Презентація збірника документів і матеріалів "Чорні дошки" України. Чернігівська область"

Презентація збірника документів і матеріалів "Чорні дошки" України. Чернігівська область"

25.11.2021
349
 
  25 листопада в Чернігівській облдержадміністрації до Дня пам'яті жертв голодоморів відбулася презентація збірника документів і матеріалів "Чорні дошки" України. Чернігівська область". Він виданий за підтримки Українського інституту національної пам'яті, Чернігівської обласної державної адміністрації, Всеукраїнського товариства "Меморіал" імені Василя Стуса.
  На захід були запрошені краєзнавці, науковці, бібліотекарі, співробітники музеїв. Чернігівську обласну універсальну наукову бібліотеку ім. В. Г. Короленка представляли завідувачка відділу краєзнавства Ірина Каганова й бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук Надія Заваліна.
  Видання містить систематизований тематичний комплекс архівних та опублікованих джерел про використання "чорних дощок" на території Чернігівської області УСРР у 1931–1934 роках. Книга розрахована на науковців, викладачів, учителів, студентів, краєзнавців, усіх, хто цікавиться історією України ХХ ст., регіоналістикою, аграрною історією та історичним краєзнавством.
  Чорні дошки – адміністративно-репресивний засіб колективного покарання сільського населення, насамперед, в Україні. Режим "чорних дощок" став одним із механізмів Голодомору-геноциду: занесення за рішенням ЦК КП(б)У, обкомів та райкомів партії цілих районів, населених пунктів, колгоспів, сільських рад на так звані "чорні дошки" означало блокування їх спецзагонами та військами, недопущення виїзду населення за межі цих територій, вилучення всіх продуктів харчування, заборону торгівлі.
  Режим "чорних дощок" присвоювався комуністичним режимом населеним пунктам та районам, які чинили опір примусовій колективізації, масовим актам беззаконня влади, зокрема повному вилученню харчових продуктів у мешканців села чи цілого району, що призводило до голодної смерті громадян. Потрапляння на "чорні дошки" означало унеможливлення виїзду по хліб до інших регіонів, позбавлення їжі тих, хто не працював, і дозоване харчування зайнятих на польових роботах колгоспників, застосування жорстоких форм та методів так званої хлібозаготівлі.
  Також слід додати, що на "чорну дошку" заносили й колективи МТС, ліспромгоспи, працівників районних установ (навіть юридичних консультацій, які не мали стосунку до сільського господарства), окремих колгоспників за те, що вони не стали до праці, тощо. "Чорні дошки" були універсальною зброєю, спрямованою проти всіх мешканців села.
  Про те, як збирались архівні документи, про перелік об'єктів і суб'єктів, занесених на "чорну дошку" в Чернігівській області в 1931–1934 роках, розповів один із авторів-упорядників Дмитро Байкеніч.
  Представник Українського інституту національної пам'яті у Чернігівській області Сергій Бутко підкреслив, що окрім друкованого видання електронна версія цієї книги згодом буде доступна читачам на вебсайтах Українського інституту національної пам'яті, Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка, Державного архіву Чернігівської області, Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського.
  По завершенні презентації чотири примірники нового видання було вручено представникам Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка, історичного музею, архіву й науковцям Інституту історії, етнології та правознавства ім. О. М. Лазаревського Національного університету "Чернігівський колегіум" ім. Т. Г. Шевченка.
  Підготувала Надія Заваліна,
  бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук






Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється