Огляд юридичної літератури. Нові надходження до центру правової інформації

Огляд юридичної літератури. Нові надходження до центру правової інформації

20.07.2023
359
  Шановні читачі! Пропонуємо вашій увазі огляд нової літератури в центрі правової інформації. Ці праці будуть корисними як для науковців, працівників органів державної влади та місцевого самоврядування, правоохоронних органів, так і для викладачів, здобувачів вищої освіти, усіх, хто цікавиться юридичною тематикою.


  Богатирьов І. Г. Стратегічне планування реформування кримінально-виконавчої системи України та її трансформація в пенітенціарну систему / І. Г. Богатирьов. – Київ : Дакор, 2022. – 24 с.

  Видання підготовлено відповідно до резолюції першого пенітенціарного форуму "Пенітенціарна система України в глобальному вимірі", який відбувся на базі Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем'янчука в м. Рівному 29–30 жовтня 2021 року.


  Наливайко Л. Р. Правовий статус внутрішньо переміщених осіб: теорія та практика : монографія / Л. Р. Наливайко, А. А. Коршун. – Київ : Хай-Тек Прес, 2023. – 192 с.

  Монографія присвячена дослідженню правового статусу переміщених осіб. Розкрито поняття та елементи правового статусу внутрішньо переміщених осіб, методологію пізнання правового статусу внутрішньо переміщених осіб, проведено комплексний аналіз наукових досліджень правового статусу внутрішньо переміщених осіб. Охарактеризовано теоретико-правові та організаційно-інституціональні аспекти реалізації виборчих прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, права на житло внутрішньо переміщених осіб, культурно-духовних прав і свобод внутрішньо переміщених осіб. Визначено поняття, ознаки та здійснено класифікацію гарантій прав і свобод внутрішньо переміщених осіб. Розкрито нормативно-правові та організаційно-правові гарантії прав та свобод внутрішньо переміщених осіб в Україні. Видання розраховано на науковців, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, викладачів, здобувачів вищої освіти, громадські організації, а також усіх, хто цікавиться проблематикою забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб.


  Колодчина А. Л. Прокуратура як суб'єкт реалізації Україною міжнародних стандартів у сфері захисту прав засуджених у місцях несвободи : монографія / А. Л. Колодчина, О. І. Богатирьова; [за заг. ред. І. Г. Богатирьова]. – Київ : Дакор, 2021. – 198 с.

  У монографії досліджено теоретичні та практичні аспекти нормативної регламентації повноважень прокуратури в реалізації Україною міжнародних стандартів у сфері захисту прав засуджених у місцях несвободи. Проаналізовано стан розроблення проблеми дослідження та її методологічний інструментарій. Розкрито поняття та зміст реалізації Україною міжнародних стандартів у сфері захисту прав засуджених у місцях несвободи та виокремлено їх кримінально-виконавчі засади. Вивчено правову основу реалізації міжнародних стандартів у сфері захисту прав засуджених у місцях несвободи та зазначено шляхи їх удосконалення. Обґрунтовано роль прокурора як учасника кримінально-виконавчої діяльності в реалізації міжнародних стандартів у сфері захисту прав засуджених у місцях несвободи.
  Видання розраховане на науковців, викладачів, здобувачів вищої освіти, аспірантів, а також на адвокатів і працівників правоохоронних органів та усіх, хто цікавиться пенітенціарною тематикою.



  Богатирьов І. Г. Виправний центр як суб'єкт запобігання злочинам: монографія / І. Г. Богатирьов, Д. О. Зубов, В. В. Маковій. – Київ : Дакор, 2014. – 232 с.

  У монографії проведено ретроспективний аналіз становлення та розвитку виправного центру як суб'єкта виконання покарання у виді обмеження волі, визначено поняття, завдання та функцій виправного центру в системі установ виконання покарань, розкрито правовий статус персоналу виправного центру, сформульовано теоретичні та методологічні засади дослідження виправного центру як суб'єкта запобігання злочинам, розкрито динаміку, стан і тенденції злочинності у виправних центрах, показано причини і умови вчинення злочинів засудженими у виправних центрах. На підставі соціально-демографічних та морально-психологічних, кримінально-правових та кримінально-виконавчих ознак охарактеризовано особу засудженого, який вчиняє злочин у виправному центрі, визначено загальносоціальні, соціально-кримінологічні та індивідуальні заходи запобігання злочинам у виправних центрах.
  Для студентів, курсантів та слухачів, аспірантів, науковців, викладачів вищих навчальних закладів, практичних працівників пенітенціарної системи України.



  Богатирьов А. І. Запобігання професійній деформації у персоналу місць несвободи / А. І. Богатирьов; за заг. ред. проф. В. С. Медведєва. – Київ : Дакор, 2016. – 198 с.

  Розкрито теоретико-прикладні передумови виникнення професійної деформації у персоналу місць несвободи. Надано загальну характеристику професійної деформації у персоналу місць несвободи. Визначено кримінально-виконавчу установу закритого типу як осередок професійної деформації у персоналу місць несвободи. Обґрунтовано правовий статус персоналу місць несвободи. Показано організаційно-правову оптимізацію діяльності персоналу місць несвободи до роботи із засудженими. Розкрито соціально-правовий захист персоналу місць несвободи як умову запобігання у неї професійної деформації. Визначено правосвідомість та моральність у персоналу місць несвободи як чинники професійної деформації. Розкрито заходи запобігання професійній деформації у персоналу місць несвободи.
  Для студентів, курсантів та слухачів, аспірантів, науковців, викладачів вищих навчальних закладів, персоналу органів і установ Міністерства юстиції України у сфері виконання покарань та пробації.



  Трансформація кримінально-виконавчого законодавства України (пенітенціарна доктрина) / І. Г. Богатирьов та ін. – Київ : Дакор, 2014. – 156 с.

  У запропонованій доктрині подано уніфіковані моделі: основних засад та механізму функціонування пенітенціарної системи України; організаційно-правових засад організації та діяльності Державної пенітенціарної служби України; функціонування спеціальних пенітенціарних установ закритого типу України; Дисциплінарного статуту Державної пенітенціарного служби України; Положення про проходження служби особами, які мають спеціальні звання рядового і начальницького складу Державної пенітенціарної служби України; Концепції відомчої освіти Державної пенітенціарної служби України до 2020 року, що сприятимуть подальшій трансформації кримінально-виконавчого законодавства України в пенітенціарне.
  Для науковців, персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України і всіх тих, хто цікавиться питаннями реформування пенітенціарної системи України.



  Пенітенціарна кримінологія : підручник / [авт. кол.: І. Г. Богатирьов, А. В. Боровик, О. М. Джужа та ін.]. – Одеса : Гельветика, 2022. – 464 с.

  Підручник підготовлений відповідно до навчальних програм "Кримінологія", "Актуальні проблеми кримінально-виконавчого права України" і має на меті розширити спектр знань студентів, магістрів, аспірантів щодо вчинення засудженими та персоналом місць несвободи кримінальних правопорушень та розкрити шлях їх запобігання. У ньому відображена загальна, особлива та спеціальна частина.
  Підручник буде корисним студентам, магістрам, аспірантам, викладачам юридичних закладів вищої освіти, персоналу установ виконання покарань Міністерства юстиції України, слідчим, адвокатам, прокурорам, суддям та усім, хто цікавиться проблемами теорії і практики пенітенціарної злочинності в місцях несвободи.

  Шановні читачі, більш детально з цією літературою ви можете ознайомитися в читальному залі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки.

  Підготувала Катерина Денисенко,
  бібліотекарка відділу документів із гуманітарних наук
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється