Календар правових дат. Серпень

Календар правових дат. Серпень

02.08.2023
293


  Настав серпень – останній місяць літа. Українська назва цього місяця утворена від слова "серп" – знаряддя, яким у давнину жали зернові, і означає "місяць серпа, жнив".
  У серпні на нас чекають як професійні, так і православні свята. Так, віряни будуть відзначати три Спаси: Медовий, Яблучний та Горіховий.
  Серед професійних свят на нас чекають: День військ зв'язку України, День Повітряних Сил Збройних Сил України, День будівельника, День працівників ветеринарної медицини, День археолога, День шахтаря та інші.
  Дати, наведені в календарі, – це знаменні дати, офіційно проголошені ООН, а також дні, що визнані неурядовими організаціями. До кожної з дат подано коротку інформацію про подію.


  2 серпня
  Міжнародний день пам'яті жертв геноциду ромів


  2 серпня 1944 року в газових камерах Освенціма-Біркенау було вбито близько 3000 жінок, чоловіків та дітей ромів та синті. Перше державне визнання Голокосту ромів та синті, нарешті, відбулося у 1982 році. Канцлер Західної Німеччини Гельмут Шмідт визнав, що нацистський режим переслідував і чинив геноцид проти ромів та синті за етнічною ознакою.
  2 серпня проводиться Міжнародний день пам'яті жертв геноциду ромів. Дата встановлена прокламацією Міжнародної ради пам'яті геноциду ромів, яка була прийнята 23 листопада 1996 року лідерами ромських організацій 10 країн Європи та Сполучених Штатів Америки на конференції "Геноцид – Пам'ять – Надія". Ці серпневі заходи у першій декаді місяця мають традиційний щорічний характер.


  6 серпня
  Міжнародний день "Лікарі світу за мир"


  Це міжнародний день, який був запропонований організацією "Лікарі світу за запобігання ядерній загрозі". Він відзначається в річницю дня бомбардування японського міста Хіросіми 6 серпня 1945 року.
  Ця організація виникла в 1980 році у Франції в результаті відокремлення від іншої знаменитої міжнародної організації "Лікарі без кордонів". З того часу великі відділення "Лікарів світу" з'явилися у дванадцятьох країнах, включаючи США, Швецію і Нідерланди.


  6 серпня
  Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї. День Хіросіми


  Цього дня вшановують пам'ять жертв першої атомної бомби, скинутої на Хіросіму в Японії 1945 року.
  6 серпня 1955 року в Хіросімі відбулася перша міжнародна конференція за заборону атомної і водневої зброї. А вже 1985-го південна частина Тихого океану була оголошена без'ядерною зоною (Договір Раротонга).


  9 серпня
  Міжнародний день корінних народів світу


  За оцінками ООН, корінні народи зараз складають близько 370 мільйонів осіб, що проживають у більш ніж 70 країнах. У світі налічується не менше 5000 різних груп корінних народів, що представляють різні культури існуючого різноманіття нашої планети. Вони представляють більше 4000 різних мов з 6700 відомих, які, як вважається, існують сьогодні. Більшість мов корінних народів перебувають під загрозою зникнення.


  12 серпня
  Міжнародний день молоді


  Міжнародний день молоді був встановлений Генеральною Асамблеєю ООН 17 грудня 1999 року за пропозицією Всесвітньої конференції міністрів у справах молоді, що відбулася в Лісабоні 8-12 серпня 1998 року (A/RES/54/120).
  Сьогодні у світі налічується майже 3 мільярди жителів у віці до 25 років. Більше пів мільярда з них живуть в бідності. Понад 100 мільйонів дітей не відвідують школу. Щодня близько 30 тис. дітей вмирають від убогості. Щодня 7 тис. молодих людей заражаються ВІЛ / СНІДом.
  Генеральний секретар ООН закликав міжнародну спільноту визнати взаємозалежність поколінь і вирішувати проблеми різного віку спільно.


  13 серпня
  Всесвітній день ліворуких


  Уперше відзначали день шульги 13 серпня 1992 року за ініціативою британського Клубу ліворуких, створеного в 1990 році.
  Цього дня лівші всього світу прагнуть привернути увагу виробників товарів до необхідності враховувати і їхні зручності, влаштовують різноманітні заходи і змагання.
  Приблизно 10-11% всіх людей на планеті – шульги. Передбачається, що роль у визначенні провідної руки можуть грати до 40 генів.
  Список відомих людей, які все робили "однією лівою", вражає – Марк Твен, Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Бетховен, Сергій Рахманінов, Пол Маккартні і Рінго Старр, Мерилін Монро, Роберт Де Ніро. Ліворукими були Юлій Цезар та Олександр Македонський, Наполеон і Карл Великий, Уінстон Черчілль та Жанна Д'Арк, і навіть три президенти США – Рональд Рейган, Джордж Буш-старший, Білл Клінтон.


  19 серпня
  Всесвітній день гуманітарної допомоги


  Всесвітній день гуманітарної допомоги засновано Генеральною Асамблею ООН у 2008 році. Заходи інформаційного характеру включають питання гуманітарної допомоги і знання про гуманітарне співтовариство. Всесвітній день гуманітарної допомоги заснований Всесвітньою організацією охорони здоров'я та іншими міжнародними організаціями, які привертають увагу до ролі гуманітарних працівників і згадують тих з них, хто загинув або отримав травми під час виконання своїх життєво важливих обов'язків.


  19 серпня
  Всесвітній день безпритульних тварин


  Всесвітній день безпритульних тварин був заснований ще на початку 1990-х років на підтримку ініціатив волонтерських організацій із захисту домашніх тварин, які залишилися без нагляду, та покликаний знайти баланс і практичне стимулювання уваги широкої громадськості до вирішення проблем безпритульних тварин. Відзначається по всьому світу як правило у третю суботу серпня.
  Безпритульні тварини, їх винахідливість і миролюбність, їх любов до життя – це відмінний привід згадати про ці гарні якості, властиві й нам, людям. Давайте поділимося з ними і своєю добротою, проявимо до них нехай маленьку, але турботу. Може не відразу, може не сьогодні, але обов'язково подбаємо про них, адже вони абсолютно завжди готові відгукнутися на нашу доброту.


  23 серпня
  Європейський день пам'яті жертв сталінізму і нацизму


  Цього дня 1939 року був підписаний так званий пакт Молотова-Ріббентропа, за таємним протоколом до якого нацистський режим у Німеччині і сталінський режим у тодішньому СРСР об'єднали зусилля в розподілі між собою Європи.
  Саме тому 23 серпня оголосили Європейським днем пам'яті жертв сталінізму і нацизму з метою збереження пам'яті про жертви масових депортацій і знищень, і в той же час вкорінення і зміцнення демократії, зміцнення миру і стабільності на європейському континенті.


  23 серпня
  День Державного Прапора України


  У серпні 2004 року Президент підписав Указ № 987/2004 про встановлення Дня Державного Прапора України, який святкується щорічно 23 серпня.
  До цього День Державного Прапора святкувався тільки в Києві на муніципальному рівні.
  Зараз відзначається в Україні щорічно згідно з Указом Президента № 987/2004 від 23 серпня 2004 року зі змінами, внесеними згідно з Указом Президента № 602/2009 від 7 серпня 2009 року.
  Святкування Дня Державного Прапора спрямоване на вшанування історії українського державотворення, державної символіки незалежної України, виховання поваги громадян до державних символів країни.


  23 серпня
  Міжнародний день пам'яті жертв работоргівлі та її ліквідації


  Міжнародний день пам'яті жертв работоргівлі та її ліквідації відзначається за рекомендацією 150-ї сесії виконавчої ради ЮНЕСКО в день повстання рабів Сан-Домінго і Гаїті в 1791 році, яке поклало початок процесу ліквідації системи рабства.
  Рабство є безпрецедентною трагедією і однією з найтемніших сторінок людської історії.
  Незважаючи на те, що рабство було скасовано і засуджено на міжнародному рівні, воно, як і раніше, існує в нових формах і зачіпає сьогодні мільйони людей в усьому світі. За даними ООН, щороку мільйони людей, переважно жінки та діти, стають жертвами обману і насильства, перетворюються на "живий товар" і зазнають експлуатації.
  "Нова работоргівля" стала однією з найбільш гострих та широкомасштабних проблем сучасності.


  24 серпня
  День Незалежності України


  Незалежне життя України налічує лише 32 роки – незначний в історичному вимірі час. Але для наших співгромадян – це ціла епоха, яку розпочав день 24 серпня 1991 року – тоді в залі українського парламенту було ухвалено Акт проголошення незалежності України.
  День Незалежності України в історії:
  16 липня 1990 року – Декларацію про державний суверенітет України прийнято Верховною Радою.
  Жовтень 1990 року – пришвидшенню руху країни до незалежності сприяла студентська Революція на граніті.
  5 липня 1991 року – у нашій державі запроваджено президентську посаду, встановлено її повноваження та визначено день перших виборів.
  24 серпня 1991 року – Акт проголошення незалежності України ухвалено депутатами Верховної Ради.
  1 грудня 1991 року – українці продемонстрували беззаперечну підтримку суверенітету на Всеукраїнському референдумі.
  24 серпня 1994 року – перший військовий парад на честь Дня Незалежності України проведено в столиці.


  29 серпня
  День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України


  24 серпня 2019 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про затвердження пам'ятного дня.
  Дата приурочена до дня найбільших втрат української армії на Донбасі – дня виходу з оточення в Іловайську 29 серпня 2014 року. Символікою цього дня є квітка соняшника, адже у серпні 2014 року на полях саме із цією рослиною полягло багато українських воїнів.
  У 2020 році на всій території України було заплановано проведення низки пам'ятних та національно-патріотичних заходів, зокрема Всеукраїнської акції пам'яті "Сонях", передбачено приспущення Державного Прапора України, оголошення загальнонаціональної хвилини мовчання, обмеження розважально-концертних заходів та трансляцій на телебаченні й радіо, покладання квітів до пам'ятників, пам'ятних знаків та місць поховань захисників України.


  30 серпня
  Міжнародний день жертв насильницьких зникнень


  У резолюції Генеральної Асамблеї ООН № 65/209 від 21 грудня 2010 року висловлюється глибока стурбованість, зокрема, пов'язана зі збільшенням числа недобровільних або насильницьких зникнень в різних регіонах світу, пов'язаних із затриманнями, арештами або викраденнями, зростаючим числом повідомлень про переслідування, жорстоке поводження і залякуванні родичів зниклих осіб або свідків подібних злочинів.
  У новому тисячолітті насильницькі зникнення стали часто використовувати в якості агресивної стратегії, спрямованої на поширення терору і почуття незахищеності в суспільстві. Протидіючи цим негативним тенденціям міжнародне співтовариство, за активної підтримки Організації Об'єднаних Націй, вживає низку заходів, які знаходять своє відображення як у чисто практичній площині, так і на міжнародному законодавчому рівні.

  Список використаних джерел:

  1. День Незалежності України [Електронний ресурс] // Day today. А що сьогодні? – Режим доступу
  2. День пам'яті захисників України [Електронний ресурс] // Вікіпедія. – Режим доступу
  3. Календар [Електронний ресурс] // DilovaMova.com: Ділова мова: публічне інтернет-видання. – Режим доступу
  4. Календар прав людини [Електронний ресурс] // Council of Europe. – Режим доступу
  5. Свята та вихідні у серпні 2023: що відзначаємо та як відпочиваємо на День Незалежності [Електронний ресурс] // УНІАН Lite. – Режим доступу

  Підготувала Катерина Денисенко,
  бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється