Календар правових дат. Липень

Календар правових дат. Липень

01.07.2023
345


  Розпочинається другий місяць літа – липень. Його назва має дуже давню історію і походить від слова липець (липовий мед). На цей місяць припадають цвітіння липи та збори цілющого липового меду.
  Також липень насичений різними святковими днями. Так, за православним церковним календарем 7 липня – Різдво Іоанна Предтечі, 12 липня – день пам'яті апостолів Петра і Павла.
  Чекають на нас і професійні свята: День військ протиповітряної оборони України, День Військово-Морських сил Збройних сил України, День судового експерта України, День бухгалтера України, День металурга, День зубного техніка та інші.
  Нижче ми розкажемо про знаменні дати, офіційно проголошені ООН, а також дні, що визнані неурядовими організаціями.


  1 липня
  Всесвітній день боротьби проти бідності


  Цей день проводиться як нагадування про Цілі тисячоліття, що були підписані у 2010 році. Символ – білий браслет на зап'ясті.
  Make Poverty History – це організації у низці країн, які займаються питаннями, що стосуються 8-ї Цілі розвитку тисячоліття, такими як допомога, торгівля і правосуддя. Як правило, вони утворюють коаліцію агентств з надання допомоги та розвитку, які разом працюють над підвищенням поінформованості щодо глобальної бідності й домагаються зміни політики урядами. Рух існує або існував в Австралії, Канаді, Данії, Фінляндії, Новій Зеландії, Нігерії, Норвегії, Румунії, Південній Африці, Ірландії, Об'єднаних Арабських Еміратах, Сполучених Штатах Америки та Великобританії. Різні національні кампанії – частина міжнародної кампанії "Глобальний заклик до дії проти бідності".


  2 липня
  День податківця України


  Державна податкова служба України – центральний орган виконавчої влади у сфері податків в Україні. Враховуючи значну роль працівників державної податкової служби України в реалізації державної податкової політики, 25 червня 2020 року встановлено професійне свято – День податківця України, яке відзначається щороку 2 липня (Указ Президента України № 252/2020).


  4 липня
  День Національної поліції України


  Це одне з порівняно нових офіційних державних і професійних свят України. Воно з'явилося в Національному Календарі 9 грудня 2015 року. У відповідному Указі Президента України № 693, де враховувалися роль і значення Національної поліції України у виконанні завдань з охорони прав та свобод людини, протидії злочинності, підтримки громадської безпеки і порядку, визнано, що попередній Указ Президента України від 17 листопада 1992 року № 567 "Про День міліції" втратив силу.
  Згідно з Указом Президента України № 97/2018 від 4 квітня 2018 року "Про внесення зміни до Указу Президента України від 9 грудня 2015 року № 693", тепер День Національної поліції України відзначається щорічно 4 липня.


  8 липня
  День родини


  Український День родини – відносно молоде свято, яке відзначається з 2012 року. Відповідний Указ Президента України № 1209/2011 "Про відзначення в Україні деяких пам'ятних дат і професійних свят" був підписаний 30 грудня 2011 року. Святкування цього дня має щорічний характер і встановлене на 8 липня.
  Необхідно відзначити, що в міжнародному співтоваристві День сім'ї заснований Генеральною Асамблеєю ООН іще в 1993 році й відзначається 15 травня.


  15 липня
  День українських миротворців


  21 травня 2013 року, враховуючи внесок і значення національного миротворчого контингенту України у справі зміцнення миру та злагоди в зонах військових конфліктів, віддаючи честь тим, хто не пошкодував свого життя і здоров'я, а також з метою зміцнення славних національних традицій Верховна Рада України прийняла Постанову № 1165 "Про встановлення Дня українських миротворців", і тепер українські миротворці мають власне професійне свято.


  16 липня
  Оголошення Другого Універсалу Української Центральної Ради


  Цього дня 1917 року на відкритому засіданні Центральної Ради Володимир Винниченко урочисто виголосив Другий Універсал, у якому фіксувалися домовленості між Українською Центральною Радою та Тимчасовим урядом росії про визнання Петроградом Генерального секретаріату Центральної Ради органом "найвищої краєвої влади Временного правительства на Україні". По суті, це означало визнання права України на автономію. Натомість УЦР брала на себе зобов'язання утриматися від "самовільного здійснення автономії України до Всеросійських Установчих зборів".


  16 липня
  Прийняття Верховною Радою Української РСР Декларації про державний суверенітет України


  Декларація про державний суверенітет України – політичний і правовий акт проголошення державного суверенітету України. Прийнята BP УРСР 16 липня 1990 року, коли Україна ще перебувала у складі СРСР.
  У Декларації проголошувалося, що Україна має своє громадянство, де "всі громадяни рівні перед законом, незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової і національної приналежності, статі, освіти, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять".


  28 липня
  День української державності


  28 липня відзначається День української державності. Свято встановлене Указом Президента України Володимира Зеленського 24 серпня 2021 року, підписаним під час урочистостей до тридцятої річниці незалежності України. Під час своєї промови на урочистому засіданні Верховної Ради України Володимир Зеленський також повідомив, що внесе законопроєкт, за яким День української державності стане вихідним.
  Законопроєкт внесений 25 серпня під реєстраційним номером 5864. 31 травня 2022 року Верховна Рада України ухвалила його: "за" проголосували 257 народних депутатів.


  28 липня
  День хрещення Київської Русі-України


  З 2008 року, враховуючи значення православних традицій в історії та розвитку українського суспільства, на підтримку ініціативи Національної ради з питань культури і духовності, Українського фонду культури, Української православної церкви, Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви та громадськості указом Президента України Віктора Ющенка № 668/2008 від 25 липня 2008 року День хрещення Київської Русі був оголошений державним святом України. Відзначається це свято 28 липня, в день пам'яті князя Володимира – хрестителя Київської Русі.


  29 липня
  День Сил спеціальних операцій Збройних Сил України


  Це нове офіційне військове свято для суверенної України. Воно було затверджене 26 липня 2016 року. У відповідному Указі Президента України № 311/2016 підкреслюється особлива мета цього дня для подальшого розвитку національних військових традицій і враховується важлива роль Сил спеціальних операцій Збройних Сил України у забезпеченні обороноздатності держави.


  30 липня
  Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми


  Торгівля людьми – це злочин, жертвами якого можуть виявитися чоловіки, жінки, діти – як з метою примусової праці, так і задля сексуальної експлуатації. За даними Міжнародної організації праці, 21 мільйон людей у всьому світі – жертви примусової праці.
  У 2010 році Генеральна Асамблея прийняла Глобальний план дій по боротьбі з торгівлею людьми, закликавши уряди в усьому світі вжити скоординованих і послідовних заходів, спрямованих на перемогу над цим злом. План передбачає інтеграцію боротьби з торгівлею людьми в більш широкі програми ООН для того, щоб прискорити темпи розвитку й підвищити ступінь безпеки в усьому світі.
  У 2013 році Генеральна Асамблея провела зустріч на високому рівні для оцінки ходу здійснення Глобального плану дій. Держави-члени також прийняли резолюцію A/RES/68/192, проголосивши 30 липня Всесвітнім днем боротьби з торгівлею людьми та заявивши, що в такий день необхідно "підвищувати обізнаність про стан жертв торгівлі людьми і заохочувати і захищати їх права".

  Список використаних джерел

  1. Календар [Електронний ресурс] // DilovaMova.com : Ділова мова: публічне інтернет-видання. – Режим доступу
  2. Календар прав людини [Електронний ресурс] // Council of Europe. – Режим доступу
  3. Липень: свята та події [Електронний ресурс] // Day today. А що сьогодні? – Режим доступу
  4. Пам'ятні дати і ювілеї на 2023 рік [Електронний ресурс] // Національний інститут національної пам'яті України. – Режим доступу
  5. Православний календар на липень 2023: свята за старим і новим стилем [Електронний ресурс] // УНІАН Lite. – Режим доступу
 
  Підготувала Катерина Денисенко,
  бібліотекарка відділу документів із гуманітарних наук
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється