Лицар української письменності (Іван Котляревський)

Лицар української письменності (Іван Котляревський)

08.09.2024
98
  Люди, пам'ять про яких живе й житиме століттями, були непересічними та яскравими. Ми хочемо нагадати вам про Івана Котляревського – класика української літератури, письменника, поета, драматурга, громадського діяча, який народився 9 вересня 1769 року. З його поеми "Енеїда" фактично розпочалося формування літературної української мови на основі живої народної мови. Творчість Івана Котляревського ознаменувала собою початок нової ери української літератури. З порівняно невеликого за обсягом творчого доробку письменника починається потужний рух національного відродження. Поема "Енеїда", над якою Іван Котляревський працював майже три десятиліття, стала епохальним за своєю громадською і художньою значущістю явищем у духовному житті українського народу, визначила змістовий напрям та форму нашому письменництву.
  Життя і творчість Івана Котляревського припали на час, коли, здавалося, самі підмурки національної ідеї відбували одне з найсерйозніших випробувань на право свого існування взагалі. Невблаганна самодержавницька дійсність розбивала на друзки сподівання українського народу. Могутній і тотальний імперський тиск мав остаточно призвести до знищення навіть можливих проявів національного духу. Поневірянням, визиском, кров'ю вписано в літопис історії українського народу сторінки немилосердного XVIII сторіччя. То був час, коли на історичному роздоріжжі народ міг втратити все – надії, традиції, культуру, майбутнє і, зрештою, себе. Стихійні протести щораз захлиналися під безжальною силою та жорстокою сваволею царських сатрапів. Набирало розмаху кріпацтво з його дикунською мораллю й антилюдськими законами. "Доборолась Україна до самого краю", – писав її геній Тарас Шевченко. І раптом серед мертвої тиші лунає сміх – зневажливий, саркастичний, життєствердний. Той сміх не тільки пробудив у душах людей почуття гідності, але й повернув віру в себе, у свою неповторність і значущість. Неможливо було ніяк пояснити відродження українців у той складний час. Це було щось ірраціонально-стихійне. Саме тоді, коли вже всі співали панахиду решткам української держави, з'являється "Енеїда", перлина української мови. На абсолютному попелищі історії звідкись береться оце дивовижне Народне Слово. Михайло Коцюбинський писав: "З появою "Енеїди" забуте, закинуте під сільську покрівлю слово, наче фенікс з попелу воскресло знову. Іван Котляревський показав, що і під грубою свитою б'ється серце".
  Велич і значення письменника вимірюються тим, наскільки глибоко коріння його творчості сягає народного життя й наскільки широко він відбиває передові ідеали свого часу. Ці вимоги народності і прогресивності мистецтва органічно втілені в художніх творах Івана Котляревського, якому судилося започаткувати нову добу в українському письменстві. Творчість Котляревського високо цінував Тарас Шевченко. У 1838 році Кобзар написав вірш "На вічну пам'ять Котляревському", де підносив його як національного співця та прославляв як творця безсмертної "Енеїди". Коли відзначалося 150-річчя від дня народження Івана Котляревського (1919 рік), на його могилі виголосив останнє прилюдне слово Панас Мирний. Це був час, коли Полтаву захопили денікінці, які нічого українського не визнавали. Могила Котляревського та все кладовище були оточені жандармами з рушницями, у пов'язках із черепами. Та однаково прийшло багато людей, які чекали на Панаса Мирного. Письменник виголосив тоді коротку промову, яка перегукується із сьогоденням. "Хай інші, більш дотепніші від мене, розкажуть людям про твої діла невмирущі. А я прийшов скласти на твою домовину свої гіркі жалі та пекучі сльози, що тебе тут немає і нікому повідати про те сучасне лихо, що доводиться переживати нашій неньці-Україні".
  "Енеїда" Івана Котляревського увійшла в золотий фонд не лише української, а й світової культури. Краси та сили їй надала ще й чарівна музика Миколи Лисенка, який створив оперу за цією поемою. "Енеїда" органічно вплелася і в образотворче мистецтво – у твори українських художників. Вона живе разом зі своїм автором, бо те, що служить народові, не вмирає.
  Цьогоріч 9 вересня літературна спільнота святкує 255-ліття від дня народження батька української літератури Івана Котляревського. Запрошуємо всіх охочих відвідати відділ абонемента і згадати великого автора безсмертної "Енеїди" та вічно юної "Наталки Полтавки".

  Твори

  1. 821(477)
      Д 40
      Джерело української класики : збірка / уклад. Н. Ю. Попович. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. – 639 с.
  2. 84(4УКР)
      К 7
      Котляревський І. П. Вибрані твори / Іван Котляревський. – Київ : Країна Мрій, 2015. – 382, [1] с.
  3. У1
      К 73
      Котляревський І. П. Вибране : [для серед. шк. віку] / Іван Котляревський ; [худож. оформл. Анатолія Базилевича]. – Київ : Веселка, 1981. – 234, [4] с. : іл., портр.
  4. 84(2=Укр)1
      К 73
      Котляревський І. П. Енеїда : поема / Іван Котляревський. – Київ : Дніпро, 1988. – 275, [2] c.
  5. 84(4УКР)
      К 73
      Котляревський І. П. Енеїда ; Наталка Полтавка / І. П. Котляревський ; [авт. передм. О. Ковалевський]. – Харків : Прапор, 2004. – 268, [2] с.
  6. 821(477)
      К 73
      Котляревський І. П. Поетичні твори ; Драматичні твори ; Листи / Іван Котляревський ; [упоряд. і прим. М. Т. Максименко, вступ. ст. М. Т. Яценка]. – Київ : Наукова думка, 1982. – 317, [2] с. – (Бібліотека української літератури. Дожовтнева українська література).
  7. У1
      К 73
      Котляревський І. П. Твори : в 2 т. Т. 1. Енеїда / І. П. Котляревський ; [вступ. ст. Є. П. Кирилюка]. – Київ : Дніпро, 1969. – 345, [3] с. : портр., іл.
  8. У1
      К 73
      Котляревський І. П. Твори : в 2 т. Т. 2 / І. П. Котляревський. – Київ : Дніпро, 1969. – 269, [3] с. : портр., іл.
  9. 84(4УКР)
      У 45
      Українська драматургія. Золота збірка : [п'єси] / [голов. ред. С. С. Скляр]. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2009. – 413, [1] с.

  Література про нього

  1. 83.3(4УКР) / 8У
      Д 67
      Донцов Д. І. Правда прадідів великих / Дмитро Донцов. – Київ : Українська Видавнича Спілка, 2004. – 102, [1] с.
  2. 8У1
      К 73
      Кирилюк Є. П. Іван Котляревський : життя і творчість / Є. П. Кирилюк. – Київ : Дніпро, 1981. – 287 с.
  3. 83.3(4УКР) / 8У
      К 73
      Нахлік Є. К. Творчість Івана Котляревського. Замовчувані інтерпретації. Дискусійні проблеми. Спроба нового прочитання (з погляду літературних напрямів і течій) / Є. К. Нахлік. – Львів : Олір, 1994. – 67, [1] с.
  4. 821.09(477)
      К 73
      Панасенко Т. М. Іван Котляревський / Тетяна Панасенко. – Харків : Фоліо, 2019. – 124, [2] с. : [4] с. іл. – (Знамениті українці : засн. в 2009 р.).
  5. 83.3(4УКР)
      К 73
      Ротач П. П. Поклик через століття. Іван Котляревський і Полтава : зб. ст. і дослідж. / Петро Ротач. – Полтава : Дивосвіт, 2003. – 195, [2] с.
 

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється