30 травня – День жіночої емансипації, або День емансіпе

30 травня – День жіночої емансипації, або День емансіпе

30.05.2021
364

"Емансипація означає рівний статус різних ролей"
Аріанна Стасінопулос

  30 травня – День жіночої емансипації, або День емансіпе. Емансипація (від лат. emancipatio) – звільнення від будь-якої залежності, скасування якихось обмежень. Емансипація жінок – це надання жінкам рівноправності в суспільному, трудовому та сімейному житті. Рівноправність передбачає право жінок на освіту, право обирати й бути обраною до державних органів влади, право на працю і рівну зарплату з чоловіками. Дата започаткування цього свята пов'язана з декількома історичними подіями. Саме цього дня 1431 року була спалена на вогнищі Жанна д'Арк. Крім того 30 травня 1932 року в Німеччині ухвалили закон "Про юридичне положення жінок-чиновників". Того ж дня й було започатковане на міжнародному рівні свято – День жіночої емансипації.
  За останні століття статус жінок помітно змінився. Можливість навчатися в університеті, займатися наукою, мистецтвом, право на спадок, виборче право, працевлаштування на ринку праці, не кажучи про політику чи бізнес тощо, – все це виборювалося протягом довгих років у різних країнах світу.
  Перші кроки в емансипації належать француженкам. Вимоги рівноправності були вперше висунуті жінками в період становлення буржуазного ладу. Під час війни за незалежність у Північній Америці 1775–1783 рр. було висунуто вимогу про надання жінкам рівних із чоловіками виборчих прав. Початок організованого жіночого руху належить до часу Великої французької революції. У ті роки у Франції почали створювати жіночі революційні клуби. 1791 року Національним зборам була представлена Декларація прав жінки і громадянки (підготовлена Олімпією де Гуж за зразком Декларації прав людини і громадянина 1789 р.), в якій містилася вимога повного соціального й політичного рівноправ'я жінок.
  Наприкінці 1793 року діяльність революційних республіканок була заборонена. Далі жінкам Франції заборонили з'являтись у громадських місцях і на політичних зборах, а 1804-го імператор Наполеон видав указ, яким оголошував, що жінка не має жодних громадянських прав та перебуває під опікою чоловіка.
  Один із перших гучних феміністських творів Британії – книга "На захист прав жінок", видана1792 року, в якій її авторка Мері Волстонкрафт (1759–1797) висунула вимогу рівноправ'я.
  Після того як жінкам надали свободу і "право голосу", вони зажадали повного зрівняння у правах. Емансипація народжує таке поняття, як "фемінізм". Якщо процес емансипації передбачає звільнення від гніту й залежності, то фемінізм – це суспільно-політичний рух, спрямований на досягнення жінками всієї повноти громадянських прав. 1830 року з'явився і сам термін "еmancipation de la femme".
  Емансипація жінки в європейській культурі відбувалася протягом XIX століття. Розвивалася література, яка була проти сімейного рабства жінки й вимагала її емансипації. Скажімо, творча діяльність та особистість Жорж Санд спонукала до активізації жіночого фактору у Франції.
  Через деякий час цей процес поширюється в німецькомовних країнах Центральної Європи. Протягом 1880–1890-х років жіноче питання залишається одним із найактуальніших в Австро-Угорщині: його обговорюють у пресі та культурно-освітніх осередках. Хвиля жіночого руху доходить до Галичини, де вперше виникає український феміністичний гурток. Першою жіночою організацією стало засноване за ініціативою Наталії Кобринської 1884 року в місті Станіславові (нині Івано-Франківськ) "Товариство руських жінок".
  Основна ознака демократії – гендерна рівність. Саме з демократичних процесів початку XX ст. в Україні варто вести відлік еволюції емансипації українських жінок, їхньої боротьби за політичні права і права участі в ухваленні рішень.
  Жінки здебільшого займалися соціальною, культурною, освітньою сферами, доброчинністю, захистом прав жінок, їх заохочували до організаційних справ, до формування основних державних документів. Відтоді нам відомі такі імена, як Марко Вовчок, Леся Українка, Олена Пчілка, Ольга Кобилянська, Ірина Вільде, Наталія Романович-Ткаченко, Христя Алчевська, Уляна Кравченко, Софія Русова, Марійка Підгірянка, Іванна Блажкевич, Софія Русова, Валерія О'Коннор-Вілінська, Зінаїда Мірна, Людмила Старицька-Черняхівська, Любов Яновська, Марія Грушевська. Така діяльність жінок була унікальною для тієї доби.
  Одна з найбільших феміністських організацій у Європі – Союз українок – була заснована в 1920-х роках у сучасній Західній Україні (Галичина) Міленою Рудницькою, яка її й очолювала.
  Одна із найяскравіших постатей фемінізму незалежної України – Соломія Павличко.
  Феноменом української політики, безсумнівно, вважають Юлію Тимошенко, яка була першою та єдиною жінкою – двічі прем'єр-міністеркою України. Після 2013 року в українській політиці з'явилося чимало яскравих реформаторок і жінок, які стали першими. Наприклад, Оксана Сироїд та Ірина Геращенко – перші жінки на посаді заступника голови Верховної Ради.
  Слід також згадати найлегендарніших жінок світу. Одна з найвідоміших – цариця-фараон Мааткара Хатшепсут. Вона одноосібно правила двадцять два роки, починаючи з 1525 (до н. е.) і до 1503-го, які присвятила відродженню своєї держави.
  Завжди надихає образ Роксолани, або Гюррем Султан (Олександра-Анастасія Лісовська), яка була спершу наложницею, а потім – дружиною Сулеймана І Пишного, султана Османської імперії в XVI сторіччі. Гідні уваги та поваги три британські королеви: Єлизавета І (правила упродовж1558–1603 рр. ), Вікторія (1837–1901) та Єлизавета ІІ, яка з 1952 року й донині керує Великою Британією.
  1960 року у Шрі-Ланці главою уряду стала жінка, Сірімаво Бандаранаїке. Нині жінки успішно керують в Естонії, Молдові, Словаччині, Сінгапурі, Непалі, Ефіопії, Тринідаді, Тобаго. Жінки очолюють уряди в Данії, Естонії, Литві, Ісландії, Норвегії, Фінляндії, Сербії, Новій Зеландії, де також є своя генерал-губернаторка.
  Першою леді програмування більше ста років тому стала Ґрейс Мюррей Гоппер, яка народилась у Нью-Йорку.
  Однією з найяскравіших емансіпе була відома німецька актриса та модель Марлен Дітріх. Саме вона ввела в жіночий гардероб "чоловічий" брючний костюм.
  Практично кожен п'ятий лауреат Нобелівської премії – жінка. За історію існування цієї премії її лауреатками ставали жінки з 25 країн світу: Ольга Токарчук, Естер Дюфло, Марія Кюрі, Малала Юсуфзай, Доріс Лессінг, Світлана Алексієвич, Луїза Глюк, Дженніфер Дудна, Емманюель Шарпантьє, Андреа Ґез та інші.
  Наразі досягнення емансипації – це права жінок голосувати на виборах, здобувати освіту, обирати роботу за власним бажанням, обіймати керівні посади, створювати власний бізнес, будувати політичну кар'єру, займатися науковими дослідженнями, освітою, економікою, культурою. І те, що раніше вважалося емансипацією жінок, нині ми сприймаємо як належне.
  У Центрі правової інформації відділу документів із гуманітарних наук до Дня жіночої емансипації організована книжково-ілюстративна експозиція "Тисячолітній шлях жінок до гендерної рівності", що містить матеріали про видатних жінок, які боролися за свої права в історії, політиці, науці, спорті, освіті, мистецтві тощо, про їхні перемоги в житті, адже їхній досвід може використовуватися для моделювання власних досягнень.

  Список літератури:

  1. Алла Горська. Душа українського шістдесятництва / упоряд. Людмила Огнєва. – Київ :Смолоскип, 2015. – 708 с.
  2. Андерсон Р. Х. Мене не спинити. Шість звичок жінок у країнах, що розвиваються / Ранія Хабібі Андерсон ; пер. з англ. Юлії Григоренко. – Львів : Літопис, 2018. – 334 с.
  3. Андерсон Р. Х. Мене не спинити. План мого успіху : додатк. журн. до "Мене не спинити" / Ранія Хабібі Андерсон ; пер. з англ. Юлії Григоренко. – Львів : Літопис, 2018. – 101 с.
  4. Багряна А. Анна Багряна про Марію Заньковецьку, Олену Телігу, Вангу, Марію Приймаченко, Славу Стецько : [оповідання] / Анна Багряна ; [іл. Д. Марцін]. – Київ : Антологія, 2016. – 93 с.
  5. Бадрак В. В. Успішні жінки в чоловічому світі : якщо жінка чогось хоче, то потрібно їй це дати, інакше вона візьме сама / Валентин Бадрак. – Київ : Брайт Стар Паблішинг, 2018. – 198, [1] с. : портр.
  6. Барвінок Г. Твори : у 2 т. / Ганна Барвінок. – Львів : БаК, 2011. – Т. 1. Оповідання з народних уст / [упоряд.: В. Шендеровський, В. Яременко]. – 2011. – 568, [1] с.
  7. Бекол Дж. Право на помилку: 25 успішних жінок розповідають про те, чого їх навчили власні помилки / Джессіка Бекол ; пер. з англ. Ілона Віннічук. – Київ : Книголав, 2018. – 267 с.
  8. Богачевська М. Дума України – жіночого роду / Марта Богачевська. – Київ : Воскресіння, 1993. – 108, [2] с.
  9. Богачевська-Хомяк М. Білим по білому. Жінка в громадському житті України 1884–1939 / М. Богачевська-Хомяк ; [голов. ред. С. Головко]. – Київ : Либідь, 1995. – 422 с.
  10. Булатова М. М. Олімпійська спадщина України : [худож. альбом]. [Кн. 1] / М. М. Булатова ; Нац. олімп. ком. України. – Київ : Олімпійська література, 2016. – 127 с.
  11. Булатова М. М. Твій олімпійський путівник / М. М. Булатова ; Нац. олімп. ком. України. – [4-те вид. доп.]. – Київ : [б. в.], 2017. – 143 с.
  12. Вандеркам Л. Я знаю, як їй все вдається = I know how does it : тайм-менеджмент успішних жінок / Лора Вандеркам ; пер. з англ. Альона Кухар. – Київ : #Книголав, 2018. – 430, [1] с.
  13. Василенко О. О. Жінки й Математика : навч. посіб. / О. О. Василенко. – Харків : Основа, 2008. – 174 с.
  14. Вознюк В. А. Ольга Кобилянська / В. А. Вознюк. – Київ : Укрвидавполіграфія, 2012. – 151 с.
  15. Воронова М. Вера Холодная: Под вуалью / Мальвина Воронова // Личности. – 2015. – № 7 (83). – С. 100–119.
  16. Віра Володимирівна Зайченко : (біобібліогр. покажч.) / Черніг. ОУНБ ім. В. Г. Короленка, Черніг. іст. музей ім. В. В. Тарновського, Черніг. обл. орг. Нац. спілки краєзнавців України ; [уклад. : І. Я. Каганова, Л. П. Линюк, С. О. Половнікова]. – Чернігів : Чернігівська ОУНБ ім. В. Г. Короленка, 2017. – 35 с. – (Історики та краєзнавці Чернігівщини ; вип. 23).
  17. Геник С. М. 150 видатних українок / С. Геник. – Івано-Франківськ : Лілея-НВ, 2003. – 232, [3] с.
  18. Дацюк Г. І. Одна з нас : незагублені історії / Галина Дацюк. – Чернівці : Букрек, 2020. – 239 с.
  19. 12 неймовірних жінок : про цінності, які творять людину / [авт.-упоряд. Мар'яна Савка]. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – 204, [2] с. : фот.
  20. "До тебе прихильна, дарма, що кавалергард": листи Є. І. Милорадович до Г. О. Милорадовича (1860–1865 рр.) / Черніг. іст. музей ім. В. В. Тарновського ; [упоряд. С. О. Половнікова]. – Чернігів : Чернігівські обереги : Сіверянська думка, 2002. – 103 с.
  21. Допомога жінкам, які потерпіли від торгівлі людьми / [авт. тексту Р. Безпальча ; ред. Я. Вознюк]. – Київ : [б. в.], 2003. – 114 с.
  22. Дочинець М. І. Історії / Мирослав Дочинець. – Мукачево : Карпатська вежа, 2019. – 450 с.
  23. Дрофань Л. А. Берегиня / Л. А. Дрофань. – Київ : Молодь, 2004. – 206 с.
  24. Енциклопедія історії України / НАН України, Ін-т історії України ; редкол.: В. А. Смолій (голова) [та ін.]. – Київ : Наукова думка, 2007. – Т. 6 : Ла – Мі. – 2009. – 772 с.
  25. Жити – пити : зб. оповідань / О. Забужко [та ін.] ; [уклад. : Г. Вдовиченко, Л. Денисенко]. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2013. – 317 с.
  26. Жінки Чернігівщини: історія і сучасність : матеріали обл. наук.-практ. конф., Чернігів, лютий 1997 р. / Черніг. держ. пед. ін-т ім. Т. Г. Шевченка, Упр. в справах сім'ї та молоді Черніг. облдержадмін., Черніг. обл. орг. Спілки жінок України ; відп. ред. М. Я. Ігнатенко. – Чернігів : Редакційно-видавничий відділ, 1998. – 122 с.
  27. Забужко О. С. Після третього дзвінка вхід до зали забороняється : оповідання та повісті / Оксана Забужко. – Київ : КОМОРА, 2017. – 413 с.
  28. Запобігання домашньому насильству і торгівлі жінками. – Київ : НІЧЛАВА, 2001. – 256 с.
  29. Західна Україна під большевиками. IX. 1939 – VI. 1941 : збірник / за ред. Мілени Рудницької. – Нью-Йорк : Наукове товариство ім. Шевченка в Америці, 1958. – 494 с.
  30. Золоті сторінки олімпійського спорту України, [1894–2000] / [В. М. Платонов, М. М. Бака, М. М. Булатова та ін.] ; за ред. І. Федоренка. – Київ : [б. в.], 2000. – 191, [1] с.
  31. Качкан В. А. Ірина Вільде. Нарис життя і творчості / В. А. Качкан. – Київ : Дніпро, 1991. – 159, [16] с.
  32. Квінн Б. Неймовірні. П'ятнадцять жінок, які творили мистецтво та історію / Бріджит Квінн ; пер. з англ. Роксоляни Свято ; іл. Лізи Конгдон. – Київ : ArtHuss, 2018. – 222 c.
  33. Коваль Р. М. Жінки у Визвольній війні. Історії, біографії, спогади, 1917–1930 / Роман Коваль. – Київ : Видавництво Марка Мельника, 2020. – 431 с.
  34. Костенко Л В. Записки українського самашедшого : [роман] / Ліна Костенко. – [Вид. 9-тє]. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2011. – 413, [1] с.
  35. Кулик В. В. Олімпійський у серцях вогонь. Історія виникнення та становлення НОК України : (докум. нариси) / Володимир Кулик. – Київ : Леся, 2008. – 308 с.
  36. Левченко К. Б. Гендерне тяжіння / Катерина Левченко. – Харків : Фоліо, 2019. – 189 с.
  37. Лузіна Лада. Київські відьми. Меч і хрест / Лада Лузіна ; [пер. з рос. В. С. Бойка]. – Харків : Фоліо, 2012. – 430, [1] c.
  38. Луняк Є. М. Анна Руська – королева Франції : [монографія] / Євген Луняк. – Київ : Книга, 2012. – 203 с.
  39. Марценюк Т. О. Чому не варто боятися фемінізму / Тамара Марценюк. – Київ : КОМОРА, 2018. – 325 с.
  40. Марценюк Т. О. Гендер для всіх. Виклик стереотипам / Тамара Марценюк. – Київ : Основи, 2017. – 254, [1] с.
  41. Матіос М. Черевички Божої Матері : вирвана сторінка з буковинської саги : [повість] / Марія Матіос. – Львів : Піраміда, 2018. – 206 с.
  42. Методичні рекомендації з надання соціально-психологічної реабілітаційної допомоги дівчатам та молодим жінкам, які постраждали від насильства [Текст] : досвід роботи Центру соц.-психол. реабілітації підлітків та молоді жіночої статі "Софія" Громад. Руху "Віра, Надія, Любов" / Від. кримін. міліції у справах дітей ГУМВС України в Одес. обл. [та ін.] ; Т. Є. Семікоп [та ін.]. – Одеса : К. І. С., 2010. – 75 с.
  43. Незабутня Ольга Басараб : вибране / Орг. Українок Канади ім. Ольги Басараб ; під ред. Ірени Книш. – Вінніпег : [б. в.], 1976. – 240 с.
  44. Основи теорії гендеру : навч. посіб. / [В. П. Агеєва та ін.]. – Київ : К. І. С., 2004. – 535 с.
  45. Павличко С. Фемінізм / С. Павличко ; упоряд. В. Агеєва. – Київ : Видавництво Соломії Павличко "Основи", 2002. – 322 с.
  46. Панасенко Т. М. Леся Українка / Т. Панасенко. – Київ : Довженко Букс, 2020. – 122 с.
  47. Повість минулих літ : літопис. оповіді / переказ В. Близнеця, худож. В. В. Якутович, [наук. кер., авт. післямови В. В. Яременко]. – Київ : Веселка, 2002. – 225 с.
  48. Полонська-Василенко Н. Видатні жінки України / Наталія Полонська-Василенко. – Репр. вид. – Київ : Центр учбової літератури, 2019. – 160 с.
  49. Провідники духовності в Україні / за ред. І. Ф. Кураса. – Київ : Вища школа, 2003. – 781, [2] с.
  50. Ричка В. М. Княгиня Ольга / В. М. Ричка. – Київ : Альтернативи, 2004. – 335 с.
  51. Рощина Н. Роксолана / Наталія Рощина. – Харків : Антологія, 2013. – 122 с.
  52. Русова С. Ф. Мемуари. Щоденник / Софія Федорівна Русова ; [упоряд., авт. передм. В. Сергійчук] ; Київ. нац. ун-т ім. Т. Г. Шевченка, Центр. держ. архів вищ. органів влади та упр. України, Центр. держ. арх. громад. об-нь України. – Київ : Поліграфкнига, 2004. – 543 с.
  53. Сегеда С. П. Видатні жінки української історії : біограф. нариси на тлі іст. подій. Кн. 1. X–XVIII ст. / [Сергій Сегеда]. – Київ : Балтія-Друк, 2020. – 260, [3] с. : іл., портр., фот.
  54. Слотер А.-М. Між двох вогнів : чому ми досі обираємо між роботою та сім'єю / Анна-Марі Слотер ; пер. з англ. Вікторія Рудич. – Київ : Наш формат, 2018. – 281, [1] с.
  55. Талан С. О. Букет улюблених квітів : [роман] / Світлана Талан. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2020. – 283, [1] с.
  56. 100 знаменитых женщин Украины / В. М. Скляренко [и др.]. – Харьков : Фолио, 2006. – 508, [1] с.
  57. 100 років першій сцені України : [2020–1920. Альманах прем'єр. 2017 / авт. ідеї Михайло Захаревич ; відп. за вип. Анастасія Коржова] ; Нац. акад. драм. театр ім. І. Франка. – Київ : Антиквар, 2019. – 71 с. Судьба удивительных людей: 90 знаменитых женщин : [самые яркие эпизоды и подробности жизни] / [П. Б. Пекер]. – Донецк : БАО, 2007. – 319 с.
  58. Терлецький В. З берегів Шостки : літ. пошуки і знахідки / Віктор Терлецький. – Суми : Слобожанщина, 1995. – 74, [2] с.
  59. Тетяна Яблонська [Образотворчий матеріал] / [вступ. ст., вірші Івана Драча]. – Київ : Мистецтво, 2017. – [56] с. : іл. кольор., портр.
  60. Україна. Нова епоха: 1991–2011 / [упоряд. А. А. Кокотюха]. – Київ : Країна Мрій, 2011. – 351 с.
  61. Українки в історії / [С. Андрусів, Ю. Багаліка, М. Богачевська-Хомяк та ін. ; за ред. В. Борисенко]. – Київ : Либідь, 2004. – 326 с.
  62. Українки в історії: нові сторінки / В. Л. Борисенко [та ін.]. – Київ : Либідь, 2010. – 260, [3] c.
  63. Українські жінки у горнилі модернізації / [авт. кол.: М. Байдак та ін.] ; під заг. ред. Оксани Кісь ; НАН України, Ін-т народознавства [та ін.]. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. – 303, [1] с.
  64. Українські жінки ХХ століття / Н. Слобожаніна ; Укр. ін-т нац. пам'яті. – [Б. м. : Заболотний І. М., [2020]. – [12] с. : фот.
  65. Феміністки не носять рожевого та інші вигадки / уклала Скарлетт Кертіс ; з англ. пер. Ганна Лелів. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. – 360 с.
  66. Хорунжий Ю. Шляхетні українки : есеї-парсуни / Ю. Хорунжий. – Київ : Видавництво імені Олени Теліги, 2004. – 206 с.
  67. Це зробила вона : [збірка : про жінок, які в "чоловічому світі" зуміли досягти неперевершених результатів, зробити значні внески в науку, культуру, економіку, громад. життя / текст: Ганна Улюра та ін. ; іл.: Віталіна Лопухіна та ін.]. – 2-ге вид. – Київ : Видавництво, 2018. – 103 с.
  68. Шаров І. Ф. 100 видатних імен України / І. Ф. Шаров. – Київ : Альтернативи, 1999. – 502 с.
  69. Швачко Т. О. Євгенія Мірошниченко / Тетяна Швачко. – Київ : Музична Україна, 2011. – 276, [2] с.
  70. Шила А. Жінка війни : [оповідання] / Анна Шила. – Харків : Фоліо, 2018. – 315 с.
  71. Як серця незрадливого луна. . : до 90-річчя від дня народження Любові Забашти / Черніг. обл. універс. наук. б-ка ім. В. Г. Короленка, Прилуц. центр. міськ. б-ка ім. Л. В. Забашти. – Чернігів : [б. в.], 2008. – 23 с.


  Періодичні видання:

  1. Вановська І. "Сонячна" жінка українського народу – Ольга Басараб / І. Вановська // Історія в рідній школі. – 2019. – № 4. – С. 38–44.
  2. Ведернікова І. [Доктор історичних наук] Оксана Кісь: "Фемінізм – це про людей" [Текст] / Інна Ведернікова // Дзеркало тижня. – 2019. – 2-6 берез. (№ 8).– С. 1, 10.
  3. Борімося та поборемо! Шлях жінок до рівності / матеріал підгот. Людмила Ахунова // Історія України (Шкільний світ). – 2020. – № 2 (лют.). – Спецвипуск. – С. 10–23.
  4. Борчук С. Західноєвропейське жіноцтво нового часу: боротьба за свої права / Степан Борчук // Історія в рідній школі. – 2020. – № 3. – С. 2–4.
  5. Бурдюг М. Суспільно-правове становище жінок на території Наддніпрянської України (друга половина XIX – перша третина XX ст.) / М. Бурдюг // Історія в рідній школі. – 2017. – № 3. – С. 28–32.
  6. Варова К. Олена Казимирчак-Полонська: "Без любові працювати не вмію. ." / Катерина Варова // Жінка. – 2016. – № 4. – С. 14–15.
  7. Войтко А. Вона написала майбутнє : до 100-річчя від дня народження Катерини Ющенко, авторки першої в світі мови програмування високого рівня / Аріадна Войтко // Дзеркало тижня. – 2019. – 21–26 груд. (№ 49). – С. 1, 10.
  8. Герасименко Н. Мозаїка Майдану : огляд романів про події Революції Гідності / Ніна Герасименко // Дзвін. – 2017. – № 12. – С. 167–177.
  9. Голик О. "Жінка європейського характеру". Ідея емансипації жінки у творчості О. Кобилянської. Повість "Царівна" : [урок] / Олена Голик // Українська мова і література в школах України. – 2019. – № 7/8. – С. 58–62.
  10. Дацюк Г. І. Донька Неба на псевдо УЖМА / Галина Дацюк // Слово Просвіти. – 2020. – 1–10 черв. (№ 14/15). – С. 2–3.
  11. Дубинянская Я. Маргарет Тэтчер: "леди не поварачивает" / Я. Дубинянская // Личности. – 2020. – № 8. – С. 6–23.
  12. Качуровська Л. Модернізаційні процеси в Україні. Історія України. 9-й клас / Лариса Качуровська // Історія України (Шкільний світ). – 2018. – № 7. – С. 5–11.
  13. Кісь О. "Україна нехтує інтелектуальними, творчими, лідерськими ресурсами половини населення" / Оксана Кісь ; розмову вела Анастасія Позичайло // Країна. – 2018. – № 22. – С. 22–25.
  14. Кожукало Н. "А доля їхня – доля України. ." Поетично-музично-художній вернісаж про знаних і незнаних талановитих українок-берегинь / Наталія Кожукало // Зарубіжна література в школах України. – 2017. – № 3. – С. 60–64.
  15. Неживий О. Літературна мандрівка Луганщиною із журналом "Київ" / О. Неживий // Київ. – 2018. – № 5–6. – С. 171–173.
  16. Осипчук Н. Початки фемінізму й апостольство : Ольга Кобилянська: нещасливе кохання, замовчувані твори і служіння Україні / Наталія Осипчук // Україна молода. – 2020. – 24 листоп. (№ 115). – С. 12.
  17. Павлюк І. А час покаже... : пунктирний аналіз текстів та життєтекстів членів Чернігівської організації Національної спілки письменників України / І. Павлюк // Київ. – 2018. – № 7–8. – С. 177–183.
  18. Пашкевич О. На порядку денному – гендерна рівність / Оксана Пашкевич // Жінка. – 2020. – № 11. – С. 14–15.
  19. Роздольська І. Все, все покинуть, до тебе полинуть, Мій ти єдиний, мій зламаний квіте!.  / Ірина Роздольська // Дзвін. – 2017. – № 4. – С. 225–229.
  20. Рудяченко О. Визволителька жіноцтва [Наталя Кобринська] / Олександр Рудяченко // День. – 2019. – № 102. – С. 7 : фот.
  21. Стахів В. Січовий стрілець Олена Степанів : до 125-річчя від дня народження та 55-річчя від дня смерті / Василь Стахів // Дзвін. – 2017. – № 12. – С. 122–127.
  22. Швець А. "Вона ніколи не була завзятою феміністкою" : життєтворчість Наталії Кобринської / Алла Швець // Дивослово (Українська мова й література в навчальних закладах). – 2020. – № 4. – С. 52 – 60.
  23. Шекет Ю. Право бути собою / Юлія Шекет // Жінка. – 2020. – № 10. – С. 10–11.
  24. Шекет Ю. Сильні жінки про сильних жінок / Юлія Шекет // Жінка. – 2020. – № 3. – С. 14–15.
  25. Школа патріота // Позакласний час. – 2018. – № 6. – Вкладка. – С. 1–48.

  Підготувала Юлія Чирка,
провідний бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється