1025 року відбулася Лиственська битва │Рубрика "Цей день в історії"

1025 року відбулася Лиственська битва │Рубрика "Цей день в історії"

02.09.2022
270
  2 вересня
  Повідомляє "Чернігівський відривний історико-археологічний календар на 1906 рік" (Чернігів, 1905): 1025 року відбулася знаменита Лиственська битва – найбільша баталія тих часів.
  Бій відбувся поміж військами, очолюваними братами Ярославом Мудрим і Мстиславом Володимировичем, який вважається першим літописним чернігівським князем. Історики й досі не мають спільної думки, де саме розташовувався літописний Листвен, оскільки в Чернігівській області є два населені пункти за такою назвою. Однак сучасні дослідники вважають, що подія відбулася в 1024 році поблизу Малого Листвена (нині – село Ріпкинської територіальної громади Чернігівського району).
  Спочатку Мстислав кинув у бій чернігівців-сіверян, а коли варяги, що воювали на боці київського князя, втомилися й зазнали втрат, увів у бій приведену з Тмутаракані дружину, яка й вирішила результат битви. "Повість временних літ" описує цю подію наступним чином: "І була ніч, була темінь, і грім, і блискавка, і дощ. І сказав Мстислав дружині своїй: "Вдаримо на них". І пішли Мстислав і Ярослав супроти, і зіткнулися чільні варяги з сіверою, і труждалися варяги, рубаючи сівер. А після цього вдарив Мстислав з дружиною своєю, і почав рубати варягів. І була січа люта. І коли спалахували блискавки – виблискувала зброя, і була велика гроза, і січа сильна і страшна".
  У результаті зіткнення Ярослав зазнав поразки й утік до Новгорода. У 1026 році брати уклали мир та поділили Русь по Дніпру: Ярославу дісталося Правобережжя з Києвом, а Мстиславу – Лівобережжя з центром у Чернігові.




 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється