5 травня – Міжнародний день боротьби за права людей з інвалідністю

5 травня – Міжнародний день боротьби за права людей з інвалідністю

05.05.2023
273
  Щороку 5 травня світова спільнота відзначає день захисту прав людей з інвалідністю. Мета – привернути увагу суспільства до цієї проблеми. Адже сьогодні люди з інвалідністю залишаються однією з найнезахищеніших верств населення.
  Так, 5 травня 1992 року відбувся перший загальноєвропейський день боротьби за рівні права людей з інвалідністю. Участь у відзначенні цієї дати взяли представники понад сімнадцяти країн. З того часу такі заходи проводять щороку.
  Як люди XXI століття ми розуміємо значення толерантності стосовно інших. Адже жодна категорія громадян не повинна залишатися поза увагою або зазнати дискримінації з боку суспільства, влади, громадськості.
  День боротьби за права людей з інвалідністю сприяє більш глибокому розумінню проблеми, підтримці прав і гідності таких громадян. Вони мають такі ж самі права на працевлаштування, доступну медицину, освіту та інфраструктуру, як і інші учасники суспільного життя.
  Хоча люди з інвалідністю обмежені фізично, вони мають безмежні здібності, таланти і прагнення до самовираження. Пам'ятаймо, що у цих людей надзвичайна сила волі. Часто вони досягають успіхів у різних сферах, таких як наука, спорт, мистецтво, художня діяльність, підприємництво тощо.
  Чи чули ви термін "безбар'єрність"? Якщо ви думаєте, що це облаштування пандусів, підіймачів тощо, то ви на правильному шляху. Проте це не єдине значення цього терміну. Він має більш глибокий зміст і стосується як фізичного виміру, так і освітнього, економічного та соціального.
  Часом наше стереотипне мислення може зачіпати почуття інших людей, зокрема осіб з інвалідністю.
  Пропонуємо розібратися з термінами та вживати їх правильно.
  Як коректно говорити про і до людей з інвалідністю?
  Правильно:
  • людина з інвалідністю;
  • людина з фізичними / сенсорними / психічними / ментальними порушеннями;
  • людина з порушеннями опорно-рухового апарату;
  • людина з порушенням рухової функції.
  Неправильно:
  • інвалід;
  • людина з обмеженими можливостями;
  • людина з особливостями;
  • людина з особливими потребами;
  • людина з нюансами;
  • особлива людина;
  • недієздатна;
  • страждає на інвалідність;
  • інклюзивні люди.
  Спілкуймося безбар'єрно!
  У такий день неможливо не згадати про війну в Україні. З початку воєнної агресії проблеми людей з інвалідністю постали дуже гостро. Наразі надзвичайно складно надавати допомогу незахищеним верствам населення. В Україні є багато організацій, до яких можуть звернутися люди з інвалідністю. Одна з таких – Національна Асамблея людей з інвалідністю України (НАІУ). Вона надає правову допомогу особам з інвалідністю, членам їхніх родин, батькам, які виховують дітей з інвалідністю, та іншим уразливим категоріям населення. Ця ініціатива реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) і Momentum Wheels for Humanity.
  Так, наприклад, протягом березня на телефонний номер гарячої лінії НАІУ надійшло більше 70 звернень від громадян стосовно надання правової допомоги. Українці часто зверталися по роз'яснення про можливості і процедури отримання медичних та допоміжних засобів реабілітації, умов надання медичних і реабілітаційних послуг, а також стосовно безоплатного чи пільгового забезпечення людей з інвалідністю лікарськими засобами.
  Отже, якщо ви потребуєте допомоги, вам необхідно отримати інформацію правового характеру або пораду юриста – телефонуйте на гарячу лінію НАІУ за номером 050 905-07-95 (гаряча лінія працює з 9:00 до 17:00 з понеділка до п'ятниці).
  Пам'ятаймо: люди з інвалідністю – повноцінні члени суспільства, однак їхні права нерідко порушуються, такі люди часто зазнають дискримінації. Міжнародний день боротьби за права людей з інвалідністю – спосіб привернути увагу до проблем цих людей.

  Список літератури
  1. Бюлетень законодавства і юридичної практики України. № 11. Правовий та соціальний захист інвалідів в Україні / ред. І. Я. Сахань. – Київ : Юрінком Інтер, 2000. – 414 с.
  2. Закон України про реабілітацію інвалідів в Україні : за станом на 05 черв. 2009 р. / Верхов. Рада України. – Офіц. вид. – Київ : Парламентське видавництво, 2009. – 30, [2] с. – (Закони України). – Дод. до нормат. бюл. "Відомості Верховної Ради України".
  3. Людина і суспільство: основні тенденції розвитку і фактори трансформації у філософському, соціальному та психологічному вимірі / Черніг. держ. ін-т права, соц. технологій та праці. Каф. соціол. та психології ; [ред. П. С. Волевач]. – Чернігів : Чернігівські обереги, 2006. – 113 с.
  4. Працевлаштування та зайнятість людей з інвалідністю : довід. для роботодавців / [упоряд.: Т. В. Семигіна, О. Л. Іванова]. – [Б. м. : б. в.], 2010. – 140 с.
  5. Психологія людини з обмеженими можливостями : навч. посіб. для вищ. навч. закл. / В. Й. Бочелюк, А. В. Турубарова. – Київ : Центр учбової літератури, 2011. – 260, [1] с.

  Сайти про права людей з інвалідністю
  1. Говоримо без бар'єрів: людина з інвалідністю [Електронний ресурс] // Міністерство юстиції. – Режим доступу.
  2. Забезпечення прав осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення [Електронний ресурс] // Міністерство юстиції. – Режим доступу.
  3. Конвенція про права осіб з інвалідністю [Електронний ресурс] // Вікіпедія. – Режим доступу.
  4. Надання підтримки особам з інвалідністю внаслідок війни [Електронний ресурс] // Платформа е-Ветеран. – Режим доступу.
  5. Національна асамблея людей з інвалідністю України [Електронний ресурс]. – Режим доступу.
  6. Особам з інвалідністю [Електронний ресурс] // Міністерство соціальної політики України. – Режим доступу.
  Підготувала Катерина Денисенко,
  бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється