Польський письменник-фантаст Станіслав Лем (1921–2006)

Польський письменник-фантаст Станіслав Лем (1921–2006)

12.05.2021
367

  Щорічно у третю суботу травня в Україні відзначають День Європи. До цієї дати Центр європейської інформації Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка проводить Тиждень європейської книги. Сьогодні ми підготували для вас віртуальну книжкову виставку "Польський письменник-фантаст Станіслав Лем (1921–2006)".
  Станіслав Лем – знаменитий сучасний польський письменник, філософ, футуролог, сатирик і поет. Іще за життя він був названий класиком світового масштабу. Твори автора перекладені більш ніж 40 мовами, а кількість випущених екземплярів наближається до 30 мільйонів. Станіслав Лем писав у жанрі наукової фантастики, психологічні есе, проводив дослідження на теми футурології, літературознавства, кібернетики й космонавтики. Письменник говорив про нездоланні труднощі, з якими стикається людство в далекому неземному майбутньому, про технологічне майбутнє цивілізації. У більш пізніх його роботах більше уваги приділяється утопічному та ідеалістичному суспільству, проблемам людського буття, екзистенціалізму. На честь Станіслава Лема названа мала планета 3836 Lem, яку 22 вересня 1979 року відкрив Микола Черних у Кримській астрофізичній обсерваторії.

  Лем С. Апокрифи / Станіслав Лем ; пер. з польської А. Поритко. – Львів : Літопис, 2001. – 456 с.

  Всесвітньо відомого письменника-фантаста Станіслава Лема (нар. 1921року у Львові) представляти не треба. До книги "Апокрифи" входять твори, які автор написав у вісімдесяті роки XX століття. Вони сповнені іронії та автоіронії, сарказму та гротеску. Станіслав Лем, як завжди, несподіваний: від макрокосмосу він переходить до психологічних глибин мікрокосмосу, від спроби реконструювати історію виникнення земної цивілізації – до ще свіжих спогадів часів Другої світової війни. Філологічні забави й жонглювання світовою літературою – поряд із глибокими філософськими роздумами про людину на Землі, про крихкість самої планети. Для широкого кола читачів.


  Лем С. Голем 14 / Cтаніслав Лем. – Львів : Літопис, 2001. – 144 с.

  Розмова Голема, суперкомп'ютера чотирнадцятого покоління, зі світочами земної науки, що лягла в основу фантастичного трактату Станіслава Лема, – це, по суті, розмова батька з дітьми (чи радше – з немовлятами) про походження, сутність і майбутнє людства. Втім, розмовою це назвати важко, бо "немовлята" ще не навчені навіть говорити. Але ми мусимо бути вдячними Голему хоч би за те, що він, на відміну від Чесної Гані, зволив сказати нам осоружну правду про нас самих і наше місце відносно "тих розумів, які чекають у мовчанні". Принаймні це хоч мало би нас утішити.


  Лем С. Зі спогадів Ійона Тихого : [роман] / Станіслав Лем ; [пер. з пол.: І. Шевченко, М. Біденко, О. Король]. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2017. – 189 с.

  Головний герой циклу "Зі спогадів Ійона Тихого" польського письменника-фантаста С. Лема – капітан міжзоряного корабля, космічний вовк, а водночас знаний учений і відомий дослідник. У Ійона Тихого напрочуд цікаве та сповнене пригод життя. Він добре знайомий із низкою геніальних винахідників, зокрема з Коркораном, який змоделював на комп'ютері цілий світ, Декантором, котрому вдалося вивільнити свідомість людини, прирікши її на болісне безсмертя, і Зазулем – першим винахідником машини часу. Ійон Тихий гостює у психіатричній клініці для роботів. Він стає свідком бунту штучного розуму, який намагається звільнитися від впливу людини. Зрештою, пригод на космічних трасах вистачає, а герой цього циклу, здається, притягує їх, наче магніт.


  Лем С. Кіберіада : [зб. оповідань : пер. з пол.] / Станіслав Лем ; [іл. Д. Мруза]. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2017. – 451 с.

  Цикл фантастичних оповідань знаменитого поляка Станіслава Лема, дотепно названий "Кіберіадою", був написаний іще в далеких 60-х роках минулого століття, проте свого чару він не втратив і досі. Всесвіт "Кіберіади" – казковий, часів царя Гороха, якщо послуговуватися людською мовою. І хоча там є королівства, лицарі та принцеси (трапляються навіть дракони), але населяють його роботи, які навдивовижу схожі на людей. Вони також люблять і ненавидять, втішаються й горюють, а деякі з них навіть умирають. З-поміж того населеного роботами всесвіту на особливий пошанівок заслуговують Трурль і Кляпавцій – геніальні конструктори й винахідники, які, намагаючись перевершити один одного, можуть створити все – від машини для сповнення бажань до Демона Другого Порядку. На жаль, найчастіше ті винаходи викликають лише усмішку. Чому? На це запитання, як сказав один із Лемових мудреців, кожен повинен відповісти особисто.


  Лем С. Мир на Землі : [роман] / Станіслав Лем ; [пер. з пол.: Ю. Галайко, О. Герасим]. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2018. – 253 с.

  Рівно тридцять років тому читач уперше дізнався про останню велику пригоду знаменитого зоряного мандрівника Ійона Тихого. Вона трапилася в ті часи, коли гонка озброєнь на Землі стала обтяжливою для всіх її учасників, відтак військові розробки були перенесені на Місяць, де продовжувались уже без втручання людей. Але видатний польський майстер НФ Станіслав Лем не був би видатним, якби, розповідаючи про перипетії Ійона Тихого, пов'язані з роздвоєнням особистості, з гідною подиву прозірливістю не передбачив у своєму романі основних тенденцій сучасного суспільства – інформатизації, комп'ютеризації, глобалізації, нанотехнологій і ще багато іншого.


  Лем С. Непереможний : роман / Станіслав Лем ; [пер. з пол. Іван Сварник]. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2017. – 178 с.

  На пустельну й нежилу планету Регіс-III здійснив посадку Крейсер другого класу "Непереможний". Незадовго до цього на цій планеті зник інший земний корабель – "Кондор", відправивши перед цим лише два повідомлення. У першому йшлося про успішну посадку на поверхню планети Регіс-III, а у другому – про якісь "мушки". Екіпаж "Непереможного" отримав завдання знайти сліди зниклої експедиції "Кондора" і з'ясувати причину її зникнення. У біолога Лауди виникає припущення: на планеті відбувається еволюція механізмів, що залишилися від позаземної цивілізації, яка прибула десь із сузір'я Ліри (Лірян).


  Лем С. Розповіді про пілота Піркса : [цикл : пер з пол.] / Станіслав Лем. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2018. – 475 с.

  Заголовний герой цього циклу науково-фантастичних оповідань С. Лема хоч і космічний пілот, але, здається, міг би бути одним із нас. У Піркса немає жодного героїзму, він, як і ми, часто переживає через дрібниці, сумнівається, панікує. Однак у критичні моменти завдяки інтелекту чи звичайному везінню йому вдається знаходити виходи із проблем. Ще й більше того – пілот у кожній оповіді наче доводить, що людина завжди має шанс у протистоянні з безмежним та холодним космосом.


  Лем С. Соляріс : [роман] / Станіслав Лем ; [пер. з пол. Дмитро Андрухів]. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2017. – 221 с.

  Роман присвячено пошуку контакту з мислячим Океаном екзопланети Соляріс. У ньому порушуються філософсько-етичні проблеми пізнання світу, антропоцентризму, людяності та, власне, відповідальності за все, що робить людина – як на Землі, так і за її межами.
  Дія роману "Соляріс" відбувається в далекому майбутньому. Розповідь ведеться від першої особи – доктора Кріса Кельвіна, який прибув на планету для розв'язання проблем із психологічним станом членів експедиції. У романі представлено дві сюжетні лінії: перебування Кельвіна на дослідницькій станції "Соляріс" і документальне викладення історії відкриття й дослідження планети у формі знайомства Кельвіна з науковою бібліотекою на борту станції.


  Лем С. Фіаско : [роман] / Станіслав Лем ; [пер. з пол.: Л. Воронина, Д. Андрухів]. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2017. – 573 c.

  "Фіаско" – чи не найпохмуріший твір видатного польського фантаста С. Лема. По суті, це розповідь про спробу контакту земної місії з цивілізацією далекої планети Квінта, контакту, який обернувся для землян цілковитим провалом, а для квінтян – тотальним небуттям. Своїм "Фіаско" письменник наче стверджує, що людство доти буде приречене на поразку, допоки не вийде з платонівської печери, в якій само себе ув'язнило.


  Лем С. Футурологічний конгрес : роман / Станіслав Лем ; [пер. з пол. І. Шевченко]. – Тернопіль : Богдан, 2018. – 141 с.

  "Футурологічний конгрес", оповідач і головний герой якого – вже знаний шанувальниками творчості С. Лема Ійон Тихий, занурює читача в "галюциногенне" майбутнє. Запрошений на футурологічний конгрес в одну з латиноамериканських країн, Ійон Тихий зрештою потрапляє у світ, де всім і всіма заправляє Хімія, а якщо точніше – розпорошені у повітрі хімічні субстанції, завдяки яким страшна, похмура, антиутопійна реальність стає реальністю утопійною.


Підготував Ігор Помаз,
координатор Центру європейської інформації

Повернутись
Поділитись: