Година правових знань "Військове законодавство України" (до Дня захисників і захисниць України)

Година правових знань "Військове законодавство України" (до Дня захисників і захисниць України)

01.10.2024
66
  Військове законодавство – система правових актів, у яких закріплені норми, що регулюють відносини в галузі військового будівництва і діяльності Воєнної організації держави. Державно-правовою основою військового законодавства є Конституція України. Основні джерела – акти військового законодавства, а також закони України та видані на їх підставі підзаконні акти органів державної влади і військового управління.

  Перелік нормативно-правових актів, які регулюють мобілізацію, службу в ЗСУ та інші питання:

  1. Стаття 65 Конституції України: "Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України. Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону".
  2. Закон України "Про військовий обовʼязок і військову службу".
  3. Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".
  4. Закон України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".
  5. Закон України "Про оборону України".
  6. Закон України "Про правовий режим воєнного стану".
  7. Кодекс цивільного захисту України.
  8. Кримінальний кодекс України, статті 336-337.
  9. Закон України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію"".
  10. Закон України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні"".
  11. Постанова Кабінету Міністрів України "Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім'ям під час дії воєнного стану".
  12. Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".
  13. Нормативні документи, які стосуються інструментів та способів організації мобілізації на місцях: типове положення про мобілізаційний підрозділ органу державної влади, іншого державного органу.
  14. Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів".
  У квітні 2024 року було прийнято низку законів, які вносять певні зміни до питань військового обліку та мобілізації в Україні.
  • Закон України № 3127-IX "Про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", який передбачає зниження граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25 років. Закон набрав чинності з 04 квітня 2024 року.
  • Закон України № 3549-IX від 16 січня 2024 року "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних у державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану", який запускає електронний реєстр військовозобов'язаних "Оберіг" і електронний кабінет військовозобов'язаних. Закон набрав чинності з 04 квітня 2024 року.
  • Закон України № 3621-IX від 23 квітня 2024 року "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист", згідно з яким скасовується статус "обмежено придатний" та передбачається два види статусу: "придатний до служби" або "непридатний до служби". Закон набрав чинності з 04 травня 2024 року.
  • Закон України № 3633 від 11 квітня 2024 року "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", яким встановлюються нові обов'язки для військовозобов'язаних і заходи впливу в разі їхнього невиконання, а також для представників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (далі – ТЦК та СП) при врученні повісток. Закон набрав чинності з 18 травня 2024 року.
  Зміни, запроваджені цими законами, спрямовані на позитивні зрушення в мобілізаційному процесі, на підвищення ефективності системи військового обліку та на удосконалення системи обробки та використання даних у державних реєстрах з військового обліку.
  Також відбулися доповнення в період з травня по серпень до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей":
  • № 3687-IX від 08.05.2024 (статтю 10-1 доповнити пунктом 24 такого змісту: "24. Військовослужбовцям із числа осіб, яких умовно-достроково звільнено від відбування покарання на підставі, визначеній статтею 81-1 Кримінального кодексу України, та які проходять військову службу за контрактом, щорічна основна відпустка не надається, але може надаватися відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин тривалістю не більше 10 календарних днів".)
  • № 3900-IX від 20.08.2024
  Ці Закони здійснюють правове регулювання відносин між державою і громадянами України у зв'язку з виконанням ними конституційного обов'язку щодо захисту Вітчизни.
  Ми висловлюємо щиру вдячність кожному захиснику та захисниці, завдяки незламності яких наша країна крокує до омріяної перемоги. Слава Україні! Героям слава!

  Використані джерела:

  1. Військове законодавство // Енциклопедія сучасної України : сайт. – Електрон. текст та зображув. дані. – Режим доступу : https://esu.com.ua/article-34472 (дата звернення 23.09.2024). – Назва з екрана.
  2. Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист" // Верховна Рада України : сайт. – Електрон. текст та зображув. дані. – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-IX#Text (дата звернення 23.09.2024). – Назва з екрана.
  3. Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних у державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану" // Верховна Рада України : сайт. – Електрон. текст та зображув. дані. – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3549-20#Text (дата звернення 23.09.2024). – Назва з екрана.
  4. Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" // Верховна Рада України : сайт. – Електрон. текст та зображув. дані. – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#Text (дата звернення 23.09.2024). – Назва з екрана.
  5. Закон України "Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" // Верховна Рада України : сайт. – Електрон. текст та зображув. дані. – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3900-20#n2 (дата звернення 23.09.2024). – Назва з екрана.
  6. Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу"" // Верховна Рада України : сайт. – Електрон. текст та зображув. дані. – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3127-IX#Text (дата звернення 23.09.2024). – Назва з екрана.
  7. Закон України "Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо запровадження інституту умовно-дострокового звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі в обороні країни, захисті її незалежності та територіальної цілісності" // Верховна Рада України : сайт. – Електрон. текст та зображув. дані. – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3687-20#n58 (дата звернення 23.09.2024). – Назва з екрана.
  8. Закон України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" // Верховна Рада України : сайт. – Електрон. текст та зображув. дані. – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12#Text (дата звернення 23.09.2024). – Назва з екрана.
 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється