"Справа, якій ми служимо…" (До Міжнародного дня лікаря)

"Справа, якій ми служимо…" (До Міжнародного дня лікаря)

29.09.2024
116
  Міжнародний день лікаря, який відзначається у перший понеділок жовтня, проголошений 1971 року за ініціативи Міжнародної медичної гуманітарної організації "Лікарі без кордонів" під егідою Всесвітньої організації охорони здоров'я.
  З нагоди свята у філії "Медична бібліотека" Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових організована виставка книг та журналів "Справа, якій ми служимо…" про найгуманнішу, почесну і благородну професію – лікаря.
  Це єдиний фах, де випускники медичних вишів, перш ніж розпочати роботу, дають клятву Гіппократа, вірно дотримуючись заповітів цього давньогрецького лікаря та філософа: "завжди будь терплячий, уважний, чесний, будь скромний, підкори справи залізній логіці, розуму, не вимагаючи ні жертв, ні блага для себе". Лікарі завжди думками зі своїми пацієнтами. Збереження здоров'я – їх щоденна робота.
  Вітаємо зі святом всіх тих, хто пов'язав свою долю з найшляхетнішою професією. Бажаємо міцного здоров'я, щастя, добра, миру і благополуччя. Нехай ніколи не вичерпуються ваше душевне тепло, чуйність і увага до людей. Успіхів і наснаги вам у роботі.
  Виставка діятиме з 30 вересня по 14 жовтня. Приємного ознайомлення!

  На виставці представлені книги:

  1. Амосов Н. М. Енциклопедія Амосова. Алгоритм здоров'я. Людина і суспільство. – Донецьк : Сталкер, 2002. – 464 с.
  Книга видатного вченого, відомого хірурга, кібернетика – це результат сорока років роботи у гуманітарних науках теорії мислення, психології, соціології і філософії.
  Читач отримає більш глибокі знання про хворобу, як протистояти їй. А також про особистий досвід – засоби від хвороб в зрілому віці, тренуваннях для тіла, цікавих занять для душі і розуму.
  Книга розрахована на широке коло читачів.

  2. Визначні імена у світовій медицині / За ред. О. А. Грандо. – К. : Тріумф, 2001 – 318 c.
  У книжці подано інформацію про наукову і практичну діяльність близько 200 українських лікарів і вчених медиків за період від XVIII ст. до наших днів.
  3. Гаткевич Ярослав, Пундій Павло. Українські лікарі. Бібліографічний довідник. Кн.3. Учасники національно-визвольної боротьби та українського державотворення. Репресовані та реабілітовані лікарі України / Ярослав Ганіткевич // наук. ред. Любомир Пиріг. – Львів : Афіша, 2008. – 426 с.
  4. Генрі Марш. Історія про життя, смерть і нейрохірургію : коротка проза. 2-е вид., зі змін. та випр. / Генрі Марш; переклад з англ. Андрія Мизака. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2023. – 312 с.
  Книга спогадів і роздумів відомого британського нейрохірурга Генрі Марша. Вона поєднує багато захоплюючих історій, у яких головне – це етика стосунків між лікарем та пацієнтом, тонка межа між гіркою правдою і крихкою надією.
  Книга розрахована на широке коло читачів.

  5. Матівос Ю. З іменем святого Луки. Історія незвичайного медичного закладу та його людей / Юрій Матівос. – Кропивницький : Імекс – ЛТД, 2019. – 368 с.
  Пропонована книжка – своєрідна хроніка 35-річної історії унікального медичного закладу – приватної клініки, створеної на базі лікувально-діагностичного центру "Ацинус" та медичного центру "Лікарня Святого Луки". Клініку засновували, творили та розвивали, удосконалювали багато людей з неповторними, легендарними біографіями, а також звичайні, рядові трудівники медичної галузі, частина яких і тепер працює у стінах закладу.
  Видання готувалося не тільки для читачів-медиків: воно не залишить байдужим усіх, хто гортатиме сторінки цієї оригінальної книжки про незвичний медичний заклад і його працьовитий небайдужий до пацієнтів персонал.

  6. Медицина в Україні. Видатні лікарі. Кінець XVIII – перша половина XIX ст. : бібліографічний словник. Вип.1. – К : Телеоптик, 1997. – 240 с.
  7. Славлю свою професію (Літературна творчість працівників охорони здоров'я України). – Черкаси : [б/н ], 2005. – 264 с.
  8. Трахтенберг Ісаак. Всього одне життя / Ісаак Трахтенберг. – К. : Новий друк, 2019. – 318 с.
  Книга всесвітньовідомого гігієніста, токсиколога, професора, доктора медичних наук, члена-кореспондента Національної академії наук України, академіка Національної академії медичних наук України, заслуженого діяча науки і техніки, лауреата Державної премії України, премії Олександра Богомольця, академічних премій з профілактичної медицини Національної АМН України – Ісаака Трахтенберга. Його життя – столітня епоха, не дожив до століття декілька місяців (11.11.1923–2023).
  Книга оповідає про те, як залишатися відданим собі, своїй професії, коли змінюються епохи, стяги, політичні настрої. Цікава як для медиків, так і для звичайного користувача.


  Також на виставці представлені періодичні видання за 2023-2024 роки, зокрема "Інфузія. Хіміотерапія", "Кардіохірургія та інтервенційна кардіологія", "Медичні аспекти здоров'я жінки" та інші.
 

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється