Календар правових дат. Листопад

Календар правових дат. Листопад

01.11.2022
239
 

  Листопад – місяць опалого листя. За народним прислів'ям "в листопаді зима з осінню бореться". Все навколо готується до зимового сну, небо стає похмурим, сонечко все рідше виглядає з-за хмар.
  У православному календарі на листопад припадає кілька важливих релігійних дат. Зокрема, поминання померлих: Дмитрівська (5 листопада) та Михайлівська (19 листопада) батьківські суботи. Наприкінці місяця (28 листопада) починається Різдвяний піст, який триватиме 40 днів.
  Останній місяць осені принесе українцям кілька важливих професійних, державних свят та пам'ятних дат: День української писемності та мови, Міжнародний день студента, День Гідності та Свободи, День пам'яті жертв голодоморів в Україні.
  Дати, наведені в календарі, – це знаменні дати, офіційно проголошені ООН, а також дні, що визнані неурядовими організаціями. До кожної з дат подано коротку інформацію про подію.


  2 листопада
  Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів 


  За останнє десятиліття за інформування громадськості про події, що відбуваються, було вбито понад 700 журналістів.
  Крім того, за відомостями Міжнародної мережі сприяння вільному обміну інформацією в дев'яти з десяти випадків винуватці цих злочинів уникають покарання. Безкарність, під якою можна розуміти невжиття заходів для покарання в судовому порядку винуватців порушень прав людини, увічнює цикл насильства щодо журналістів і вимагає вжиття належних заходів.
  У 2013 році на 68-й сесії Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію 68/163, в якій постановила проголосити 2 листопада Міжнародним днем припинення безкарності за злочини проти журналістів. Резолюція закликає держав-членів вжити конкретних заходів у боротьбі з безкарністю. Дата була обрана в пам'ять про двох французьких журналістів, убитих в Малі 2 листопада 2013 року.
  У цій знаковій резолюції засуджуються будь-які напади й акти насильства стосовно журналістів і співробітників засобів масової інформації. Крім того, резолюція закликає держави-члени зробити все від них залежне для запобігання насильства щодо журналістів і співробітників засобів масової інформації, забезпечити притягнення до відповідальності й віддавати до суду осіб, які вчинили злочини проти журналістів і співробітників засобів масової інформації, забезпечити потерпілим доступ до належних засобів правового захисту. Резолюція також закликає держави сприяти створенню безпечних і сприятливих умов для того, щоб журналісти виконували свою роботу незалежно і без зайвого втручання.


  4 листопада
  Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод


  Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод (скорочено – Європейська Конвенція з прав людини) прийнята відповідно до Загальної декларації прав людини з метою додержання країнами-підписантами (учасниками Ради Європи) та забезпечення на своїй території прав та основоположних свобод людини. Конвенція була відкрита для підписання 4 листопада 1950 року, набула чинності 3 вересня 1953. Вона запровадила судовий механізм захисту визнаних міжнародним правом загальних стандартів політичних, економічних, соціальних і культурних прав та свобод людини в країнах-членах Ради Європи. Україна, ставши 9 листопада 1995 року членом Ради Європи, взяла на себе зобов'язання дотримуватися положень названої конвенції. 23 квітня 1998 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову "Про уповноваженого у справах дотримання конвенції 1950 р. “Про захист прав і основних свобод людини”". У листопаді 1998 року Європейський суд з прав людини та Європейська комісія з прав людини були об'єднані в новий постійний орган – Європейський суд. До його складу увійшов представник України, який бере участь у засіданнях вищої палати суду при розгляді справ за позовами українських громадян.
  Конвенція набула чинності для України 11 вересня 1997 року. МЗС України затвердило офіційний переклад 27 січня 2006 року.


  6 листопада
  Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів


  Цей день був оголошений ООН у 2001 році для сприяння захисту нашого спільного навколишнього середовища під час збройного конфлікту, коли екосистеми та природні ресурси були зіпсовані на тривалий час після періоду конфлікту, поширившись за межі національних територій і нинішнього покоління.


  9 листопада
  Падіння Берлінської стіни у 1989 році


  Цей день символізує початок руйнування бар'єрів між Західною і Східною Європою.
  У ніч проти 10 листопада 1989 року в Німеччині впала Берлінська стіна – символ Холодної війни. Ця подія ознаменувала об'єднання двох держав: ФРН і НДР, які розділили після Другої світової війни. Бетонний паркан завдовжки 155 кілометрів і заввишки до п'яти метрів розмежовував західну і східну частини країни протягом 28 років. За цей час при спробі подолати Берлінську стіну загинуло понад 100 осіб.


  9 листопада
  Міжнародний день боротьби проти фашизму, расизму та антисемітизму


  У ніч з 9 на 10 листопада 1938 року почався масовий єврейський погром у Німеччині, що отримав назву "Кришталевої ночі" або "Ночі розбитих вітрин", і поклав початок Голокосту – масовому насильству стосовно єврейського народу, яке призвело до загибелі близько шести мільйонів євреїв. Тому, розповідаючи про злочини нацизму, ми попереджаємо сьогоднішню молодь про те, яким може стати майбутнє, якщо ми вчасно не скажемо "Ніколи знову!" у відповідь тим, хто пропонує обмежити права однієї групи людей тільки тому, що вони не такі, як ми!
  Однією з гнітючих проблем сучасного суспільства поступово стає ксенофобія, неприязнь до чужих – інших етносів, релігійних, національних меншин, специфічних, помітно відмінних від більшості суспільства за цілями й інтересами соціальних груп, скажімо, мігрантів, біженців та інших.


  10 листопада
  Всесвітній день молоді (World Youth Day)


  Встановлено в день завершення Всесвітньої конференції молоді, що проходила 1945 року в Лондоні, та заснування Всесвітньої федерації демократичної молоді (ВФДМ). Міжнародне об'єднання молодіжних організацій – це центр міжнародного демократичного молодіжного руху, який об'єднує молодь незалежно від політичних і релігійних поглядів, расової та національної приналежності. ВФДМ веде боротьбу за мир, права молоді, незалежність народів, інтернаціональне згуртування прогресивної молоді проти колоніалізму, неоколоніалізму, фашизму та расизму.


  10 листопада
  Міжнародний день науки в ім'я миру


  Заснований ЮНЕСКО у 2001 році з метою зміцнення громадської обізнаності про роль науки в мирних і усталених суспільствах; сприяє національній та міжнародній солідарності з метою обміну науковими відкриттями між країнами, стимулювання праці науковців.
  Сьогодні Міністерство освіти і науки України активно працює для підвищення рівня престижу наукової праці та запровадження інновацій:.
  • розроблено законодавчі зміни щодо активізації діяльності наукових парків;.
  • розроблено Концепцію реалізації державної політики розвитку українських е-інфраструктур до 2023 року;.
  • розроблено Концепцію державної програми розвитку дослідницьких інфраструктур в Україні у 2021–2026 роках;.
  • вперше за 20 років збільшено обсяг виплат працівникам антарктичної станції "Академік Вернадський".


  13 листопада
  Міжнародний день сліпих


  Ця дата покликана привернути увагу здорових людей до проблем тих, хто втратив зір і опинився у важких життєвих обставинах.
  1745 року у Франції народився Валентин Гаюї – відомий педагог, що заснував у Парижі й Петербурзі декілька шкіл і підприємств для незрячих. За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я саме ця дата відзначається як День незрячих. Навчання і виховання незрячих Валентин Гаюї поставив на наукову основу. Він розробив рельєфно-лінійний шрифт "унціал". Цей шрифт отримав назву від латинського слова, що означає "рівний по довжині однієї унції". Це були чималі рівні букви, витиснуті рельєфом на щільному папері. Головне достоїнство "унціала" полягало в тому, що за допомогою цього шрифту можна було навчати незрячих дітей читанню і друкувати книги. У 1829 році француз Луї Брайль, вихованець Паризького національного інституту для сліпих дітей, розробив універсальну систему рельєфно-точкового шрифту, що знайшов розповсюдження у всіх країнах світу.


  16 листопада
  Міжнародний день толерантності


  День був проголошений ЮНЕСКО в листопаді 1995 року з нагоди 50-річного ювілею цієї організації й відзначається щорічно 16 листопада. У Парижі 16 листопада 1995 року 185 державами-членами ЮНЕСКО була прийнята Декларація принципів толерантності. Декларація визначає толерантність не тільки як моральний борг, але і як політичну і правову вимогу до окремих людей, груп людей і держав. Вона визначає положення толерантності стосовно міжнародних інструментів захисту прав людини. У Декларації говориться, що для того, щоб зробити суспільство більш терпимим, держави мають ратифікувати чинні міжнародні конвенції з прав людини, і, якщо це необхідно, розробити нове законодавство з метою забезпечення в суспільстві принципу рівних прав та можливостей для всіх груп та окремих людей.


  18 листопада
  Європейський день захисту дітей від сексуального насильства та експлуатації


  З 2015 року ми відзначаємо 18 листопада як Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства.
  На жаль, ці явища все ще існують як трагічна реальність в наших суспільствах і являють собою серйозні порушення прав дітей, що мають довгострокові й часто згубні наслідки для життя дітей.
  Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства має на меті наступні цілі:.
  • підвищення обізнаності громадськості про сексуальну експлуатацію та сексуальне насильство щодо дітей, а також про необхідність запобігання таких випадків;.
  • сприяння відкритому обговоренню питання про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, а також запобігання та боротьба зі стигматизацією жертв;.
  • сприяння ратифікації та реалізації Лансаротської конвенції – унікального юридично обов'язкового документа, який зобов'язує сторони криміналізувати всі форми сексуального насильства над дітьми та визначає шляхи боротьби з ним.
  Держави-члени Ради Європи і громадянське суспільство несуть відповідальність за відзначання та організацію Європейського дня для дітей і всіх, хто взаємодіє з ними в особистій або професійній якості (батьків, вчителів, співробітників правоохоронних органів, спортивних тренерів, неурядових організацій і т. д.). Вони можуть проводити національні акції, самостійно визначати і реалізовувати різноманітні ініціативи, особливо за допомогою соціальних мереж та наявних каналів комунікації.


  20 листопада
  Всесвітній день дитини


  У 1954 році Генеральна Асамблея ООН рекомендувала всім країнам увести в практику святкування Всесвітній день дитини як день світового братерства і взаєморозуміння дітей, присвячений діяльності, що спрямована на забезпечення добробуту дітей у всьому світі. 20 листопада знаменує день, в який Асамблея прийняла в 1959 році Декларацію прав дитини, а в 1989 році – Конвенцію про права дитини.


  20 листопада
  День пам'яті трансгендерних людей (Transgender Day Of Remembrance) або День пам'яті жертв трансфобії


  Відзначення дня було започатковане після вбивства у 1998 році Ріти Хестер, 34-річної транссексуальної жінки, і слугує нагадуванням про наявні упередження, ненависть та дискримінацію трансгендерних людей.
  Трансгендерні люди – це ті, гендерна ідентичність котрих відрізняється від тієї, що в суспільстві традиційно асоціюється з їхньою біологічною статтю.
  День пам'яті трансгендерів – день пам'яті, присвячений убитим на ґрунті ксенофобії трансгендерним людям.



  21 листопада
  День Гідності та Свободи


  Його встановлено згідно з Указом Президента від 13 листопада 2014 року на честь початку двох знаменних подій у новітній українській історії – Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.
  День Гідності та Свободи став своєрідним наступником свята Дня Свободи, що відзначався на честь Помаранчевої революції з 2005 до 2011 року 22 листопада, але був скасований. День Свободи в Україні був затверджений Президентом України Віктором Ющенком, враховуючи історичне значення революційних настроїв.
  22 листопада 2004 року – дата початку Помаранчевої революції в Україні, компанії загальнонаціональних протестів, мітингів, пікетів, страйків та інших акцій громадянської непокори проти свавілля влади.
  Акція почалася після оголошення Центральною виборчою комісією результатів другого туру президентських виборів (у результаті першого визначилися два кандидати – Віктор Ющенко і Віктор Янукович), згідно з якими переміг другий. Після рішення Верховного Суду було проведено переголосування другого туру, у результаті якого президентом України став Віктор Ющенко.
  Згодом його наступним все ж став Віктор Янукович. День Свободи в Україні був скасований і об'єднаний з Днем Соборності України Указом від 30 грудня 2011 року № 1209/2011 "Про відзначення в Україні деяких пам'ятних дат і професійних свят" і відзначався з 2012 року 22 січня.
  Після подій 2013–2014 років, Революції Гідності, початку неоголошеної війни Росії проти України, окупації РФ Кримського півострова і частини територій на сході України відповідно до Указу Президента України Петра Порошенка № 872/2014 від 13 листопада 2014 року 21 листопада в Україні відзначається День Гідності та Свободи. Свято встановлено з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об'єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддаючи належне шанування патріотизму і мужності громадян, які восени 2004 року і в листопаді 2013-го – лютому 2014 року стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів української держави та її європейського вибору.


  Період з 25 листопада по 10 грудня
  Міжнародна акція "16 днів проти гендерного насильства"


  Кампанія традиційно розпочинається 25 листопада, у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок і триває 10 днів, до 10 грудня – Дня прав людини. Концепція і практичне застосування гендерної рівності є центральними поняттями сталого розвитку громади. У гендерній рівності не йдеться про питання виключно жінок. Мова йде про рівну участь чоловіків і жінок у покращенні умов як їхнього власного життя, так і життя громади. Гендерна рівність зробила великий внесок для покращення становища жінок, чоловіків, дівчат та юнаків. Ціллю гендерної рівності є підтримка досягнення рівності між жінками та чоловіками з метою забезпечення стабільного розвитку.


  25 листопада
  Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок


  Саме цього дня восени 1960 року під час політичних протестів у Домініканській Республіці за наказом домініканського диктатора Рафаеля Трухільйо були жорстоко вбиті три сестри Мірабаль, що були активними учасницями спротиву. Показова кривава страта сестер збереглася в народній пам'яті надовго та мала світовий резонанс. У 1981 році активістки жіночих рухів вирішили вибрати дату їхньої загибелі як день протесту проти насильства щодо жінок. А з 1999 року цей день став міжнародною датою.
  Декларація про викорінення насильства щодо жінок, прийнята в 1993 році, визначає термін "насильство щодо жінок" як "будь-який акт насильства, здійснений на підставі статевої ознаки, який заподіює або може заподіяти фізичну чи психологічну шкоду або страждання жінки, а також погрози скоєння таких актів, примус або довільне позбавлення волі чи то в суспільному, чи в особистому житті".
  Важливо, що в Україні діє закон "Про запобігання та протидію домашньому насильству" і з початку 2019 року домашнє насильство в нашій країні вважається злочином. Крім того, Закон передбачає низку послуг та сервісів, які може отримати людина, що зазнала домашнього насильства, та гарантує невідворотність покарання для її кривдника. В Україні також діє Державна соціальна програма запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на період до 2025 року.


  26 листопада
  День пам'яті жертв голодоморів


  Цей День щорічно відзначається в Україні в четверту суботу листопада.
  Президент України, підтримавши ініціативу громадських організацій, міністерства культури і мистецтв, Державного комітету у справах релігій, Державного комітету телебачення і радіомовлення, ухвалив встановити в країні День пам'яті жертв голодомору і політичних репресій. Заходи, присвячені цьому дню, щорічно проходять у четверту суботу листопада.
  Спочатку Указом Президента України від 26 листопада 1998 року остання субота листопада оголошувалась Днем пам'яті жертв голодомору, потім Указом від 31 жовтня 2000 року цей день став іменуватися Днем пам'яті жертв голодомору і політичних репресій. У 2007 році, згідно з Указом Президента України № 431/2007 від 21 травня 2007 року, в назву цього пам'ятного Дня були внесені зміни: "Внести до Указу Президента України від 26 листопада 1998 року № 1310 (1310/98) "Про встановлення Дня пам'яті жертв Голодоморів та політичних репресій" (у редакції Указу від 15 липня 2004 року № 797 (797/2004)) зміни, виключивши з назви та тексту слова "та політичних репресій".

  Використані матеріали

  10 листопада – Всесвітній день науки в ім'я миру та розвитку [Електронний ресурс] // Міністерство освіти і науки України. 
  Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства [Електронний ресурс] // Council of Europe. 
  Календар [Електронний ресурс] // DilovaMova.com / Ділова мова : публічне інтернет-видання. 
  Календар знаменних та пам'ятних дат в 2020–2022 році [Електронний ресурс] // Інформаційно-освітній сайт. 
  Календар прав людини [Електронний ресурс] // Council of Europe. 
  Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод [Електронний ресурс] // Вікіпедія.
  Падіння Берлінської стіни та День української писемності: 9 листопада в історії [Електронний ресурс] // Дом. 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється