Календар правових дат. Вересень

Календар правових дат. Вересень

30.08.2023
279
 












  На календарі дев'ятий місяць року – вересень. Його назва пов'язана з вересом – вічнозеленою рослиною, широко розповсюдженою на Поліссі. Пахучі суцвіття вересу розпускаються в серпні і квітнуть аж до кінця жовтня. До речі, так само, як і українці, назву першого місяця осені пов'язують з вересом поляки – "вжесєнь". У перекладі з латиської мови "вересень" означає "місяць цвітіння вересу", а з литовської – "місяць вересу".
  Більшість європейських народів використовує латинську назву "september", що в перекладі означає "сьомий". Не дивно, адже ще у Стародавньому Римі вересень і справді був сьомим місяцем року.
  В Україні цей місяць щедрий на свята державного значення, а саме: День підприємця України, День воєнної розвідки України, День танкіста, День українського кіно, День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості України, Всеукраїнський день дошкілля, Всеукраїнський день бібліотек та інші.
  Також на вересень припадають православні свята: спомин чуда архистратига Михаїла, Різдво Пресвятої Богородиці, Воздвиження Чесного Хреста Господнього.
  Пропонуємо дізнатися про знаменні дати, які ввійшли в історію не тільки України, а й цілого світу.



  2 вересня
  День нотаріату


  Це професійне свято встановлене в Україні згідно з Указом Президента України "Про День нотаріату" від 22 лютого 2010 року № 211/2010, "…ураховуючи значення нотаріальної діяльності в розбудові правової держави, сприянні громадянам, підприємствам, установам і організаціям у здійсненні їх прав та захисті законних інтересів, на підтримку ініціативи Міністерства юстиції України та Української нотаріальної палати…".


  2 вересня
  День введення в обіг національної грошової одиниці – гривні


  З 2 до 16 вересня 1996 року в Україні тривала грошова реформа, внаслідок якої національною валютою стала гривня. Національний банк України ввів банкноти номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50 і 100 гривень.


  4 вересня
  Підняття синьо-жовтого прапора над будівлею Верховної Ради


  4 вересня 1991 року після триразового голосування синьо-жовтий національний прапор урочисто підняли над будівлею парламенту. Це був один із знакових днів для України після проголошення незалежності.


  5 вересня
  Міжнародний день благодійності


  Міжнародне співтовариство на рівні Генеральної Асамблеї ООН глибоко стурбоване тим фактом, що злидні, як і раніше, зберігаються практично в усіх державах світу.
  Офіційний Міжнародний день благодійності був затверджений 17 грудня 2012 року на 58-му пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН, що відображено у відповідній резолюції № 67/105.


  8 вересня
  Міжнародний день грамотності


  Міжнародний день грамотності – одне з міжнародних свят, що відзначаються в системі Організації Об'єднаних Націй. Святкується щорічно відповідно до рішення 14-ї сесії ЮНЕСКО 1.141.
  Грамотність – свято для людства, яке досягло разючого прогресу в цій галузі, довівши кількість грамотних людей у світі до чотирьох мільярдів. Однак грамотність для всіх – дітей, молоді та дорослих – іще не до кінця досягнута мета.
  Боротьба з неписьменністю залишається завданням величезного масштабу і складності. Незважаючи на помітні успіхи багатьох країн, понад 860 мільйонів дорослих залишаються неписьменними, а більше 100 мільйонів дітей не ходять до школи.


  8 вересня
  Міжнародний день солідарності журналістів


  Це свято було засноване в 1958 році в Бухаресті на IV конгресі міжнародної організації журналістів. За задумом депутатів конгресу, цього дня журналісти всіх країн і видань мають демонструвати світові свою згуртованість, особливо у справі захисту своїх прав.


  9 вересня
  Всесвітній день надання першої медичної допомоги


  З 2000 року цей день відзначається щорічно у другу суботу вересня. Ініціаторками його проведення виступають національні організації – члени Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.


  10 вересня
  Всесвітній день запобігання самогубствам


  Половина випадків насильницької смерті на нашій планеті припадає на самогубства. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), загальна кількість смертей від суїциду наразі наближається до мільйона на рік. У зв'язку з цим ВООЗ оголосила 10 вересня Всесвітнім днем запобігання самогубствам.


  10 вересня
  День пам'яті жертв фашизму

  Найстрашніша ідеологія – та, яка робить людину винуватою від народження тільки за кров, яка тече в її жилах. Ідеологія нацизму принесла руйнування як тим, хто її пропагував, так і тим, хто їй протистояв. Немає такої країни, яка б виграла від правління нацистів, немає такої нації, яка б збагатилася матеріально або духовно в результаті їхнього володарювання.
  З 1962 року було вирішено вважати кожну другу неділю вересня Міжнародним днем пам'яті жертв фашизму. Адже саме на цей місяць припадають дві пов'язані з Другою світовою війною дати – день її початку і її повного завершення.


  11 вересня
  Всесвітній день боротьби з тероризмом


  Терористичні акти – це дії, спрямовані на створення жаху, страху або хаосу серед людей. Всесвітній день боротьби з тероризмом було встановлено 2008 року. З того часу він відзначається щорічно.


  15 вересня
  Міжнародний день демократії


  "Демократія" (від грецьких слів "демос" – "народ" і "кратос" – влада) у буквальному перекладі означає "народовладдя", або "народоправство". Отже, це політичний режим, за якого єдиним легітимним джерелом влади в державі визнається її народ. При цьому управління державою здійснюється народом безпосередньо (пряма демократія) або через обраних представників (представницька демократія).
  Генеральна Асамблея ООН на своєму 46-му пленарному засіданні, яке відбулося 8 листопада 2007 року, ухвалила рішення про щорічне відзначення Міжнародного дня демократії 15 вересня, що було зафіксовано у відповідній резолюції № 62/7.


  19 вересня
  День виборчого права


  День, коли 1893 року жінкам Нової Зеландії було надано право голосу. Це перша країна, що поширила універсальне виборче право.


  21 вересня
  Міжнародний день миру


  Генеральна Асамблея ООН проголосила Міжнародний день миру як день загального припинення вогню та відмови від насильства. Відтоді він відзначається щорічно в Організації Об'єднаних Націй відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/55/282.
  Таким чином міжнародні організації намагаються спонукати людей не тільки задуматися про мир, але і зробити щось заради нього. ООН використовує святкування Дня миру для привернення уваги до своєї різнобічної роботи на підтримку миру та для того, щоб стимулювати окремих людей, групи і громади на всій планеті до осмислення проблем миру та обміну інформацією і практичним досвідом діяльності з його досягнення.
  Свято встановлене Указом Президента України 2002 року. Відзначення Дня миру відбувається спільно з ініціативами організаторів Міжнародного дня миру ООН.
  З моменту здобуття суверенітету мир для України як найприродніше явище суспільного стану був нормою життя. Над мирними громадянами не літали бомби, міни та снаряди. Поля засівалися й оралися переважно тільки сільськогосподарською технікою. Люди масово не гинули і не отримували каліцтв під шквалом осколків та кулеметних черг. Усі жили, будували плани і були зайняті своїми звичайними справами. Ніхто навіть гадки не мав, що все це може зруйнувати війна…


  23 вересня
  Міжнародний день проти сексуальної експлуатації та торгівлі жінками і дітьми


  Цей день спільно заснований Всесвітньою Конференцією Коаліції проти торгівлі людьми і Жіночою Конференцією, яка відбулася в січні 1999 року в Дацці, Бангладеш. Відзначається щорічно.


  24 вересня
  Міжнародний день людей із порушеннями слуху


  Цей день заснований у 1951 році на честь створення Міжнародної федерації глухих. За статистикою, порушеннями слуху страждає кожна дев'ята людина. Його втрачають у результаті травми, хвороби чи вроджених вад.


  26 вересня
  Міжнародний день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї


  Цей день заснувала 26 вересня Генеральна Асамблея ООН (резолюція A/RES/68/32).
  Повна ліквідація ядерної зброї – одна з найдавніших цілей Організації Об'єднаних Націй, що стала предметом першої резолюції Генеральної Асамблеї в 1946 році. Також починаючи з 1959 року поряд із загальним і повним роззброєнням була включена до порядку денного Генеральної Асамблеї.


  28 вересня
  День свободи від голоду


  Цей день уперше було відзначено 28 вересня 2006 року. Мета заходів спрямована на підвищення обізнаності про проблеми глобального голоду. Ці вересневі заходи у третій декаді місяця мають традиційний щорічний характер.


  28 вересня
  День права знати


  Заснований захисниками доступу до інформації в усьому світі. Уперше відзначався 2003 року для підвищення обізнаності про право кожної людини на доступ до державної інформації.


  29 вересня
  День пам'яті трагедії Бабиного Яру


  Бабин Яр – одне з усесвітньо відомих місць трагедій, які стали символом Голокосту, урочище на північно-західній околиці Києва. За два дні, 29 та 30 вересня 1941 року, згідно з офіційними історичними свідченнями, там розстріляли майже 34 тисячі євреїв. З інших джерел відомо, що тільки за 5 днів нацисти розстріляли там майже 150 тисяч українських євреїв. Це були не лише жителі Києва, а й біженці з окупованих українських регіонів, що прибули до міста у надії на порятунок.
  У 1941–1943 роках у Бабиному Яру розстріляно 621 члена ОУН, серед них і відому українську поетесу Олену Телігу разом із чоловіком.


  30 вересня
  День усиновлення


  В Україні це свято відзначається з 2009 року. Указ Президента України Віктора Ющенка № 1088/2008, яким установлений цей день, був підписаний 27 листопада 2008 року. В Указі наголошується на суспільній значущості усиновлення у забезпеченні права кожної дитини на виховання в сім'ї.
  День усиновлення відзначається щорічно. Його мета полягає у підтримці та розвитку національного усиновлення.
  Список використаних джерел

  1. Інформаційні матеріали до Дня пам'яті трагедії Бабиного Яру [Електронний ресурс] // Український інститут національної пам'яті. – Режим доступу: https://uinp.gov.ua/informaciyni-materialy/zhurnalistam/informaciyni-materialy-do-dnya-pamyati-tragediyi-babynogo-yaru-2022
  2. Календар [Електронний ресурс] // DilovaMova.com : Ділова мова: публічне інтернет-видання. – Режим доступу: https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&month=09
  3. Календар державних та професійних свят на 2023 рік – вересень [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://rozdil.lviv.ua/Kalendar/Svyata/Veresen/
  4. Календар державних, церковних і неофіційних свят в Україні на 2023 рік [Електронний ресурс] // ТСН. – Режим доступу: https://tsn.ua/ukrayina/kalendar-derzhavnih-cerkovnih-i-neoficiynih-svyat-na-2023-rik-koli-svyatkuvatimut-ukrayinci-2208328.html
  5. Календар прав людини [Електронний ресурс] // Council of Europe. – Режим доступу: https://www.coe.int/uk/web/compass/human-rights-calendar
  6. Міжнародний день вшанування пам'яті жертв фашизму [Електронний ресурс] // Армія Inform. – Режим доступу: https://armyinform.com.ua/2021/09/12/sogodni-mizhnarodnyj-den-vshanuvannya-pamyati-zhertv-fashyzmu/
  7. Церковний календар на вересень 2023 за новим стилем: на які дати випадають три великих свята [Електронний ресурс] // Апостроф. – Режим доступу: https://apostrophe.ua/ua/news/society/2023-08-17/tserkovnyiy-kalendar-na-sentyabr-2023-goda-po-novomu-stilyu-na-kakie-datyi-vyipadayut-tri-bolshih-prazdnika/302935
 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється