Енциклопедія "Древняя Русь в средневековом мире"

Енциклопедія "Древняя Русь в средневековом мире"

26.03.2020
600

  Редагуючи біобібліографічний покажчик "Володимир Петрович Коваленко" з серії "Історики та краєзнавці Чернігівщини", звернула увагу на надзвичайно корисне, цікаве та пізнавальне видання – енциклопедію "Древняя Русь в средневековом мире". Давайте разом знайомитися ближче з цією унікальною книгою!
  Це – перше у міжнародній практиці міждисциплінарне довідкове видання, що висвітлює всю сукупність соціально-політичного, економічного, культурного та релігійного життя Давньоруської держави від часу її зародження (IX ст.) і аж до монгольської навали середини XIII ст.
  Майже 3000 статей енциклопедії, які підготовлені провідними фахівцями України, Білорусі, Росії розкривають сучасні уявлення та знання, що склалися на основі археологічних досліджень, нумізматичних, сфрагістичних матеріалів, інтерпретації давньоруських письмових джерел, новітніх публікацій зарубіжних джерел з історії Східної Європи. Вперше детально висвітлюються зовнішньополітичні зв’язки Давньої Русі з країнами Європи і Азії, що дозволяє представити державу в широкому контексті середньовічного світу.
  Серед авторів статей і наші чернігівські науковці-краєзнавці Володимир Петрович Коваленко та Володимир Якович Руденок. Їхні повідомлення про літописні міста Чернігово-Сіверської землі – Біловежа, Блистовит, Бохмач, Всеволож, Глебль, Гюричів, Листвен, Новгород-Сіверський, Оргоща, Стародуб, Уненеж, Хоробор; Болдинський Богородичний монастир і П’ятницьку та Іллінську церкви у Чернігові – цей перелік можна продовжувати і продовжувати… А узагальнюючі статті про Чернігівське та Новгород-Сіверське князівства, Чернігівську єпархію, Чернігівську гривню та скарби, персональні повідомлення про князів чернігівських та церковних діячів і ще багато-багато статей, авторами яких є інші відомі дослідники цього періоду. Все це – історія нашого краю, історичної та сучасної Чернігівщини! А якщо піти трошечки далі і почитати про Володимир-Волинське, Галицьке, Київське, Переяславське князівства, то здається майже уся історія Давньої Русі – це історія нашої держави України! Чи не так?
  Енциклопедичне видання "Древняя Русь в средневековом мире" налічує майже тисячу сторінок тексту та ілюстрацій і вийшло друком у Москві у 2014 р. Звісно, цієї книги немає у фонді Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка, мабуть, немає її у Чернігові й загалом. На жаль!
  Але ми, бібліотекарі, мріємо, що якимось дивом це чудове та корисне видання опиниться таки у нашому фонді. А поки, будь ласка, знайомтесь з електронною версією енциклопедії "Древняя Русь в средневековом мире".

Ірина Каганова, завідувач відділу краєзнавства

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється