Календар правових дат. Червень

Календар правових дат. Червень

01.06.2023
316


  Ось і настав перший місяць літа! Слов'яни так і називали його – червень. За однією з версій, така назва виникла через появу личинок кошенільних червців (комах). Звідси ж з'явилося слово "червоний" – із цих личинок робили червону фарбу. Друга версія свідчить, що саме цього місяця в лісі можна знайти перші червоні ягоди.
  Червень багатий на різні свята. Деякі з них відзначаються в Україні на державному рівні.
  У червні українців чекають такі важливі дати: День працівників місцевої промисловості України, День журналіста України, День медичного працівника, День митної служби України.
  Цьогоріч у православному календарі на 4 червня припадає велике християнське свято – День Святої Трійці (П'ятидесятниця).
  18 червня в Україні святкують День батька.
  Пропонуємо дізнатися більше про знаменні дати, які ввійшли в історію не тільки України, а й цілого світу.


  1 червня
  Міжнародний день захисту дітей


  1 червня – одне з найдавніших міжнародних свят. Рішення про його проведення було ухвалено Міжнародною демократичною федерацією жінок на спеціальній сесії в листопаді 1949 року. В Україні День захисту дітей установлений відповідно до Указу Президента України від 30 травня 1998 року № 568/98 і відзначається щорічно.
  До вашої уваги – декілька цікавих "дитячих" фактів:
  - найстаріша іграшка – музейний експонат і має вік понад 1000 років до нашої ери;
  - у Великобританії суворо заборонено робити зауваження чужим дітям;
  - у бельгійських дітей школа починається з трьох років;
  - трирічна дитина може створити шум, сильніший за одночасне звучання голосів двохсот дорослих людей;
  - чотирирічні діти щодня ставлять більше 900 запитань.


  4 червня
  Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії


  Порушуючи тему дітей і їхнього майбутнього, неможливо сьогодні не згадати дітей, які перебувають у зоні воєнних конфліктів.
  Для того, щоб громадськість не забувала про те, що під час війни гинуть не тільки солдати, 19 серпня 1982 року Генеральна Асамблея постановила відзначати 4 червня кожного року як Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії.


  5 червня
  Всесвітній день охорони навколишнього середовища


  Всесвітній день навколишнього середовища, який щорічно відзначається 5 червня, для Організації Об'єднаних Націй – один із основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем навколишнього середовища, а також стимулювати політичний інтерес і відповідні дії.


  5 червня
  Всесвітній день боротьби з видовою дискримінацією


  Французький журнал Cahiers antispécistes заснували у 1991 році Давид Олів'є, Ів Боннардель і Франсуаза Бланшон, які були першими французькими активістами, що виступили проти спесишизму (видової дискримінації) на рівні ЗМІ.
  Цей день покликаний нагадати людям, що спесишизму, так само як расизму та сексизму, немає місця в цивілізованому суспільстві.


  12 червня
  Всесвітній день боротьби з дитячою працею


  Цей день був заснований за активної участі Міжнародної організації праці (МОП) іще наприкінці минулого століття і відзначається щорічно 12 червня.
  Закликаючи світ до здійснення ефективних заходів з викорінення примусової, шкідливої та небезпечної праці, а також експлуатації дітей, Міжнародна організація праці ухвалила Конвенцію від 17.06.1999 року "Про заборону та негайні заходи щодо ліквідації найгірших форм дитячої праці", ратифіковану Законом України від 05.10.2000 2022-III.


  13 червня
  День визволення Маріуполя від російських окупантів


  День визволення Маріуполя від російських окупантів був установлений за рішенням Верховної Ради України та відзначався 13 червня (Постанова № 3807 (971-VIII) від 2 лютого 2016 року "Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2016 році").
  13 червня 2014 року о 5-й ранку силами добровольчих батальйонів почалися штурм і звільнення міста. Було проведено буквально ювелірну роботу, ліквідовано лише кількох бойовиків і затримано понад 20 осіб. Решта, очевидно, відчуваючи відповідальність за свої злочини, поспішила зникнути, при цьому ніхто з мирних жителів Маріуполя серйозно не постраждав.
  Саме з дня штурму Маріуполя добровольчим батальйоном МВС "Азов", за підтримки Національної гвардії і добровольців із "Дніпро-1", як відзначають багато військових експертів, українське суспільство продемонструвало готовність до перемоги.
  На жаль, 2022 року Маріуполь знову став місцем жорстоких боїв… Про те, що наразі відбувається там, знає весь світ. Однак, незважаючи на тимчасову окупацію, "місто Марії" завжди буде українським! І незабаром увесь світ відзначатиме день другого визволення Маріуполя від російських окупантів.


  14 червня
  Всесвітній день донора крові


  У травні 2005 року в ході Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я міністри охорони здоров'я світу одностайно прийняли заяву про прихильність і підтримку добровільного донорства крові. У резолюції WHA58.13 вони постановили щорічно проводити Всесвітній день донора крові 14 червня. Цього дня в 1868 році народився австрійський лікар К. Ландштейнер, який відкрив групи крові людини.


  15 червня
  День захисту людей похилого віку


  15 червня згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 19 грудня 2011 року (резолюція № 66/127) відзначається Всесвітній день розповсюдження інформації про зловживання відносно літніх людей. Ми називаємо цю подію Днем захисту літніх людей.
  Те, як суспільство ставиться до своїх людей похилого віку, безпосередньо впливає на стабільність і процвітання всього соціуму. Шанобливе й соціально відповідальне ставлення до стареньких – запорука і гарантія добробуту для тих, хто так чи інакше стане на їхнє місце в майбутньому. Не забуваймо про це!

  
18 червня
  День гордості аутиста, або Autistic Pride Day


  День гордості за досягнення людей з аутизмом заснований з ініціативи організації Aspies For Freedom, яка об'єднує людей із синдромом Аспергера та іншими розладами аутистичного спектру.
  На розлад аутистичного спектру (РАС) наразі страждає 1 із 68 дітей. У хлопчиків майже вп'ятеро частіше, ніж у дівчаток, діагностується РАС. Розлад аутистичного спектру – одне з найшвидших порушень розвитку в США. РАС трапляється частіше, ніж дитячий рак, діабет і СНІД разом узяті.


  19 червня
  Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту


  19 червня 2008 року була обрана дата Міжнародного дня боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту. Цього дня ухвалили резолюцію Ради Безпеки 1820 (2008), де засудили сексуальне насильство як тактику ведення війни й перешкоду на шляху побудови миру.
  Згодом Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію A/RES/69/293. Так вони намагаються підвищити рівень обізнаності про необхідність покласти край сексуальному насильству, пов'язаному з конфліктом, шанувати жертв сексуального насильства і тих, хто пережив його всюди у світі.


  20 червня
  Всесвітній день біженців


  Біженці – донині одна з найгостріших проблем сучасного світу. Наразі на планеті зареєстровано десятки мільйонів біженців і внутрішньо переміщених осіб.
  Згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН, у 2001 році відзначалася п'ятдесята річниця Конвенції про статус біженців 1951 року, й Організація африканської єдності (ОАЄ) погодилася з тим, щоб Міжнародний день біженців відзначався одночасно з Днем африканських біженців – 20 червня.
  Кількість біженців з України, зареєстрованих для тимчасового захисту або в аналогічних національних схемах захисту в Європі, станом на 28 березня 2023 року досягла 5 млн 8,28 тис. осіб, повідомляє Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.


  22 червня
  День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні


  22 червня… Саме цього дня 1941 року розпочалася нова фаза Другої світової війни, яка охопила територію сучасної України.
  Згідно зі статистичними даними, в тій страшній війні загинуло близько 20% українців. З метою вшанування пам'яті полеглих Указом Президента України від 17 листопада 2000 року № 1245/2000 було встановлено День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні.


  23 червня
  День державної служби ООН


  20 грудня 2002 року ООН прийняла резолюцію, що проголошувала 23 червня Днем державної служби ООН.
  ООН закликала держави-члени організовувати цього дня спеціальні заходи, що висвітлюють внесок державної служби у процес розвитку.
  В Україні цей день установлений Указом Президента України № 291/2003 від 4 квітня 2003 року, святкується щорічно 23 червня і має назву "День державної служби".


  25 червня
  День молодіжних і дитячих громадських організацій України


  Діти – наше майбутнє. Виховання високої моральності і моралі у представників молодого покоління на основі їхніх інтересів – запорука добробуту й успіху всієї держави.
  Основа для формування молодіжних і дитячих громадських об'єднань – не тільки навчальні заклади всіх типів та рівнів, а й установи додаткового виховання та освіти, клуби за місцем проживання, центри і заклади для молоді тощо.
  З метою сприяння розвитку дитячого й молодіжного громадського руху, на підтримку ініціативи громадських організацій 27 червня 2008 року Президент України підписав Указ № 599/2008 "Про День молодіжних та дитячих громадських організацій", у якому цей день було вирішено відзначати щорічно у третю неділю травня.
  Пізніше згідно з Указом Президента № 600/2011 від 24 травня 2011 року було вирішено "Внести до Указу Президента України від 27 червня 2008 року № 599 "Про День молодіжних та дитячих громадських організацій" зміну, замінивши слова "у третю неділю травня" словами "в останню неділю червня".


  26 червня
  Міжнародний день боротьби проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу


  Рішення про його відзначення прийняли 7 грудня 1987 року на основі рекомендації Міжнародної конференції з боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом, яка саме 26 червня цього ж року ухвалила Всеосяжний план майбутньої діяльності щодо боротьби зі зловживанням наркотичними засобами.
  Мета Міжнародного дня боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом – привернути увагу міжнародного суспільства до питання наркотиків та їх обігу, виразити свою рішучість у боротьбі з цією проблемою.


  26 червня
  Міжнародний день на підтримку жертв тортур


  Також ця дата увійшла в історію як Міжнародний день на підтримку жертв катувань і тортур. Мета відзначення цього дня – викорінювання катувань і забезпечення ефективного функціонування Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання (прийнята 1984 року, набула чинності 26 червня 1987 року).



  28 червня
  День Конституції України


  28 червня 1996 року Верховна Рада України прийняла нову Конституцію України – першу Конституцію незалежної української держави. Депутати працювали над проєктом, залишаючись у сесійній залі всю ніч з 27 на 28 червня.
  Прийняття конституції було найважливішим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.
  Список використаних джерел

  1. Вихідні та свята в червні 2023: скільки відпочиватимемо на Трійцю [Електронний ресурс] // УНІАН Lite. – Режим доступу
  2. Календар [Електронний ресурс] // DilovaMova.com : Ділова мова: публічне інтернет-видання. – Режим доступу
  3. Календар прав людини [Електронний ресурс] // Council of Europe. – Режим доступу
  4. Пам'ятні дати і ювілеї на 2023 рік [Електронний ресурс] // Український інститут національної пам'яті України. – Режим доступу
  5. Червень: свята та події [Електронний ресурс] // Day today. А що сьогодні? – Режим доступу
  6. 22 червня 2022 року – цей день в історії, основні події [Електронний ресурс] // ТСН. – Режим доступу
 
  Підготувала Катерина Денисенко,
  бібліотекарка відділу документів із гуманітарних наук
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється