Book review. Ван Гог. Жага до життя

Book review. Ван Гог. Жага до життя

04.11.2021
589

  У 2020 році, завдяки видавництву "Наш формат", українські читачі нарешті отримали змогу прочитати знану в мистецьких колах книгу "Ван Гог. Жага до життя" ("Lust for life") не менш знаного американського письменника, драматурга і сценариста Ірвінга Стоуна. У письменницькій скарбничці автора більше 25 біографічних романів, зокрема "Агонія та екстаз" про Мікеланджело та "Моряк в сідлі" про Джека Лондона. Стоун вважається також одним із основоположників цього жанру літератури.
  У примітці до книги автор зазначає, що, не беручи до уваги кілька епізодів, книга цілком достеменна, тому може сприйматися не лише як художній твір, а й як повна біографія митця, його літературний портрет.
  У виданні немає ані краплини відступів з поясненнями чи коментарями автора, жодного зайвого втручання – лише ви і митець.
  Книга перенесе вас безпосередньо в життя Вінсента Ван Гога, відкриє всі ті деталі та дрібнички, які й розкривають характер особистості, змусить пережити всі тарапати і злети, страждання і любов митця. Розповідь покаже зсередини спальню в Арлі, допоможе відчути легкий вітерець на пшеничному полі, дозволить доторкнутися до чарів зоряної ночі. Автор Ірвінг Стоун майстерно поєднав документальні факти, спогади сучасників та думки самого Ван Гога, описані в листуванні з братом Тео, з художньою вигадкою, інтерпретацією, аби змалювати, відтворити, пройти крок за кроком стежиною життя темпераментного генія, який не зміг втиснутися в рамки тогочасного мистецтва і який набув величезної слави й популярності лише після смерті.
  Видання розділене на 6 розділів та близько 90 підрозділів, що допомагає не лише без проблем перемикатися з теми на тему та краще орієнтуватися в тексті, а й повертатися до тих епізодів, які сподобалися найбільше або й узагалі читати вибірково (це може бути дуже корисним у навчанні та зекономить купу часу). І при цьому не треба навіть загинати кутики сторінок, адже видання має закладинку.
  У книзі розповідається і про душевні переживання митця, і про його картини (історії створення та подальшу долю), і про стосунки з сучасниками та суспільством. А кінцівка книги, де описуються думки митця перед неминучою подією, його останні години і смерть, горе рідних та друзів, мало кого залишить байдужим (і без маленьких краплинок на віях чи в кутиках очей).
  Ця розповідь спростує не один міф про загадкового Вінсента Ван Гога та, незважаючи на його похмурий і непривітний характер, відкриє митця з іншого, чутливого й тендітного боку.

  Переглянути відеоогляд на книгу можна за посиланням
  Додатково про художника у відеоогляді виставки книг за посиланням

  Сподіваємося, вам припав до душі цей швидкоогляд.
  Залишайтеся з нами, попереду ще незвіданий океан під назвою Мистецтво!

  Авторка – Катя Скрипка
 

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється