Календар правових дат. Лютий

Календар правових дат. Лютий

01.02.2024
122
 

  На календарі другий місяць року – лютий. Найкоротший, єдиний, що налічує 28 днів, а цьогоріч має 29.
  У цьому місяці Україна відзначає такі свята: Міжнародний день рідної мови, День військ радіаційного, хімічного і біологічного захисту Збройних сил України, День військового журналіста в Україні, День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. На 20 лютого припадає День Героїв Небесної Сотні.
  За новоюліанським календарем 2 лютого православні святкуватимуть Стрітення Господнє.
  Також варто згадати визначні дати, які відзначає як міжнародна спільнота, так і Україна.


  3 лютого
  Міжнародний день юриста


  Мета відзначення цього дня – підкреслення важливості праці всіх юристів, які займаються захистом людей, посередництвом у різних видах конфліктів і веденням судових та адміністративних процесів.


  4 лютого
  Міжнародний день людського братерства


  Цей день було проголошено Генеральною Асамблеєю ООН 21 грудня 2020 року в резолюції 75/200 з метою сприяння культурній та релігійній терпимості.
  Дата відзначення обрана не випадково. Цього дня у 2019 році відбулася зустріч Папи Римського Франциска та імама Аль-Азхара Ахмад ат-Таїба. Її метою стало обговорення розвитку діалогу між вірянами різних релігій, способів подолання міжконфесійних протиріч і запобігання міжрелігійним конфліктам, відмінностей, які призводять до нетерпимості, непримиримості та гніву. Результатом цієї зустрічі стало укладення резолюції про братерство заради миру на планеті.


  11 лютого
  Міжнародний день жінок і дівчаток у науці


  15 грудня 2015 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію A/RES/70/212, проголосивши 11 лютого Міжнародним днем жінок і дівчаток у науці. Організація Об'єднаних Націй запропонувала відзначати цей день усім державам-членам, організаціям та органам системи ООН, іншим міжнародним і регіональним організаціям. Мета – заохочувати повноцінну й рівноправну участь жінок і дівчаток у різноманітних процесах у сферах освіти, професійної підготовки, забезпечення зайнятості та прийняття рішень у природничо-науковій царині; ліквідувати всі прояви дискримінації по відношенню до жінок, у тому числі в галузях освіти і зайнятості; сприяти більш широкому залученню жінок і дівчаток до сфери науки, заохочувати розвиток жінками наукової кар'єри й визнавати досягнення жінок у науці.


  16 лютого
  День єднання в Україні


  "З метою посилення консолідації українського суспільства, зміцнення його стійкості в умовах зростання гібридних загроз, інформаційно-пропагандистського, морально-психологічного тиску на суспільну свідомість", – ідеться в Указі Президента України № 53/2022 від 14 лютого 2022 року, згідно з яким 16 лютого визначене Днем єднання в Україні.
  Ідея свята – показати світові єдність українського народу на тлі воєнної загрози.


  19 лютого
  День Державного герба України


  Саме цього дня постановою Верховної Ради України № 2137-XII від 19 лютого 1992 року тризуб був затверджений як державний символ України.


  20 лютого
  День соціальної справедливості


  Уперше цей день був оголошений Генеральною Асамблеєю ООН у резолюції A/RES/62/10 від 26 листопада 2007 року. Став відзначатися міжнародним співтовариством щорічно з 2009 року.
  Прагнення передати динаміку здорового процесу формування принципів побудови успішного суспільства й добробуту його громадян лягло в основу Указу Президента України № 1021, що вийшов 4 листопада 2011 року. Цим Указом в Україні встановлено нове загальнодержавне свято – День соціальної справедливості.


  21 лютого
  Міжнародний день рідної мови


  Рішення заснувати цей день було прийнято в 1999 році на 30-й сесії Генеральної конференції Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури. Тоді ж було обрано дату.
  Це всесвітнє свято запроваджене з метою сприяння багатому культурному та мовному різноманіттю. Адже збереження багатомовності дає можливість зберегти унікальний погляд на тисячолітню історію і культуру людства загалом.
  

  22 лютого
  Міжнародний день підтримки жертв злочинів


  У вересні 1985 року сьомий конгрес ООН з упередження злочинності й поводження з правопорушниками затвердив Декларацію головних принципів правосуддя для жертв злочинів і зловживання владою. 29 листопада 1985 року Генеральна Асамблея ООН прийняла цю декларацію, вперше розробивши універсальні принципи підтримки й захисту жертв злочинів та зловживання владою.
  Уряд Англії 22 лютого 1990 року опублікував Хартію жертв злочинів. З того часу в усьому цивілізованому і демократичному світі відзначають День підтримки жертв злочинів.
  Список використаних джерел

  1. Календар [Електронний ресурс] // DilovaMova.com : Ділова мова: публічне інтернет-видання. – Режим доступу: https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&month=02
  2. Календар прав людини [Електронний ресурс] // Council of Europe. – Режим доступу: https://www.coe.int/uk/web/compass/human-rights-calendar
  3. Лютий [Електронний ресурс] // Вікіпедія. – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%8E%D1%82%D0%B8%D0%B9
  4. Лютий. Свята та події [Електронний ресурс] // Day today. А що сьогодні? – Режим доступу: https://daytoday.ua/lutyi-svyata-ta-podii/
  5. Церковний календар 2024 рік: нові дати святкування для вірян [Електронний ресурс] // Вікна. – Режим доступу: https://vikna.tv/styl-zhyttya/czerkovnyj-kalendar-2024-rik-novi-daty-svyatkuvannya/
  Підготувала Катерина Денисенко,
  провідна бібліотекарка відділу документів із гуманітарних наук
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється