Марія Примаченко. Строката доля: огляд книги

Марія Примаченко. Строката доля: огляд книги

20.10.2024
73
  Пропонуємо до вашої уваги огляд меморіальної збірки "Марія Примаченко. Строката доля", що вийшла друком у 2023 році під упорядкуванням Оксани Старак-Повякель та Анатолія Сєрикова.
  Марія Примаченко – видатна українська художниця XX століття, твори якої увійшли до скарбниці світового мистецтва, лавреатка Державної премії України імені Тараса Шевченка. Коли їй було сім років – захворіла на поліомієліт. Надалі все життя художниця переживала страшні болі, не одну операцію і практично на всіх фото – з милицями. Через хворобу пройшла лише чотири роки навчання. У підписах до картин вона практично не ставила розділових знаків і використовувала народну говірку. Малювала лівою рукою, хоча все решту робила правою. Любила український народний одяг та вишиванки й часто шила вбрання для знайомих. Створила понад 800 картин. Більшість із них зберігається в Київському музеї українського народного декоративного мистецтва.
  В альбомі "Марія Примаченко. Строката доля" вміщені мистецтвознавчі статті, фото художниці, цитати з листів та, звичайно, її картини. Понад 360 сторінок з репродукціями! До того ж, багато робіт позначено грифом "Публікується вперше". Але родзинкою саме цього альбому можна назвати зображення оригінальних підписів і коментарів до картин, що вміщені біля кожної репродукції.
  Біографія та характеристика творчости пані Марії викладена в альбомі на фоні загального контексту життя країни в ХХ ст. Невеличкі замальовки із життя художниці, завдяки яким складається більш повна картина її особистости, тісно переплетені з коментарями про мистецтво і події тогочасної України. Випасання гусей та малювання палицею на землі, поліомієліт і милиці, видатні вчителі й декоративне мистецтво, картини і Чорнобиль, зустріч з Ліною Костенко та останні дні художниці… А ще – символи та значення, які вкладала Марія Примаченко у свої роботи, і – яке значення має зараз її спадок для України та українського народу.
  А в останній статті "Маріїні онуки […]" висвітлюється доля нащадків художниці: хто зараз стоїть на захисті Батьківщини, хто відшукав інше покликання у житті, а хто й далі продовжує йти мистецькою стежиною.
  Тож ЗНАЙТЕ українське мистецтво, ЛЮБІТЬ українське мистецтво, ПОШИРЮЙТЕ українське мистецтво та ГОВОРІТЬ про нього.
  І, звичайно, заходьте до бібліотеки для ознайомлення з такими шикарними виданнями!
 
  Авторка відео – Катя Скрипка
  Текст – Катя Скрипка,
  Софія Мнівець
 

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється