Цей день в історії медицини: до 85-річчя від дня народження Анатолія Груші

Цей день в історії медицини: до 85-річчя від дня народження Анатолія Груші

09.09.2024
103
  Анатолій Груша – доктор медичних наук, академік Української академії національного наукового прогресу (УАННП), заслужений лікар України, кавалер ордена "За заслуги" III ст., головний лікар Чернігівської обласної лікарні (1974–2003), невропатолог, автор понад 50-ти наукових праць та монографій.
  Він вписав своє славетне ім'я в історію медицини Чернігівщини та України як Лікар з великої літери, науковець, талановитий організатор і відомий медичний краєзнавець. Анатолій Груша став другим доктором медицини серед лікарів-практиків на теренах області. Він займався не тільки справами з організації медичної допомоги мешканцям області, а й наукою, дослідженням історії становлення і розвитку обласної лікарні та медицини області.
  Народився Анатолій Микитович 10 вересня 1939 року в мальовничому селі Дзензелівка Маньківського району Черкаської області у хліборобській сім'ї. Після закінчення школи поїхав до Станіслава та вступив у медичний інститут. Одержавши після закінчення вишу призначення на Кіровоградщину, Анатолій Груша мріє про подальше навчання і вступає до клінічної ординатури Київського інституту вдосконалення лікарів.
  У 1967 році Анатолій Микитович разом із дружиною Людмилою Семенівною та донькою приїжджає до Чернігова і розпочинає роботу в Чернігівській обласній лікарні, обійнявши посаду завідувача неврологічного відділення.
  З 1974 року Анатолій Груша стає головним лікарем цього найпотужнішого медичного закладу Чернігівщини, яким керує протягом 29 років, перетворивши його на сучасний медичний комплекс. Сьогодні це флагман охорони здоров'я населення Чернігівщини, головний вузькоспеціалізований лікувальний та науково-медичний центр. За час керівництва Анатолія Груші введено в дію терапевтичний корпус на 900 ліжок, поліклінічне відділення на 375 відвідувань. Протягом 1994–1995 років у новозбудованих лікувальних корпусах розташовувалися два госпітальних відділення для інвалідів війни (терапевтичне й неврологічне), реабілітаційне (для тих, хто постраждав від наслідків аварії на Чорнобильській атомній станції) та відділення мікрохірургії ока. Ліжковий фонд нараховував 1000 ліжок, у наступні роки був скорочений до 800. За активної участі головного лікаря на базі обласної лікарні було відкрито відділення автоматизованої системи обробки інформації.
  Анатолій Груша – автор 54-х наукових праць, у т. ч. докторської й кандидатської дисертацій та п'яти монографій. У 1982 році захистив кандидатську дисертацію "Артеріальний тиск у хворих з неврозоподібними станами", а в 1995-му – дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук з теми "Наукове обґрунтування нових технологій процесу управління системою "Обласна лікарня – регіональна охорона здоров'я" та його інформаційного забезпечення".
  Громадськість Чернігівщини високо оцінила краєзнавчу роботу Анатолія Груші у співавторстві з директором обласної наукової медичної бібліотеки Матвієм Дулею. Їхнє спільне видання – "З історії медицини Чернігівщини" – було визнане кращою книгою 2000 року серед галузевих видань. А видання "Розвиток медицини та фармації на Чернігівщині" увійшло до науково-бібліографічного покажчика "Думки, ідеї професора Томіліна С. А. та їх втілення у XXI столітті", який був підготовлений Національною науковою медичною бібліотекою України та Київським міським науковим інформаційно-аналітичним центром статистики до третього конкурсу на кращу наукову роботу за напрямом "Історія медицини".
  Життя цієї талановитої людини обірвалося передчасно, на 64-му році життя.
  У 2005 році вийшла книга "Краса вірності", де постать Анатолія Груші розкрито всебічно – як людини, науковця, талановитого організатора, справжнього лікаря. Автори цього видання – колеги Анатолія Микитовича Микола Романюк і Володимир Зуб та письменник Станіслав Реп'ях.
  Ім'я Анатолія Груші увійшло до другого випуску довідково-бібліографічного видання "Україна медична" (Київ, 2004).
  2009 року в пам'ять про Анатолія Грушу встановлена меморіальна дошка на будівлі адміністративного корпусу лікарні.

  Список використаної літератури

  1. Анатолій Груша : (наук. бібліогр. покажч.) / Обл. наук. медична б-ка ; уклад.: І. І. Воронцовська, Н. Д. Яременко. – Чернігів : [б. в.], 2009. – 22 с.
  2. Відомі лікарі Чернігівщини : (До 80-річчя Чернігівської обл. наук. мед. б-ки) / Управління охорони здоров'я облдержадміністрації, Чернігівська обл. наук. мед. б-ка ; уклад. Н. Д. Яременко. – Чернігів : Видавець Лозовий В. М., 2014. – 302 с.
  3. Груша А. М. З історії медицини Чернігівщини / А. М. Груша, М. М. Дуля. – Чернігів : [б. в.], 1999. – 290 с. : іл.
  4. Груша А. М. Розвиток медицини та фармації на Чернігівщині / А. М. Груша, С. В. Пасталиця, М. М. Дуля. – Чернігів : [б. в.], 2003. – 48 с.
  5. Зуб В. Краса вiрностi : (Анатолiй Груша) / В. Зуб, М. Романюк, С. Реп'ях. – Ніжин : Аспект-Поліграф, 2005. – 70 с. – (Портрети землякiв).
  6. Брик О. Г. На варті життя і здоров'я. Чернігівській обласній лікарні – 65 / Олексій Брик, Микола Романюк, Олексій Петрик. – Чернігів : Десна, 2016. – 239 с. : іл.
  7. Учені, громадські діячі медицини Чернігівщини (1000–2005) / О. І. Петрик [та ін.]. – Чернігів : [б. в.], 2014. – 507 с.
 

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється