Вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України: авторизація та електронні сервіси

Вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України: авторизація та електронні сервіси

29.12.2022
406
  Вебпортал Пенсійного фонду України доступний кожному 24/7 і надає можливість зручно та оперативно взаємодіяти з органами ПФУ, не виходячи з дому. Скористатися послугами порталу ПФУ можуть усі громадяни, застраховані особи, пенсіонери і страхувальники (юридичні особи та ФОП).
  Доступ до порталу можливий з будь-якого пристрою, в тому числі зі смартфона або планшета. Якщо ви бажаєте скористатися мобільним додатком, то необхідно у PlayMarket або AppStore знайти додаток "Пенсійний фонд" і завантажити його.
  І на сайті порталу, і в мобільному додатку схожі способи авторизації, але деякі доступні лише для веб-інтерфейсу.
  Зареєструватися на порталі та увійти на нього можна декількома способами.

  1. Зареєструватися за заявою (подальший вхід за логіном та паролем).
  Логін і пароль можна отримати в будь-якому сервісному центрі. Для цього необхідно звернутися туди з паспортом та ідентифікаційним кодом, оформити відповідну заяву, а також мати електронну поштову скриньку, доступну на території України (наприклад, Gmail або ukr.net). Спеціалісти Пенсійного фонду видадуть спеціальний реєстраційний код, який потрібно буде ввести для завершення реєстрації на порталі.
  Після цього ви зможете користуватися деякими функціями вебпорталу. Але звертаємо увагу на те, що авторизація за логіном і паролем передбачає найменшу кількість доступних послуг.

  2. Авторизація за КЕП з флешки або з токена (електронним цифровим підписом).
  Використання електронного цифрового підпису (електронного ключа або ЕЦП) при реєстрації на вебпорталі робить вхід більш захищеним, ніж вхід за логіном та паролем. Саме за рахунок надійної ідентифікації надається більша кількість електронних сервісів, а також – доступ до персональних даних.
  При цьому вам потрібно виконати такі кроки:
  1) Зайдіть на вебпортал Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua).
  2) Оберіть пункт меню "Вхід" у правій верхній частині екрана.
  3) Виконайте вхід на вебпортал "За КЕП" або "За токеном".
  4) У рядку "Бажаєте увійти як" оберіть, як хто ви входите на портал (як фізособа чи юрособа).
  5) Нижче потрібно буде обрати Акредитований центр сертифікації ключів (АЦСК). Перелік буде доступний, якщо натиснути на поле для вводу.
  6) Якщо ви ще не маєте електронного цифрового підпису від одного з цих центрів, необхідно звернутися в будь-яку установу з переліку й отримати його. Серед пропозицій є ПриватБанк, МВС України, НБУ, Державна казначейська служба та інші. У ці установи потрібно звернутися з паспортом та ідентифікаційним кодом для отримання підпису.
  7) Оберіть файл ключа (він може зберігатися на будь-якому носії – наприклад, на флешці чи жорсткому диску вашого комп'ютера або на електронному пенсійному посвідченні (ЕПП)) і введіть пароль.
  8) Натисніть кнопку "Увійти за КЕП".
  Вхід за допомогою токена (захищеного носія) доступний лише на веб-інтерфейсі порталу.
  Для входу за допомогою токена необхідно обрати, хто заходить (фізична чи юридична особа), АЦСК й тип носія та ввести пароль. Для використання захищених носіїв на комп'ютері, з якого виконується вхід, повинен бути встановлений драйвер цього носія або пристрою, який його зчитує.
  Вхід за захищеним носієм, як і вхід за КЕП, надає доступ до повного переліку послуг, що надаються на вебпорталі.

  3. Авторизація за ЕПП (електронним пенсійним посвідченням).
  1) Для входу за допомогою ЕПП вам необхідно замовити таке посвідчення в органах ПФУ. Ключ ЕЦП, записаний в електронному пенсійному посвідченні, створюється автоматично у процесі підготовки вашого особистого електронного пенсійного посвідчення (ЕПП). Для використання ЕПП ви маєте пам'ятати PIN-код, який установили при отриманні ЕПП для додатка ЕЦП.
  2) Після отримання ЕПП зайдіть на вебпортал Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua).
  3) Оберіть пункт "Вхід" у правій верхній частині екрана.
  4) Виконайте вхід на вебпортал "За ЕПП".
  5) Натисніть кнопку "Увійти за ЕПП".
  За допомогою електронного пенсійного посвідчення (ЕПП) вхід доступний лише для веб-інтерфейсу порталу ПФУ.

  4. Авторизація за GovID.
  На вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України доступний новий спосіб авторизації для отримання онлайн-послуг – за допомогою інтегрованої системи електронної ідентифікації (GovID). Авторизуватися за GovID можна як на сайті порталу електронних послуг ПФУ, так і в мобільному додатку.
  Функція ідентифікації особи GovID об'єднує в собі ідентифікацію за допомогою мобільного оператора MobileID або за допомогою банку BankID.
  Для того, щоб авторизуватися на вебпорталі за допомогою GovID, необхідно виконати такі кроки:.
  1) Зайдіть на вебпортал Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua).
  2) Оберіть пункт меню "Вхід" у правій верхній частині екрана.
  3) Виконайте вхід на вебпортал "За GovID".
  4) У рядку "Бажаєте увійти як" оберіть, як хто ви входите на портал (як фізособа чи юрособа).
  Для мобільного додатка можлива лише авторизація "як фізична особа".
  5) Пройдіть авторизацію за допомогою BankID (обираєте відповідний банк) або MobileID (обираєте оператора зв'язку).
  6) Якщо ви користуєтеся BankID, то далі необхідно обрати, клієнтом якого банку ви є, натиснувши на назву або логотип банку.
  7) Для авторизації за номером свого мобільного телефону (або MobileID) оберіть відповідного оператора зв'язку. Наразі послуги авторизації за MobileID надають Київстар, Vodafone та Lifecell.
  8) Далі, в залежності від обраного оператора мобільного зв'язку або банку, буде проведена операція авторизації, яка може відрізнятися залежно від програмного забезпечення, що використовується надавачем послуги. Система видасть повідомлення, які саме персональні дані будуть передані Пенсійному фонду України для використання, та запитає вашої згоди.
  9) Після підтвердження передачі персональних даних буде здійснено вхід до особистого кабінету на вебпорталі електронних послуг.
  Реєстрація на вебпорталі здійснюється тільки один раз!!!

  В особистому кабінеті ви побачите:
  - у центральній частині – свої персональні дані;
  - праворуч – свій статус: застрахована особа, отримувач соціальної виплати, інше (внутрішньо переміщена особа, отримувач субсидій, компенсаційних виплат тощо);
  - ліворуч – меню, в якому можна обрати потрібну опцію: дізнатися про розмір пенсії або заробітної плати, страховий стаж, переглянути листки непрацездатності, подати звернення (заяву, скаргу, пропозицію) до Пенсійного фонду та перевірити його статус, передати сканкопії своєї трудової, внести зміни в Реєстр застрахованих осіб, надати відомості про трудову діяльність, звернутися за автопризначенням пенсії тощо.
  Крім того в особистому кабінеті вебпорталу є можливість налаштувати SMS-інформування від Пенсійного фонду (щодо призначення/перерахунку пенсії, сплати страхових внесків роботодавцем та страхового стажу особи), а також самостійно розрахувати орієнтовний розмір майбутньої пенсії за допомогою сервісу "Пенсійний калькулятор".
  Контакти Пенсійного Фонду України та його територіальних структурних підрозділів можна дізнатися в розділі "Додаткова інформація". Тут же міститься графік прийому громадян.
  Вебпортал електронних послуг Пенсійного Фонду України – це зручний сервіс без черг та зайвих витрат.
 

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється