Цей день в історії медицини: до 90-річчя від дня народження Анатолія Заворотного

Цей день в історії медицини: до 90-річчя від дня народження Анатолія Заворотного

23.09.2024
68
  Анатолій Заворотний – лікар-хірург вищої категорії, завідувач хірургічним відділенням Чернігівської центральної районної лікарні (1970–1974), головний хірург області та хірург Чернігівської обласної лікарні, (1974–1996), хірург-експерт обласного центру медико-соціальної експертизи (1996–2014), кандидат медичних наук. Народився 24 вересня 1934 року в місті Чернігові.
  У 1953 році закінчив з відзнакою Чернігівську фельдшерсько-акушерську школу (нині Чернігівський базовий фаховий медичний коледж). Далі продовжив навчання в Київському медичному інституті, який він також закінчив на відмінно. Ще студентом, почав працювати медбратом у психоневрологічній лікарні, а потім – фельдшером на стації швидкої медичної допомоги. Це допомогло набути професіоналізму, глибоких знань, суворої дисципліни, неабиякої відповідальності за свої слова, вчинки та рішення.
  Після закінчення інституту Анатолій Заворотний отримав направлення до Чернігівської міської лікарні. Саме тогочасний головний хірург області, Феодосій Губенко, посприяв у становленні Анатолія Васильовича як лікаря-хірурга. Після субординатури та інституту отримав направлення на посаду головного лікаря Тур'янської дільничної лікарні Щорського (нині Сновського) району. Згодом був призначений завідувачем хірургічного відділення Чернігівської центральної районної лікарні. Після 8 років напруженої роботи отримав вищу категорію лікаря-хірурга.
  Навчався в аспірантурі за спеціальністю "Хірургія та анестезіологія", після завершення якої здобув звання кандидата медичних наук. Після захисту дисертації був занесений до складу медичної бригади від Міністерства охорони здоров'я, яка вирушила до Тюменської області для диспансерного обстеження населення. На пароплаві "Здоров'я", протягом двох місяців, проплили річками Ханти-Мансійського національного округу майже чотири тисячі кілометрів, щодня оглядаючи 50-60 пацієнтів. Це також сприяло фаховому зростанню. Після закінчення експедиції був направлений до Чернігова.
  З 1974 року до 1997 – головний хірург області, за сумісництвом працює хірургом Чернігівської обласної лікарні. За цей час впроваджені органозберігальні операції та малотравматичні оперативні втручання під час лікування хворих на виразку шлунка та дванадцятипалої кишки, весь спектр коригувальних операцій на позапечінкових жовчних ходах. Освоєно всі види операцій при захворюваннях щитоподібної залози в класичному та розширеному варіантах.
  Завдяки позитивним результатам під час лікування складних хірургічних патологій на базі відділення організували два спеціалізовані центри: хірургічної панкреатології та шлунково-кишкових кровотеч.
  Виконуючи місію обласного хірурга, відвідував хірургічні відділення в усіх районах. Проводив навчання та консультації інтернів і медичного персоналу, готував наради, семінари, конференції хірургів, яких в області налічувалося близько 400 спеціалістів. Він завжди нагадував майбутнім лікарям крилату фразу французького хірурга Анрі Мондора: "Ми маємо однаково лікувати і імператора, і засудженого до страти".
  40 років очолював бібліотечну наукову раду (1974–2014). Головна увага приділялась підвищенню фахового рівня медичних працівників, особливо молодого покоління лікарів.
  Анатолій Заворотний був членом правління Українського наукового товариства хірургів (1978–1998), головою правління обласного товариства хірургів (1984–1996). Автор та співавтор 26-ти друкованих праць і 10-ти раціоналізаторських пропозицій, 3-х доповідей на республіканських з'їздах та конференціях хірургів. Нагороджений орденом "Знак пошани".
  Помер 26 квітня 2019 року. Анатолію Заворотному було 85 років.

  Джерела:

  1. Брик О. На варті здоров'я. Чернігівській обласній лікарні – 65 / Олексій Брик, Микола Романюк, Олексій Петрик. – Чернігів : Десна, 2016. – 239 с.
  2. Відомі лікарі Чернігівщини: (До 80-річчя Чернігівської обл. наук. мед. б-ки) / Управління охорони здоров'я облдержадміністрації, Чернігівська обласна наукова медична бібліотека; уклад. Н. Д. Яременко – Чернігів : Видавець Лозовий В. М., 2014. – 302 с.
  3. Гайдук Сергій. Кандидат медичних наук Анатолій Заворотний: "Хірург – це не тільки професія, це спосіб життя" / Сергій Гайдук // Деснянська правда. – 2014. – 27 лист. – С. 10.
  4. Груша А. М. З історії медицини Чернігівщини / А. М. Груша, М. М. Дуля. – Чернігів : [б.в.], 1999. – 290 с. : іл.
  5. Учені, громадські діячі медицини Чернігівщини (1000–2005) / О. І. Петрик [та ін.]. – Чернігів : [б.в.], 2014. – 506 с.
 

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється