Євген Кріп – майстер, який нікого не залишає байдужим │ Рубрика "Цей день в історії"

Євген Кріп – майстер, який нікого не залишає байдужим │ Рубрика "Цей день в історії"

27.01.2023
391
  Євген Кріп (1948–2016) – художник-монументаліст, графік, член Спілки художників України, лауреат Українського фонду культури – "Людина 1992 року".
  Євген Михайлович народився 27 січня 1948 року в м. Жовква Львівської області, виріс у цьому краї і з дитинства полюбив святкове, радісне народне мистецтво Галичини, тому вибір професії був очевидним. Євген Кріп здобув освіту у Львівському державному інституті прикладного і декоративного мистецтва (1966–1971). Великий вплив на становлення його як художника мав Роман Сельський – яскравий представник львівсько-краківської школи.
  Після здобуття фахової освіти Євген Кріп був на творчій роботі. Жив у Чернігові. 1993 року став лауреатом премії Чернігівського обласного відділення Українського фонду культури як "людина року". Протягом 2001–2007 рр. викладав у Чернігівській дитячій художній школі.
  Євгена Кріпа зараховують до доби "сімдесятників". Саме в 1970-х роках сформувались основні принципи його творчості. У своїх картинах митець застосовує гротеск, усе частіше використовує темперу, а пізніше – і пастель. Його живопис стає вільнішим, більш вишуканим, помітний перехід до більш складних кольорових рішень.
  Окреме місце у творчості Євгена Кріпа посідають монументальні розписи. На жаль, більшість із них не збереглася. Цікаві також розписи в Ніжинському педагогічному інституті, присвячені Миколі Гоголю, розпис "Три сестри" у приміщенні чернігівського залізничного вокзалу, "Місто студентів" у гуртожитку Національного університету "Чернігівський колегіум" ім. Т. Г. Шевченка, розпис "Осінні ритми" у приміщенні кафе Чернігівського технологічного університету, розпис на рельєфі "Ритми" в кафе того ж навчального закладу, "Перші дні осінні" в гуртожитку Чернігівського заводу радіоприладів та інші роботи.
  З величезним задоволенням художник писав ікони для церкви Святої Катерини. Не відмовляється він і від написання портретів численних історичних постатей для музеїв Чернігова, Києва, Москви. Характерний приклад таких робіт – портрет Павла Полуботка. Згодом Євген Михайлович створює серію образів Богоматері.
  Одна з найулюбленіших тем у творчості Євгена Кріпа – натюрморт. Переважно це квіти. Багато робіт присвячено Чернігову: "Будинок Мазепи", Спаський собор", "Борисоглібський собор" та інші. Не міг художник оминути і болючу тему – Голодомор 1932–1933 років. У 2012 році він створює диптих, присвячений цим трагічним подіям, – "Чорнозем".
  Помер митець 3 серпня 2016 року в Чернігові.
  Творчість Євгена Кріпа – культового для Чернігова художника – надзвичайно різноманітна й дуже цінна. Його мистецтво неповторне і належить не тільки українській, але й світовій історії.
 
  За матеріалами Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка
 









 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється