Календар правових дат. Вересень

Календар правових дат. Вересень

01.09.2021
355

  З приходом вересня відчувається подих осені. Прохолодні ранки й вечори, уже далеко не літні дощі… Все це навіває легкий сум. Здається, тепло повернеться не скоро… Проте це не зовсім так. Адже зазвичай вересень дарує нам декілька днів, коли погода знову стає теплою і ясною, з лагідним сонечком та сріблястим ажурним павутинням. Благословенне бабине літечко… Отже – чекаймо і насолоджуймося!
  Назву першого гінця осені пов'язували з вересом, адже він буйно цвіте о цій порі. Також достигають яскраві грона горобини й калини. Недаремно в народі кажуть: "У вересні і горобець – багатій".
  На початку осені нема офіційних державних свят, завдяки яким українці мають додаткові вихідні. Але все ж на нас чекає багато цікавих свят, серед яких – День знань, День підприємця, Міжнародний день солідарності журналістів, Міжнародний день краси, День туризму, Всеукраїнський день бібліотек тощо. Також є дати, пов'язані з процесом державотворення та правами громадянина.
  Дати, наведені в календарі, – це знаменні дати, офіційно проголошені ООН, а також дні, що визнані неурядовими організаціями. До кожної з дат подано коротку інформацію про подію.

    2 вересня
    День нотаріату

  Громадський інститут нотаріальної діяльності – невід'ємна частина будь-якої правової держави. Розвиток ділових відносин, умов і методів ведення діловодства, активно сприяли зміцненню та вдосконаленню цього необхідного інституту.
  Свято встановлено в Україні, "…ураховуючи значення нотаріальної діяльності в розбудові правової держави, сприянні громадянам, підприємствам, установам і організаціям у здійсненні їх прав та захисті законних інтересів, на підтримку ініціативи Міністерства юстиції України та Української нотаріальної палати…", згідно з Указом Президента України "Про День нотаріату" від 22 лютого 2010 р. № 211/2010.


  2 вересня
  25 років із дня введення в обіг національної грошової одиниці – гривні

  Відповідно до Указу Президента України Леоніда Кучми та статей 99 і 102 Конституції України протягом 2–16 вересня 1996 року в Україні відбулася грошова реформа. В обіг було введено національну валюту України – гривню та її соту частку – копійку.


  4 вересня
  Над будівлею Верховної Ради України 1991 року було піднято синьо-жовтий прапор
  Це знаковий день для народу суверенної України. Після проголошення незалежності України, 4 вересня 1991 року – після триразового голосування і погрози Кравчука, що він подасть у відставку, якщо питання не буде вирішено, синьо-жовтий національний прапор урочисто підняли над будівлею парламенту.

  8 вересня
  Міжнародний день грамотності

  Дата вибрана не випадково: свято за рекомендацією ЮНЕСКО було присвячене відкриттю Всесвітньої конференції з ліквідації неписьменності, яка проводилася цього дня. Мета полягає у висвітленні важливості грамотності серед окремих осіб, громади й суспільства.
  Боротьба з неписьменністю, як і раніше, залишається завданням величезного масштабу та складності. Незважаючи на помітні успіхи багатьох країн, понад 860 мільйонів дорослих залишаються неписьменними, а більше 100 мільйонів дітей не ходять до школи.


  10 вересня
  Всесвітній день запобігання самогубствам

  Половина випадків насильницької смерті на нашій планеті припадає на самогубства. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), загальна кількість смертей від суїциду наразі наближається до мільйона на рік.
  У зв'язку з цим ВООЗ оголосила 10 вересня Всесвітнім днем запобігання самогубствам.
  Суїцид – це глобальна і трагічна проблема для світової охорони здоров'я.


  12 вересня
  День пам'яті жертв фашизму

  День пам'яті жертв фашизму – це день пам'яті десятків мільйонів людей, які загинули в результаті гігантського нелюдського експерименту. Це мільйони солдатів, яких фашистські лідери зіштовхнули один з одним, але ще більше – мирних жителів, які гинули під бомбами, від хвороб та голоду.
  З 1962 року було прийнято вважати другу неділю вересня Міжнародним днем пам'яті жертв фашизму. Цей день був визначений саме у вересні, тому що на цей місяць припадає дві пов'язані з Другою світовою війною дати – день її початку і її повного завершення. Це стало однією з причин установлення дня жалоби на вересневу неділю.


  15 вересня
  Міжнародний день демократії

  Проголошений 2007 року ООН.
  Демократія – це не тільки мета, а й процес, і лише за умови повної участі та підтримки міжнародної спільноти, державних органів влади, суспільства й окремих громадян ідеали демократії можна здійснити для кожної людини в кожному куточку світу, зазначають в ООН.
  Зв'язок між демократією та правами людини зафіксований у статті 21 (3) Загальної декларації прав людини, яка проголошує: "Воля народу має основою влади уряду; ця воля повинна виявлятися у періодичних і нефальсифікованих виборах, які мають провадити при загальному й рівному виборчому праві шляхом таємного голосування або ж через інші рівнозначні форми, що забезпечують свободу голосування".


  19 вересня
  День виборчого права

  День, коли 1893 року жінкам Нової Зеландії було надано право голосу. Це перша країна, що поширила універсальне виборче право.


  21 вересня
  Міжнародний день миру

  Проголошений 1981 року Генеральною Асамблеєю ООН і відзначається як день всесвітнього перемир'я та відмови від насильства, а також звернення до всіх держав і народів із закликом ушановувати припинення воєнних дій протягом цього дня.


  21 вересня
  День миру

  Національне свято – День миру – в Україні відзначається у перший день третьої декади вересня. Свято встановлено Указом Президента України 2002 року. Святкування Дня миру відбувається спільно з ініціативами організаторів Міжнародного дня миру ООН.
  З моменту здобуття суверенітету мир для України як найприродніше явище суспільного стану був нормою життя. Над мирними громадянами не літали бомби, міни та снаряди. Поля засівалися й оралися переважно тільки сільськогосподарською технікою. Люди масово не гинули і не отримували каліцтв під шквалом осколків та кулеметних черг. Усі жили, будували плани і були зайняті своїми звичайними справами.
  Проте настав 2014-й… Анексія Криму, початок війни на сході нашої держави. З того моменту й донині жоден із днів в Україні фактично не був "Днем миру"... Але мир обов'язково повернеться. Українське суспільство працює над цим щодня.


  26 вересня
  Міжнародний день глухих

  Відзначається щорічно в останню неділю вересня. Офіційно Міжнародний день глухих заснований 1951 року на честь створення Міжнародної федерації глухих. Мета відзначення – привернення уваги громадськості до питань людей з обмеженою фізичною можливістю мовлення та слуху.


  28 вересня
  День права знати

  Засновано захисниками доступу до інформації в усьому світі. Уперше відзначався 2003 року для підвищення обізнаності про право кожної людини на доступ до державної інформації.


  29 вересня
  80-ті роковини від початку масових розстрілів, здійснених гітлерівцями у Бабиному Яру

  Трагедія стала символом "Голокосту від куль" і символом нацистської політики знищення людей в Україні.
  29–30 вересня 1941 року в урочищі Бабин Яр нацисти розпочали масові розстріли єврейського населення Києва. Загалом із 29 вересня по 11 жовтня 1941 року есесівці вбили майже всіх євреїв, що мешкали місті, – понад 50 тисяч чоловіків, жінок, дітей. Тільки в перші два дні розстрілів було вбито майже 34 тисячі людей. 1, 2, 8 та 11 жовтня розстріляли тих, хто не з'явився за наказом, – іще близько 17 тисяч осіб.
  Бабин Яр поряд із Освенцімом став жахливим символом Голокосту на території Східної Європи і прикладом того, до чого призводять людиноненависницькі теорії.
  День спомину жертв трагедії Бабиного Яру відзначається в Україні на державному рівні та є свідченням того, що в колективній пам'яті народу подібні скорботні події не мають жодних часових проміжків і будь-яких термінів.


  30 вересня
  День усиновлення

  Цей день в Україні збігається з днем християнського свята Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії.
  День усиновлення – порівняно молоде свято. Офіційно його встановлено в Україні згідно з Указом Президента України "Про День усиновлення" від 27 листопада 2008 року № 1088/2008. Мета – відзначити суспільну значущість усиновлення в забезпеченні права кожної дитини на виховання в сім'ї, підтримка та розвиток національного усиновлення.
  Згідно з українським законодавством, максимальна різниця у віці між усиновителями й усиновленою дитиною не повинна перевищувати 45 років.


Використані матеріали:

  День нотаріату [Електронний ресурс] // Вікіпедія.
  Календар [Електронний ресурс] // DilovaMova.com / Ділова мова : публічне інтернет-видання.
  Календар знаменних та пам'ятних дат в 2020–2022 році [Електронний ресурс] // Інформаційно-освітній сайт.
  Календар прав людини [Електронний ресурс] // Council of Europe.
  Парламентський довідник знаменних і пам'ятних дат [Електронний ресурс] // Верховна Рада України : офіційний вебпортал парламенту України.
  15 вересня – Міжнародний день демократії [Електронний ресурс] // Афіша Львів.
  Сьогодні – День пам'яті жертв Бабиного Яру [Електронний ресурс] // Укрінформ.

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється