Календар правових дат. Травень

Календар правових дат. Травень

01.05.2023
340

 
Травень – чудова пора, коли все навколо рясно цвіте, а землю вкриває зелений розмай. Останній місяць весни насичений важливими професійними, державними святами та пам'ятними датами. Це Міжнародний день праці, День піхоти, День банківських працівників, День морської піхоти, День слов'янської писемності і культури тощо. У православному календарі цьогоріч на 25 травня припадає також велике християнське свято – Вознесіння Господнє.
  Пропонуємо вам ознайомитися з датами, які ввійшли в історію не тільки України, а й цілого світу.


  1 травня
  День праці


  В Україні День робітничої солідарності вперше відзначили у Львові 1890 року. На схід від Збруча це вперше сталося 1900 року. День праці також був державним святом і неробочим днем в Українській Народній Республіці. У 2017 році Верховна Рада України внесла зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України, відповідно до яких День міжнародної солідарності трудящих було перейменовано на День праці.


  3 травня
  Всесвітній день свободи преси


  У 1993 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 3 травня Всесвітнім днем свободи преси. Це рішення стало визначальним для розуміння, що вільна та незалежна преса – обов'язкова частина демократичного суспільства. Щороку цього дня нам нагадують, що свобода вираження поглядів – одне з основних прав людини.
  Всесвітній день свободи преси також спонукає міжнародну спільноту віддати шану професійним працівникам засобів масової інформації, які загинули при виконанні своїх обов'язків.


  5 травня
  Міжнародний день боротьби за права людей з інвалідністю


  Цього дня 1992 року люди з інвалідністю з 17 країн одночасно провели перший Загальноєвропейський день боротьби за рівні права і проти дискримінації осіб з інвалідністю.
  Жодна категорія громадян не повинна залишитися без уваги влади й суспільства – незалежно від національності, релігії, майнового стану, стану здоров'я.
  Так, в Україні люди з інвалідністю – одна з малозахищених верств населення, вважають борці за їхні права.


  8 травня
  День пам'яті та примирення


  "Ніколи знову!" – гасло, яке нагадує про перемогу, що далася нам та всьому світові дорогою ціною. І ми повинні пам'ятати про це.
  8 травня Україна відзначатиме День памʼяті та примирення за європейською традицією. Другий рік поспіль – в умовах сучасної повномасштабної війни Росії проти України. Ця війна вплинула й на ставлення до памʼяті про Другу світову.
  На сторінці Українського інституту національної пам'яті в мережі Фейсбук подано таку інформацію: "Згідно з опитуванням, яке провів Київський міжнародний інститут соціології в січні 2023 року, 62% українців підтримують відзначення саме Дня памʼяті та примирення 8 травня. Підтримка відзначення 9 травня як Дня перемоги над нацизмом скоротилася до 22%. Також 62% вважають, що необхідно вшановувати всіх, хто загинув чи постраждав у Другій світовій війні".


  8 травня
  Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця


  Цього дня у 1828 році народився швейцарський гуманіст Анрі Дюнан. Завдяки цій людині й був започаткований День Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Завдяки ініціативі Анрі Дюнана вперше почали створюватися групи добровольців. Вони надавали допомогу пораненим на полях битв.
  У 1986 році відбулася 25-та міжнародна конференція Червоного Хреста, де було затверджено нову назву організації – Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.
  Червоний Хрест працює у 176 країнах світу.


  12 травня
  Україна стала членом ЮНЕСКО


  ЮНЕСКО як спеціалізована установа ООН сприяє зміцненню миру, подоланню бідності, сталому розвитку і міжкультурному діалогу за допомогою освіти, науки, культури, комунікації та інформації. На початок 2013 року кількість країн-учасниць становила 195 держав.
  Україна стала членом ЮНЕСКО 12 травня 1954 року.


  15 травня
  День Європи в Україні


  До 1964 року День Європи відзначався 5 травня – саме цього дня 1949 року було засновано Раду Європи. У 1985 році на саміті Європейської ради в Мілані дату 9 травня було затверджено як День Європи на згадку про проголошення Декларації Шумана. Відтоді 9 травня вважається днем народження Європейського Союзу. У наступні роки ця дата стала активно відзначатися громадськістю держав-членів ЄС як День Європи. Країни, що стоять на шляху до євроінтеграції, теж почали відзначати це свято.
  День Європи в Україні відзначається у третю суботу травня, отже, дата щороку різна.


  17 травня
  Міжнародний день проти гомофобії і трансфобії


  17 травня 1990 року гомосексуальність була виключена з Міжнародної класифікації хвороб. З того часу стали відзначати День проти гомофобії і трансфобії.
  Визнання цього дня ставить певні зобов'язання перед міжнародною спільнотою, яка вже об'єдналася у боротьбі з багатьма іншими формами дискримінації й соціального насильства. але в більшості держав досі не створено широкої підтримки боротьби за рівні права людей різної сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності.
  17 травня 2005 року в Україні відбулися перші акції до Міжнародного дня проти гомофобії. Приводом для нього стало відрахування одним із закладів вищої освіти студента-гомосексуала восени 2004 року. Учасники акції підняли повітряну кулю з символами Дня протидії гомофобії та райдужний прапор.


  18 травня
  День боротьби за права кримськотатарського народу


  Щорічно 18 травня в Україні відзначають День боротьби за права кримськотатарського народу.
  18–20 травня 1944 року відбулася примусова масова депортація кримських татар. Силоміць переселяли і старих, і жінок, і дітей, і цілі родини. У 1989 році депортація була засуджена, визнана незаконною та оголошена злочинною. Відтоді кримськотатарський народ мав усі шанси відновити свою територію.
  У 2015 році Верховна Рада України визнала депортацію з Криму кримських татар геноцидом кримськотатарського народу.


  21 травня
  Всесвітній день культурного розмаїття в ім'я діалогу та розвитку


  21 травня 2003 року вперше відзначався Всесвітній день культурного розмаїття в ім'я діалогу та розвитку. Відтак держави – члени ЮНЕСКО зобов'язалися визнавати, захищати й активно пропагувати блага, пов'язані з культурною різноманітністю, на місцевому, національному та міжнародному рівнях.
  Організація Об'єднаних Націй та інші неурядові організації інформують громадськість про цінність і важливість розмаїття культур, за допомогою освіти й засобів масової інформації сприяють усвідомленню позитивної ролі культурної різноманітності.


  21 травня
  День пам'яті жертв політичних репресій


  Ця дата відзначається щорічно у третю неділю травня. Наприкінці 1990-х років у національному календарі це був День пам'яті жертв голодомору – як вічний спомин про один із найтяжчих злочинів проти людяності.
  З метою належного вшанування жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України було ухвалено рішення виділити окремі пам'ятні дати. Отже, від 2007 року травнева дата визначена як День пам'яті жертв політичних репресій.


  21 травня
  День пам'яті померлих від СНІДу


  Сьогодні ВІЛ/СНІД – одна з найболючіших проблем людства, про яку важливо пам'ятати. Тому Всесвітня організація охорони здоров'я проводить День пам'яті померлих від СНІДу. Так представники ВООЗ намагаються привернути увагу населення до цієї проблеми, спонукають до профілактики захворювання, а також залучення влади до соціального захисту ВІЛ-інфікованих.
  Нині завдяки найновішим досягненням антиретровірусної терапії (АРТ) життя ВІЛ-позитивних людей стало більш тривалим і більш здоровим. Крім того отримані підтвердження того, що АРТ запобігає подальшій передачі ВІЛ.


  24 травня
  День слов'янської писемності і культури


  Дату встановлено згідно з Указом Президента України "Про День слов'янської писемності і культури" від 17 вересня 2004 року. Цього дня вшановується пам'ять святих рівноапостольних Кирила і Мефодія.


  25 травня
  День зниклих безвісти дітей


  Щорічно в усьому світі зникає велика кількість дітей. У групі ризику перебувають як підлітки та маленькі діти, так іноді й немовлята. Статистика показує: щорічно, наприклад, у США пропадають близько 460 000 дітей.
  Для вираження солідарності зі зниклими дітьми та їхніми родинами, для підтримки їх у цій трагічній ситуації був започаткований Міжнародний день зниклих безвісти дітей.


  25 травня
  Міжнародний день героїв боротьби з тоталітаризмом


  25 травня 2020 року вперше відзначили Міжнародний день героїв боротьби з тоталітаризмом. Поштовхом до цього рішення стала резолюція Європейського парламенту. Було запропоновано присвятити дату пам'яті капітана Пілецького, по-звірячому страченого 25 травня 1948 року комуністичним режимом.
  Іншим діячем Польщі в боротьбі проти тоталітарного марксизму був Кароль Юзеф Войтила, святий Іоанн Павло II, який багато років запобігав поширенню комунізму шляхом боротьби з рухом, відомим як Теологія визволення. Він відіграв важливу роль у боротьбі з комунізмом у Польщі та, зрештою, у всій Європі.


  29 травня
  Міжнародний день миротворців ООН


  У 2002 році ООН оголосила 29 травня Міжнародним днем миротворців. Цей день покликаний віддати належне самопожертві й самовідданості миротворців, які несуть службу по всьому світу.
  Військовослужбовці у блакитних касках та їхні цивільні колеги допомагають організовувати вибори, беруть активну участь у реформуванні поліції, судової системи. У їхні обов'язки входять захист прав людини, дотримання принципів рівності чоловіків і жінок. Миротворці здійснюють розмінування та організовують добровільне роззброєння. Також допомагають повернутися біженцям і переміщеним особам у їхні рідні місця.


  30 травня
  День жіночої емансипації


  Цього дня в 1431 році була спалена Жанна д'Арк. У 1932 році того ж дня в Німеччині був прийнятий Закон про юридичне становище жінок-чиновників. Один із цих фактів став причиною того, що 30 травня відзначається як День жіночої емансипації.
  До вашої уваги – декілька цікавих фактів про жінок.
  * Ґрейс Мюррей Хоппер, яка народилася більше ста років тому у Нью-Йорку, стала Першою леді програмування.
  * Практично кожен п'ятий лауреат Нобелівської премії – жінка.
  * Найрозумніша жінка у світі – Даніела Сімідчієва – живе в Болгарії. Її IQ досягає 200 балів, вона має п'ять ступенів магістра, виховує трьох дітей і виступає проти дискримінації – небажання роботодавців приймати на службу дуже розумних співробітників.


  31 травня
  Всесвітній день боротьби з соціальною нерівністю


  Мета – боротися з соціальною нерівністю у світі, звернути увагу суспільства на ті країни та регіони, де й досі існує прірва між людьми різних прошарків.
  Використані матеріали

  1. Всесвітній день свободи преси [Електронний ресурс] // Вікіпедія. – Режим доступу
  2. День Європи [Електронний ресурс] // Вікіпедія. – Режим доступу
  3. День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу [Електронний ресурс] // Державна служба України з етнополітики та свободи совісті. – Режим доступу
  4. До відзначення Дня пам'яті та примирення [Електронний ресурс] // Український інститут національної пам'яті. – Режим доступу
  5. Календар [Електронний ресурс] // DilovaMova.com / Ділова мова : публічне інтернет-видання. – Режим доступу
  6. Календар прав людини [Електронний ресурс] // Council of Europe. – Режим доступу
  7. Парламентський довідник [Електронний ресурс] // Верховна Рада України : офіційний вебпортал парламенту України. – Режим доступу
  8. Цей день в історії [Електронний ресурс] // Сьогодні: інформаційний портал. – Режим доступу
  Підготувала Катерина Денисенко,
  бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється