляків різних регіонів України, охарактеризовано їх призначення. Досліджено, що цей різновид глиняних виробів використовувався скрізь на території України, мав регіональну специфіку, пов'язану з традиціями кулінарної культури конкретного ареалу використання.


Є примірники у відділах: всього 1 : ВМ (1)
Вільні: ВМ (1)





    Щербань, О. В.
    Глиняний посуд у традиційній культурі харчування українців через призму наукового дослідження Варвари Щелоковської [Текст] / О. В. Щербань // Народна творчість та етнологія. - 2014. - N 5(вересень-жовтень). - С. 28-34. - Бібліогр. в кінці ст.
ББК 63.59(4Укр)
Рубрики: Харчування--Культура українська
   Посуд--Традиційні культура--Українці

   Традиційні культура--Харчування--Українці

Кл.слова (ненормовані):
Глиняний посуд -- Культура харчування
Анотація: Уперше в українській етнології проаналізовано працю Варвари Щелоковської (В. Щ.) у площині дослідження традиційної культури харчування українців. Досліджено внесок її авторки у вивчення порушеної теми. Виокремлено аспекти й питання, що потребують належної уваги сучасних етнографів з урахуванням потреб і рівня розвитку сучасної етнології, історії, культурології, мистецтвознавства та керамології. Зроблено висновок про високий рівень інформативності та наукової ретельності аналізованої праці Варвари Щелоковської.


Дод.точки доступу:
Щелоковская, Варвара \про твір\




    Щербань, О. В.
    Сьогодення у призмі традиційної культури харчування мешканців Наддніпрянської України в кінці XIX - на початку XX століття [Текст] / О. В. Щербань // Народна творчість та етнологія. - 2017. - N 1(січень-березень). - С. 42-47. - Бібліогр. в кінці ст.
Рубрики: Харчування--Культура українська--Наддніпрянщина
Кл.слова (ненормовані):
Культура харчування -- Вариста піч -- Глиняний посуд
Анотація: У статті розглянуто особливості традиційної культури харчування мешканців Наддніпрянщини. Акцентовано увагу на денному меню селянина-середняка в скоромний будень і свято та в пісний будень і пісне свято. Зроблено висновки, що сформований упродовж не одного тисячоліття харчовий раціон складався з натуральних продуктів місцевого виробництва, які готувалися в глиняному посуді в печі, переважно шляхом варіння та тушкування, і був досить поживним і водночас не спричиняв ожиріння.


Є примірники у відділах: всього 1 : ВМ (1)
Вільні: ВМ (1)