Герой Крут Осип Твердовський │Рубрика "Цей день в історії"

Герой Крут Осип Твердовський │Рубрика "Цей день в історії"

01.11.2022
302
  У національній пам'яті України гідне місце належить Осипові Твердовському (1891–1930), герою Крут, фронтовикові Армії Української Народної Республіки, одному із засновників Організації Українських Націоналістів.
  Осип Твердовський народився 1 листопада 1891 року в Ніжині. Освіту здобув у козацькій школі і з початком Першої світової війни пішов на фронт, служив у 176-му Переволоченському полку, де закінчив старшинську школу. У боях був поранений, нагороджений за хоробрість.
  Після Лютневої революції 1917 року примкнув до українського визвольного руху. Разом із братом організував загін ніжинців для оборони УНР від більшовицьких військ Муравйова. Приєднався зі своїм загоном до сотні Студентського куреня на станції Крути. Під час бою йому вдалося прорвати більшовицьке кільце і відійти до Ніжина. Після захоплення міста більшовиками вдався до партизанської боротьби з червоними.
  З часом Осип Твердовський очолив петлюрівський полк, звільнив Ніжин, став комендантом міста і зайнявся формуванням військових частин для поповнення лав УНР. За часів Директорiї УНР був заступником командира бронепотяга "Помста". Його бронепоїзд брав участь у битві за Вапнярку на Вінниччині 26–27 липня 1919 року, яка завершилася перемогою 3-ї Залізної дивізії армії УНР. Заподіяв шкоду ворожому бронепотягу Армії півдня Росії. Також успішно захистив відступ української армії біля села Сербинівка на Хмельниччині.
  У 1920 році Осип Твердовський потрапляє у полон, пізніше емігрує до Західної Європи. Але й там не полишає боротьби за Україну: у 1925 році вступає до Ліги українських націоналістів, потім – до ОУН, стає керівником відділу ОУН у Люксембурзі та довіреною особою одного з ідеологів українського націоналізму Євгена Коновальця.
  Помер Осип Твердовський 16 квітня 1930 року в Люксембурзі. Некролог свідчить, що ховали його "дуже врочисто у великодню п'ятницю". Над могилою лунали французька та українська мови. І були сказані прощальні слова фронтовикові: "Земля Тобі пером, Друже! Пам'ять Твоя буде між нами жити, а коли сповниться наш спільний ідеал, що присвічував Тобі у твойому такому короткому житті, і український нарід скине із себе кайдани, не забудемо за Тебе: Тіло Твоє спровадимо до рідного краю, щоб спочив Ти на своїй землі, на Україні, яку Ти так безмежно любив!".
  Сотник Осип Твердовський похований на міському кладовищі Святого Йозефа. Товариство Запорожців збирало кошти на встановлення пам'ятника. Активісти вже подумують над перепохованням його праху та планують найближчим часом підготувати звернення до уряду Люксембургу.
  17 травня 2018 року на честь Осипа Твердовського в його рідному місті Ніжині на стіні корпусу школи, в якій він навчався відкрито меморіальну дошку.
 



 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється