Календар правових дат. Листопад

Календар правових дат. Листопад

01.11.2023
300


  Настав останній місяць осені – листопад. Ця назва прийшла із західноукраїнських земель. У цей час там та на півдні опадає листя. А на сході й півночі дерева вже безлисті.
  У листопаді в Україні відзначають такі професійні свята: День інженерних військ України, День ракетних військ і артилерії України, День залізничника України, Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва, День працівників радіо, телебачення та зв'язку України й інші.
  8 листопада відзначатимуть православне свято – Собор Архистратига Михаїла, а 21 листопада – Введення у храм Пресвятої Богородиці.
  Також пропонуємо дізнатися більш детально про знаменні дати, які ввійшли в історію не тільки України, а й цілого світу.



  2 листопада
  Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів


  У 2013 році на своїй 68-й сесії Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію 68/163, в якій постановила проголосити 2 листопада Міжнародним днем припинення безкарності за злочини проти журналістів. Дата була обрана в пам'ять про двох французьких журналістів, убитих у Малі 2 листопада 2013 року.
  Резолюція закликає держави-члени зробити все від них залежне для запобігання насильству стосовно журналістів і співробітників засобів масової інформації, забезпечити притягнення до відповідальності й передачу до суду осіб, які вчинили злочини проти журналістів та співробітників засобів масової інформації, і забезпечити потерпілим доступ до належних засобів правового захисту.


  6 листопада
  Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів


  5 листопада 2001 року відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/56/4 6 листопада було оголошено Міжнародним днем запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів. Відтоді ця дата відзначається щорічно.
  Ухвалюючи це рішення, Генеральна Асамблея ООН враховувала, що шкода, заподіяна навколишньому середовищу під час збройних конфліктів, призводить до погіршення стану екосистем та природних ресурсів на тривалий період після припинення конфліктів і часто торкається не тільки однієї держави й не тільки нинішнього покоління.


  9 листопада
  Міжнародний день боротьби проти фашизму, расизму та антисемітизму


  У ніч з 9 на 10 листопада 1938 року почався масовий єврейський погром у Німеччині, що отримав назву "Кришталева Ніч", або "Ніч розбитих вітрин". Ця подія поклала початок Холокосту – масовому насильству стосовно єврейського народу, яке призвело до загибелі близько 6 000 000 євреїв.
  Саме тому було ухвалено рішення оголосити 9 листопада Міжнародним днем боротьби проти фашизму, расизму та антисемітизму.


  10 листопада
  Всесвітній день молоді


  Така дата обрана, бо саме цього дня на Всесвітній конференції молоді у Лондоні, що тривала з 29 жовтня до 10 листопада 1945 року, була заснована Всесвітня федерація демократичної молоді.
  Ця організація активно веде боротьбу за мир, права молоді, незалежність народів, інтернаціональне згуртування прогресивної молоді проти колоніалізму, неоколоніалізму, фашизму та расизму.


  13 листопада
  Міжнародний день сліпих


  13 листопада 1745 року у Франції народився Валентин Гаюї – відомий педагог, який заснував у Парижі та інших містах декілька шкіл і підприємств для сліпих. За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я саме ця дата відзначається як День сліпих.


  16 листопада
  Міжнародний день терпимості (толерантності)


  Саме цього дня 1995 року держави-члени ЮНЕСКО ухвалили Декларацію принципів терпимості. У 1996 році Генеральна Асамблея запропонувала державам-членам 16 листопада відзначати Міжнародний день толерантності, приурочивши до нього відповідні заходи, орієнтовані як на навчальні заклади, так і на широку громадськість. Тепер він відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/51/95.


  19 листопада
  Всесвітній день запобігання жорстокому поводженню з дітьми та відсутності турботи про них


  Цей день започаткував у 2000 році Фонд жіночого світового саміту, щоб звернути увагу на необхідність дотримання основних прав дитини та зробити свій внесок у попередження насильства над дітьми. Цього ж року фонд створив Коаліцію недержавних організацій, яка станом на 2001 рік включала 150 учасників, а нині їх кількість перевищує 700. Учасники, що приєдналися до Коаліції, мають відзначати Всесвітній день запобігання насильству над дітьми, всіляко інформувати про нього суспільство, сприяти просуванню і збереженню прав дитини тощо.
  Сумна статистика говорить, що одна з п'яти жінок та один із тринадцяти чоловіків у дитинстві піддавалися сексуальному насильству. Жорстоке поводження з дітьми має серйозні наслідки: порушення фізичного і психологічного здоров'я на все життя (депресія, куріння, ожиріння, роль агресора/жертви, сексуальна поведінка підвищеного ризику, алкоголізм, наркоманія, передчасна/незапланована вагітність тощо).
  Отже, насильство над дітьми – це всесвітня проблема, яка потребує підвищеної уваги, негайного розв'язання, організації низки заходів.


  20 листопада
  Всесвітній день дитини


  1954 року Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй затвердила резолюцію № 836 (IX), рекомендувавши всім країнам відзначати цей день починаючи з 1956 року.
  Мета відзначення Всесвітнього дня дитини – привернення уваги широкої громадськості, організацій та урядових установ до питань, спрямованих на практичну реалізацію заходів із забезпечення добробуту дітей у всьому світі.


  21 листопада
  День Гідності та Свободи


  Президент України Віктор Ющенко Указом від 19 листопада 2005 року № 1619/2005 установив відзначення Дня Свободи 22 листопада. Потім це свято було скасоване Віктором Януковичем. А згодом – відновлене з новою назвою. В Указі Президента України Петра Порошенка № 872/2014 від 13 листопада 2014 року йдеться: "Встановити в Україні День Гідності та Свободи, який відзначати щорічно 21 листопада".
  Мета відзначення цього дня – утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження й донесення до сучасного та майбутніх поколінь об'єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також належне шанування патріотизму і мужності громадян, які восени 2004 року та в листопаді 2013 – лютому 2014 року стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів Української держави та її європейського вибору.


  25 листопада
  День пам'яті жертв Голодоморів


  Цей день щорічно відзначається в Україні в четверту суботу листопада.
  Спочатку Указом Президента України від 26 листопада 1998 року останню суботу листопада було оголошено Днем пам'яті жертв голодоморів, потім згідно з Указом від 31 жовтня 2000 року цей день став іменуватися Днем пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій. Відтак відповідно до Указу Президента України № 431/2007 від 21 травня 2007 року в назву цього пам'ятного дня були знову внесені зміни. Цитуємо: "Внести до Указу Президента України від 26 листопада 1998 року № 1310 (1310/98) "Про встановлення Дня пам'яті жертв Голодоморів та політичних репресій" (в редакції Указу від 15 липня 2004 року № 797 (797/2004) зміни, виключивши у назві та тексті слова "та політичних репресій".


  25 листопада
  Початок акції "16 днів проти насильства"


  Щорічно з 25 листопада до 10 грудня в усьому світі проводиться акція "16 днів проти насильства" з метою привернення уваги до проблем подолання будь-яких форм насильства.
  Відомо, що кожна третя жінка у світі протягом свого життя зазнавала фізичного та/або сексуального насильства. У всьому світі до 38% убивств жінок скоюють партнер-чоловіки. 200 мільйонів жінок і дівчаток зазнали каліцтва на статевих органах/обрізання (FGM/C). Щорічно 15 мільйонів дівчат насильно видають заміж до 18 років. Чоловіки, діти і люди похилого віку іноді систематично зазнають насильства.


  29 листопада
  Міжнародний день жінок-правозахисників


  Цього дня варто подякувати жінкам, які захищають права людини, і всім людям, які захищають права жінок, дівчаток та меншин. Це також день, коли держави мають відповідати за захист прав правозахисниць з метою захисту і заохочення прав людини. Адже занадто часто правозахисниці стикаються з насильством, переслідуванням і навіть тюремним ув'язненням просто за те, що відстоюють рівність і права людини.

  Список використаних джерел

  1. День пам'яті жертв Голодоморів [Електронний ресурс] // Day today. А що сьогодні? – Режим доступу: https://daytoday.ua/podiya/den-pam-iati-zhertv-holodomoriv/
  2. Календар [Електронний ресурс] // DilovaMova.com : Ділова мова: публічне інтернет-видання. – Режим доступу: https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&month=11
  3. Календар державних та професійних свят на 2023 рік – листопад [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://rozdil.lviv.ua/Kalendar/Svyata/Lystopad/
  4. Календар державних, церковних і неофіційних свят в Україні на 2023 рік [Електронний ресурс] // ТСН. – Режим доступу: https://tsn.ua/ukrayina/kalendar-derzhavnih-cerkovnih-i-neoficiynih-svyat-na-2023-rik-koli-svyatkuvatimut-ukrayinci-2208328.html
  5. Календар прав людини [Електронний ресурс] // Council of Europe. – Режим доступу: https://www.coe.int/uk/web/compass/human-rights-calendar
  6. Календар свят та подій в Україні в 2023 [Електронний ресурс] // Day today. А що сьогодні? – Режим доступу: https://daytoday.ua/calendar/
  7. Листопад [Електронний ресурс] // Вікіпедія. – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B4
  8. Церковний календар на вересень 2023 за новим стилем: на які дати випадають три великих свята [Електронний ресурс] // Апостроф. – Режим доступу: https://apostrophe.ua/ua/news/society/2023-08-17/tserkovnyiy-kalendar-na-sentyabr-2023-goda-po-novomu-stilyu-na-kakie-datyi-vyipadayut-tri-bolshih-prazdnika/302935
  9. 21 листопада – День Гідності та Свободи [Електронний ресурс] // Український інститут національної пам'яті. – Режим доступу: https://uinp.gov.ua/istorychnyy-kalendar/lystopad/21/21-lystopada-den-gidnosti-ta-svobody
 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється