Літературна спілка "Чернігів" – осередок культурного відродження регіону │Рубрика "Цей день в історії"

Літературна спілка "Чернігів" – осередок культурного відродження регіону │Рубрика "Цей день в історії"

22.08.2023
219
  Україна завжди славилася своїми видатними письменниками. Такі постаті як Леонід Глібов, Михайло Коцюбинський, Борис Грінченко, Михайло Могилянський та багато інших діячів зробили великий внесок у культурну спадщину Чернігівщини. Історія української літератури багата на яскраві сторінки, коли творчі ідеї об'єднувалися в літературних спілках і журналах, створюючи підґрунтя для розвитку культури та словесної творчості. Один із таких прикладів – Літературна спілка "Чернігів" та її журнал "Літературний Чернігів".
  22 серпня 1992 року відбулися установчі збори літераторів, на яких було ухвалено рішення про утворення в області літературної спілки "Чернігів" і заснування журналу "Літературний Чернігів". А почалося все з ідеї, яка роками чекала свого втілення. Михась Ткач довгий час відчував потребу створити незалежну спілку літераторів у Чернігові. Завдяки наполегливості письменника й підтримці з боку його колег по перу ідея була реалізована. Ініціативна група, до якої увійшли Ростислав Мусієнко, Владислав Савенок, Володимир Сапон, Василь Струтинський, Володимир Шкварчук і Петро Антоненко, підготувала Статут спілки та інші необхідні документи й розпочала діяльність.
  Михась Ткач як засновник добре пам'ятає ці події. "А ще згадайте, що за час був. Демократичні зміни у державі. Революція у свідомості. Усі були сповнені віри і надії на краще життя, жили на високому духовному підйомі. Прагнулось нового і в літературному житті Чернігова…
  …З часу появи журналу і до сьогодні я не ставив собі за мету друкувати лише шедеври. Міг би при бажанні публікувати лише, так би мовити, маститих, навіть столичних авторів. Але куди подітися тим, які починають? Хто підтримає сільського учителя, робітника, юну школярку? Допоможеш їм сьогодні – завтра, дивись, відкриється у них нове дихання. Тобто це все те, з чого колись починали і ми. А відомі письменники і науковці у нас друкуються також".
  Мета спілки була проста – пожвавити літературний процес на Чернігівщині, мобілізувати творчу молодь та підтримати початківців у літературі. Уже з першого випуску журналу "Літературний Чернігів" стало очевидно, що літератори Чернігова не байдужі до культури і рідного слова. Сторінки часопису стали майданчиком для представлення власних віршів, оповідань та історико-краєзнавчих праць.
  Члени Літературної спілки "Чернігів" активно працювали з читачами, проводили презентації нових творів, зустрічі у школах і бібліотеках, надавали підтримку шкільним літературним студіям, публікували твори їх учасників на сторінках журналу. А ще – організовували обласні літературні конкурси серед школярів та вчителів, що стимулювало творчий потенціал молодого покоління й підтримувало літературних працівників у їхній роботі.
  Також Літературна спілка "Чернігів" заснувала літературну премію імені Леоніда Глібова, яка стала визнанням таланту і творчого внеску письменників Чернігівщини. Першим її лауреатом був Василь Струтинський. Журнал "Літературний Чернігів" став важливим культурним виданням регіону. У часописі публікувалися поетичні та прозові твори, літературні статті й історико-краєзнавчі матеріали.
  За роки свого існування спілка постійно збагачувалася новими обличчями, талантами, які знаходили в ній творчий прихисток. Ім'я за ім'ям, вони вливалися у спілку, приносячи свіжий подих та нові ідеї. Талановиті поети, прозаїки, літературознавці… Це лише декілька імен: Володимир Сенцовський, Микола Холодний, Микола Ткач, Віктор Божок, Анатолій Щербина, Олександр Забарний, Надія Галковська, Петро Руденко, Анатолій Соломко, Артем Захарченко, Володимир Кузьменко, Людмила Зеленська, Микола Лелюк… Була написана велика кількість поетичних, прозових, літературознавчих та історико-краєзнавчих книг. Кожна з них має власну індивідуальність і внесок у розвиток літературної сцени Чернігівщини. Ці книги – свідчення творчого багатства та впливу спілки на літературний процес регіону.
  Завдяки ініціативі й наполегливій роботі членів Літературної спілки "Чернігів" та виданню журналу "Літературний Чернігів" літературний процес у Чернігівській області отримав новий поштовх. Вони посіли важливе місце у культурному середовищі регіону і стали символом підтримки рідної культури та мови.
  Літературна спілка "Чернігів" та журнал "Літературний Чернігів" продовжують активну діяльність, просуваючи літературні таланти і сприяючи розвиткові культури в регіоні. Їхній внесок у літературний процес та підтримка молодих талантів незамінні для створення життєздатного та квітучого літературного середовища.
 





 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється