15.12.2018
759

  15 грудня у читальному залі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка до Всеукраїнського тижня права відбулося відкриття виставки-інсталяції "Валізи правозахисників".
  Організатори: Освітній дім прав людини в Чернігові, ініціативна група "Кримський дім прав людини" та ГО "МАRТ".
  Експозиція представлена у вигляді валіз з речами правозахисників, які вимушені були залишити стіни рідного дому і рятували своє життя шляхом фізичної втечі від загроз.
  Виставка складається з 7 "валіз" з особистими речами реальних правозахисників, вміст яких є предметом дослідження відвідувачами задля суб'єктивного відтворення образу сучасного правозахисника.
  Власник валізи Олексій Біда розповів, що разом з дружиною у 14-му році виїхав з Луганська після того, як добу провів у підвалі захопленого СБУ. Головною цінністю, яку подружжя прихопило з собою під час втечі, було весільне взуття. "Ми планували за рік до конфлікту весілля. І були вимушені виїхати. Зараз ми живемо в Києві й продовжуємо займатися правозахисною діяльністю. Ми не можемо повернутися додому".
  На виставці представлені валізи людей, які переїжджали з різних куточків України та світу, зокрема, Криму, Східної України, Азербайджану, Білорусі; а також валіза ромського активіста, який і зараз перебуває в ситуації ризику.
  "Задум полягав у тому, щоб ознайомити суспільство з історіями реальних людей через їхні валізи. Чому ми обрали саме концепцію валіз? Тому що валіза – це досить символічний предмет. З одного боку, валіза – це втеча, з іншого – переїзд, мрія про щось краще. Також валіза – це дім, який залишається у людини, коли вона опиняється в ситуації, пов'язаній із ризиком", – каже координаторка проекту "Валізи правозахисників" Олександра Козерог.
  Відвідувачі заходу мали змогу оглянути кожну із представлених валіз, почути історію її власника чи власниці.
  "Я розраховувала, що валізи будуть наповнені різними паперами з прав людини, проте не очікувала, що це будуть історії реальних людей, їхні долі”, – поділилася враженням відвідувачка виставки Катерина Чаплян.

result_IMG_0636 result_IMG_0635 result_IMG_0648
result_IMG_0589 result_IMG_0555 result_IMG_0582
result_IMG_0551 result_IMG_0545 result_IMG_0481
result_IMG_0585 result_IMG_0537 result_IMG_0571
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється