Останній подарунок від Миколи Гриня

Останній подарунок від Миколи Гриня

15.10.2024
33
  Днями фонд Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових поповнився новим цікавим виданням. Монографію "Він світильником був, або Українська Голгота Івана Самійленка" відомого чернігівського журналіста і краєзнавця-дослідника, активного автора журналів "Сіверянський літопис" і "Літературний Чернігів" Миколи Гриня нам доправили видавці – чернігівський видавничий центр "SCRIPTORIUM", за що ми їм щиро дякуємо.
  На жаль, автор книги, наш земляк, уродженець села Козацьке, що на Бобровиччині, та щирий друг обласної бібліотеки Микола Гринь помер 1 червня 2024 року в далекому Сан-Франциско (США).
  Але ми пам'ятаємо, що багато років поспіль Микола Миколайович співпрацював і дружив з бібліотекою. І своє перше велике краєзнавче дослідження "Козацьке: матеріали до історії рідного села над Супій-рікою і його найближчої округи" презентував на засіданні бібліотечного клубу "Краєзнавець" іще у 2015 році. Потім були активні пошуки бібліотечної інформації для подальших досліджень. І наступні краєзнавчі видання в дарунок!
  Книга, яку ми нещодавно отримали, відкриває нові, досі незнані сторінки нашої історії і знайомить з надзвичайно цікавою непересічною особистістю – Іваном Самійленком (1912–2006). Іван Матвійович – останній голова уряду Української Народної Республіки в екзилі, український державний і громадський діяч, учений, професор Лонґ Айленд Університету (США). Іван Самійленко чесно й гідно служив Україні, крізь призму діяльності Державного Центру Української Народної Республіки. Це саме йому разом з останнім президентом УНР в екзилі Миколою Плав'юком випала честь після здобуття Україною державної незалежності передати президенту Леонідові Кравчуку та іншим представникам законно обраної влади символи держави. І, звісно, герой цього ґрунтовного дослідження – наш земляк, народився він на Чернігівщині, в селі Валки Прилуцького повіту Полтавської губернії (нині Прилуцький район Чернігівської області.
  Отже, запрошуємо у бібліотеку, щоб долучитися до ознайомлення з новою книгою "Він світильником був, або Українська Голгота Івана Самійленка". Це стане доброю та вічною пам'яттю про ще одного нашого знаного земляка – Миколу Гриня.
 



 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється