Етер "Бібліотайм" / Про "хворобу брудних рук" з Тетяною Жабко
17.12.2021
509
У Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка вже стало доброю традицією організовувати цікаві зустрічі в етері "Бібліотайм" із людьми різних професій та спілкуватися з ними на різноманітні теми, які можуть сьогодні бути актуальними в нашому повсякденному житті.
Цього разу авторка проєкту Наталія Утиро запросила до діалогу лікаря-інфекціоніста Чернігівської міської лікарні № 2 Тетяну Жабко. Тема розмови – "Хвороба брудних рук".
Під час спілкування співрозмовниці з'ясували, що гепатит – це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Причини розвитку хвороби – ураження вірусом гепатиту, деякі інфекційні недуги, вживання токсичних речовин (алкоголь, деякі наркотичні препарати), приймання медикаментів, які негативно впливають на печінку, а також наявність аутоімунних захворювань. Розрізняють п'ять основних типів гепатиту: А, В, С, D і Е. Усі типи вірусів спричиняють захворювання печінки, але між ними є істотна різниця.
Гепатити А та Е передаються під час вживання інфікованої їжі або води. Можливе зараження через брудні руки, наприклад, коли інфікована людина готує їжу для інших. Звідси й назва – "хвороба брудних рук".
Гепатити В, С, D передаються через пошкоджену шкіру або слизові під час контакту. Зокрема, це може статися під час переливання крові, медичних та немедичних маніпуляцій із використанням забрудненого інструментарію (хірургічні втручання, стоматологічні процедури, гемодіаліз, татуювання, пірсинг, манікюр тощо); при народженні від матері до дитини; під час незахищених статевих контактів; під час вживання наркотиків ін'єкційно. Також зараження може відбутися побутовим шляхом (наприклад, коли людина використовує леза для гоління чи зубну щітку після інфікованої людини).
У ході бесіди лікарка також звернула увагу на симптоматику хвороби, дала поради, як уникнути інфікування вірусами гепатиту: дотримуватися правил особистої гігієни, вживати термічно оброблену їжу, добре мити овочі, фрукти, ягоди й зелень, кип'ятити воду, не пити з відкритих джерел. Натомість головний засіб профілактики вірусного гепатиту В і D – вакцинація.
"Якщо ви запідозрили у себе гепатит або у вас був контакт з кров'ю чи іншими біологічними рідинами іншої людини, передусім варто звернутися до сімейного лікаря, який може провести швидке тестування та в разі позитивного результату направити до вузькопрофільного спеціаліста. Періодичне тестування на вірусні гепатити варто зробити правилом. У жодному разі не займайтеся самодіагностикою і самолікуванням на підставі інформації з інтернету! Гепатит – не вирок, проте лише лікар може правильно визначити діагноз, ступінь пошкодження печінки й тяжкість перебігу, а відтак призначати адекватне лікування", – зазначила Тетяна Жабко.
Підсумовуючи вищесказане, Наталія Утиро запропонувала користувачам бібліотеки ознайомитися з відповідною літературою, яка є у фондах бібліотеки. Це, зокрема, такі видання:
• Інфекційні хвороби : підруч. для вищ. мед. навч. закл. IV рівня акредитації / [авт. кол.: О. А. Голубовська та ін.] ; за ред. О. А. Голубовської. – Київ : Медицина, 2012. – 727 с., [12] с. : іл.
• Бібліотечка "Зеленої планети". № 4 (04), квіт. 2007 р. Хвороби печінки та їх лікування : понад 80 рецептів засобів з рослин / Н. Земна (Зубицька). – Київ : Київська правда, 2007. – 24 с.
• Бібліотечка "Зеленої планети". № 5 (41), трав. 2010 р. Здорова печінка – здоровий організм. Лікування та профілактика недуг печінки (Ч. 2) : понад 60 рецептів народної медицини / Олена Світко. – Київ : Народна газета, 2010. – 24 с.
• Бібліотечка "Зеленої планети" [Текст]. № 1 (37), січ. 2010 р. Порушення функцій печінки, сечостатевої системи: їх лікування та профілактика народними методами : понад 45 рецептів нар. медицини / Євген Товстуха. – Київ : Народна газета, 2010. – 24 с.
• Закон України про захист населення від інфекційних хвороб : за станом на 20 жовт. 2003 р. / Верхов. Рада України. – Київ : Парламентське видавництво, 2003. – 31 с.
• Кархут В. В. Фітотерапія при хворобах органів травлення та порушенні обміну речовин / В. В. Кархут. – Київ : Здоров'я, 1992. – 46 с.
Підготувала Надія Заваліна,
бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук