"Видатні чернігівці". Мистецький портрет Віктора Кошмала

"Видатні чернігівці". Мистецький портрет Віктора Кошмала

19.06.2020
659

  Талантами повниться земля Сіверська! Актори, художники, співаки, фотографи, танцюристи, музиканти… Відомі та скромні, поціловані Фортуною і наполегливі трударі, молоді, що лише ступають на важкий шлях служіння людям, та досвідчені, з неоціненним багажем знань…
  Вважаємо, що про своїх талановитих земляків потрібно знати й пам’ятати. Саме з цією метою відділ мистецтв започатковує цикл розповідей "Видатні чернігівці". Першою творчою історією з циклу стане "Мистецький портрет Віктора Кошмала".
 Кошмал_1 Відомий чернігівський фоторепортер, член Асоціації спортивних журналістів України, член Національної спілки журналістів України та Національної спілки фотохудожників України Віктор Миколайович Кошмал народився 1953 року в Бахмачі Чернігівської області. Вищу освіту здобув у Чернігівському національному педагогічному університеті ім. Т. Г. Шевченка. Фотографуванням захопився ще в дитинстві, коли хрещений батько на 12-річчя подарував йому фотоапарат.
  Та краще за всіх про митця розповість сам митець (окрім його робіт, звісно). Тож пропонуємо подивитися розгорнуте інтерв’ю з Віктором Кошмалом у передачі "Журфікс" на ТК "Новий Чернігів", яке провів Дмитро Мельниченко 2019 року.

аа "Журфікс" з відомим чернігівським фотохудожником Віктором Кошмалом

  Як талановитого фотомайстра Віктора Кошмала знають не лише в Чернігові, а й в Україні та за її межами. Він учасник і переможець всеукраїнських та міжнародних фотоконкурсів, неодноразовий призер конкурсів Національного Олімпійського комітету. Зокрема, 2016 року здобув 2-ге місце серед професіоналів. Брав участь у конкурсах газети "День", інформаційного агентства "Укрінформ", фірми "CANON", виставках-конкурсах Національної спілки фотохудожників України тощо.
  Одне з найновіших досягнень – перемога у фотоконкурсі "Обличчя переможців".
  У традиційному фотоконкурсі до Дня піхоти брали участь 34 автори, які надіслали понад 500 світлин. Конкурсна комісія та читачі сторінки у Facebook штабу оперативного командування "Північ" проголосували за 50 найкращих фотографій. Показово те, що голосували "всліпу", саме за світлини, які торкнулися людських сердець, адже під фото спеціально не було вказано авторів задля прозорості й чесності вибору. Церемонію вручення нагород через карантин було скасовано. Виняток військові зробили лише головному переможцю, якого визначив сам командувач. 8 травня 2020 року генерал-майор Валерій Залужний вручив у штабі головний приз Віктору Кошмалу. Фотожурналіст також переміг в основній і найчисленнішій номінації "Майстерність, досвід, честь!"

аа  Сюжет ТК "Новий Чернігів" про нагородження Віктора Кошмала за перемогу у фотоконкурсі "Обличчя переможців"

  Тематика робіт фотомитця найрізноманітніша, адже від його гострого погляду ніщо не сховається. Кожна світлина має свій неповторний настрій. Об’єктив фотохудожника вміє оживляти тихі вулички древнього міста, дає можливість почути церковні дзвони, дарує пахощі квітів. Більшість образів виконано з усмішкою і гумором, почуттям симпатії та добра.
  Тому не дивно, що персональні виставки Віктора Кошмала завжди цікаві, різнопланові й запам’ятовуються користувачам.

аа  Виставка світлин "І шепочуть ніжно квіти пелюстками…" Віктора Кошмала (Мистецький вернісаж)


аа  Матеріал про відкриття персональної фотовиставки Віктора Кошмала "І шепочуть ніжно квіти пелюстками…" в ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка

  Цікавою подією для міста стала свого часу персональна фотовиставка "Чернігівщина олімпійська", на якій фотомитець представив 40 світлин відомих чернігівських спортсменів, любителів спорту та цікавих спортивних миттєвостей. Роботи фотокореспондентів, зокрема Віктора Кошмала, якнайкраще висвітлюють таке непросте, але цікаве життя спортсменів, і дуже важливо, щоб їхні досягнення були відомі громаді.

аа  Виставка світлин "Чернігівщина олімпійська" Віктора Кошмала (Мистецький вернісаж)

аа  Матеріал про відкриття персональної фотовиставки Віктора Кошмала "Чернігівщина олімпійська" в ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка


аа  Про виставку світлин "Чернігівщина олімпійська" на UA:Чернігів

  Зауважимо, що головною темою творчості фотохудожника залишається його рідна Чернігівщина, люди, які тут живуть, і краса, що їх оточує.
  Одну зі своїх персональних виставок Віктор Кошмал назвав "Дерев’яне мереживо Чернігівського краю" та присвятив її відомому, нині вже покійному, чернігівському архітектору Андрію Карнабеду, який завжди переймався долею чернігівської старовинної архітектури й порадив фотомитцеві зберегти її на світлинах. І та виставка стала не тільки звітом шанованій людині, яка підказала митцю один із значних напрямів творчості, а й своєрідною одою талановитим, працелюбним і самобутнім майстрам нашого краю.

аа  Дерев’яне мереживо – окраса Чернігівського краю (Фоторепортаж Віктора Кошмала)

аа  Про відкриття виставки світлин "Дерев’яне мереживо Чернігівського краю" в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського


  Кошмал_2 Навіть свій 65-й день народження невтомний фотомитець святкував не на дачі з шашликами. Пан Віктор потішив шанувальників своєї творчості масштабною персональною виставкою "Точка зору", де, за словами самого Віктора Кошмала, були зображені звичні речі у незвичних обставинах.

аа  Про ювілейну виставку світлин "Точка зору" на UA:Чернігів


аа  Фоторепортаж "Авторська "Точка зору" ювіляра Віктора Кошмала» на офіційному сайті Чернігівської обласної ради

  Віктор Кошмал – один із тих небагатьох людей, яким Доля подарувала можливість зупиняти неоціненні миттєвості життя й дарувати цю красу людям.

  До уваги користувачів пропонуємо також невеличку добірку друкованих матеріалів про фотомитця з фондів Чернігівської ОУНБ ім1. В. Г. Короленка.

1. Віктор Кошмал "З любов’ю про людей" : фотовиставка : каталог / Черніг. обл. універс. наук. б-ка ім. В. Г. Короленка. – Чернігів : [б. в.], 2009. – 16 с.

2. Гільов І. Квітуче літо Віктора і Зої Кошмалів / Ігор Гільов // Деснянська правда : Чернігівська обласна газета. – 2017. – 25 трав. (№ 21). – С. 12.

  Про відкриття фотовиставки чернігівського фотохудожника В. Кошмала в ОУНБ ім. В. Г. Короленка.

3. Гільов І. Чи можна тому довірять, що Кошмалу 65?! / Ігор Гільов // Деснянська правда. – 2018. – 16 серп. (№ 33). – С. 8.

  Про відзначення ювілею В. Кошмала (10.08.1953) – відомого чернігівського фотомитця, лауреата виставки світлин у Раді Європи (м. Страсбург, Франція). 

4. Єлісєєва М. Квіти Віктора Кошмала / Марта Єлісєєва // Чернігівські відомості. – 2011. – 16 лют. (№ 7). – С. 20.

  Про виставку художніх фотографій "Квіти сонцелюба" В. Кошмала в Чернігівському музеї-заповіднику М. Коцюбинського.

5. Єлісєєва М. Миті спортивного життя у фотографіях Віктора Кошмала / Марта Єлісєєва // Чернігівські відомості. – 2015. – 23 груд. (№ 51). – С. 16.

  Про персональну виставку фотомитця В. Кошмала "Чернігівщина олімпійська" в  ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка.

6. Осташко И. Виктор Кошмал: оптимист, мечтатель, эстет, профессионал / Ирина Осташко // Деснянка вільна + Деснянская неделя. – 2013. – 8 серп. (№ 53). – С. 5.

  Стаття присвячена 60-річчю від дня народження чернігівського фотохудожника В. Кошмала (10.08.1953).

7. Осташко І. "Чернігівщина олімпійська" від Віктора Кошмала / Ірина Осташко // Деснянка. – 2015. – 24 груд. (№ 52). – С. 8.

  Про відкриття в ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка виставки робіт фотохудожника В. Кошмала до 25-річчя створення Національного олімпійського комітету України.

Підготувала Катерина Мехеда,
провідний бібліотекар відділу мистецтв

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється