10.12.2018
802

  З 20 листопада по 12 грудня проходить XV Мандрівний міжнародний фестиваль Docudays UA на Чернігівщині під гаслом "Рівні рівності".
  10 грудня у Міжнародний день захисту прав людини в читальному залі Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка до тижня правових знань відбулася презентація фільму XV Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA "Крихка свобода".
  Довідково:
  Кінематографісти об'єднання Вавилон'13 та студії DocNoteFilms, спільно з правозахисниками Східноукраїнського центру громадських ініціатив (СЦГІ) створили 35-хвилинну документальну картину про долі чоловіків і жінок, які були ув'язнені в підвалі приміщення колишньої Луганської ОДА, одразу ж після окупації регіону.
  П'ять колишніх полонених діляться з глядачем своєю історією в контексті сьогодення України, від Революції Гідності до окупації Криму та східних регіонів країни.
  ЛОДА – приміщення Луганської обласної державної адміністрації, яке з початку захоплення незаконними збройними формуваннями перетворилося на одне з понад 200 місць несвободи на захопленій території.
  Фільм, серед іншого, було показано в Польщі для учасників конференції з прав людини ОБСЄ та в Українському домі у Варшаві. Надалі плануються презентації фільму в різних містах України.
  В Україні фільм було презентовано у Сєвєродонецьку, Слов'янську, Дніпрі, Теребовлі та Києві.
  Режисер фільму – Костянтин Кляцкін, оператор-постановник – Павло Липа, композитор – Роман Вишневський, звукорежисер – Василь Явтушенко, виконавчий продюсер – Сергій Малярчук, художник – Ласло Алмаші, дизайнер анімації – Сергій Григор'єв, пошук героїв та змістовне консультування – Володимир Щербаченко, Ганна Янова.
  На презентацію стрічки завітали студенти, викладачі, громадськість міста. Після показу фільму глядачі мали змогу поспілкуватися з режисером фільму, продюсером та фахівцями з комунікацій Східноукраїнського центру громадських ініціатив.
  "Для нас було важливо, щоб у фільмі герої поділилися з глядачами власними переживаннями. Із 18 людей, з якими ми спілкувалися, п'ятеро – погодились розповісти свої історії перед камерою. На основі цих спогадів ми створили короткометражний фільм, – розповів режисер фільму Костянтин Кляцкін.Ми зробили кіно про людей, які потрапили у полон за свої переконання. Це не військові, це звичайні українці, які у критичний момент зробили вибір – і за це стали в'язнями".
  "Ми намагались передати відчуття крихкості тієї свободи, яку маємо, але не відчуваємо. Чим більше ми будемо говорити про цю тему, тим краще для нашого суспільства", – підкреслив режисер.
  "На екрані ви почули історії п'яти людей, а насправді скільки їх залишилося не розказаних. Однак ви ніколи, можливо, і не почуєте про цю проблему, бо постраждалі не захочуть про неї розказати", – звернувся режисер до глядачів.
  Кінострічка викликала у присутніх багато питань, коментарів. 

result_IMG_3156 result_IMG_3136 result_IMG_3129
result_IMG_3155 result_IMG_3132 result_IMG_3145
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється