24 вересня – Міжнародний день людей із порушеннями слуху

24 вересня – Міжнародний день людей із порушеннями слуху

24.09.2023
401
  Сьогодні на планеті є 2700 мов. Проте виділяють іще одну форму спілкування – мову жестів. Цей комунікаційний засіб для обміну інформацією використовують як люди з вадами голосових зв'язок та слуху, так і люди без таких вад. Варто знати, що саме діяльність основоположника сурдопедагогіки Шарля-Мішеля Епе посприяла поширенню й популяризації мови жестів у світі.
  За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у світі близько 400 мільйонів людей, які мають проблеми зі слухом. На обліку Всеукраїнської громадської організації інвалідів "Українське товариство глухих" перебуває більше 44 тисяч осіб з порушенням слуху. Для понад 200 тисяч українців жестова мова рідна. За статистикою, порушенням слуху страждає кожна дев'ята людина на планеті.
  У зв'язку з цим 2017 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію A/RES/72/161 про щорічне відзначення в останню неділю вересня ще однієї дати, безпосередньо пов'язаної з людьми, які мають порушення слуху, – Міжнародного дня жестових мов. Також цього дня відзначається Міжнародний день глухих, установлений у 1958 році в пам'ять створення в 1951 році Всесвітньої федерації глухонімих, яка є однією з найстарших міжнародних організацій людей з обмеженими фізичними можливостями. Мета Міжнародного дня жестових мов – підвищення обізнаності суспільства про жестові мови та посилення їх статусу.
  В Україні використання жестової мови на суспільних подіях та заходах перетворилося на норму після того як перша леді України Олена Зеленська запропонувала бачення суспільства без обмежень, у якому забезпечуються рівні права й можливості для всіх людей без винятку. Була розроблена Національна стратегія зі створення безбар'єрного простору в Україні на період до 2030 року. У її межах створили громадську організацію "Громадський рух "Соціальна єдність", яка популяризує сучасні IT-рішення для нечуючих та слабочуючих людей на державному рівні.

  Для нечуючих людей усе навколо – інакше
  • 40% нечуючих уникають необхідності читати і писати. Тексти й субтитри – не вихід.
  • Читання по губах не дає можливості повноцінно зрозуміти суть.
  • Пошук роботи і працевлаштування – складний процес.
  • Отримання якісних послуг у державних та муніципальних установах – майже неможливо.
  • Здійснити телефонний дзвінок. Голосно покликати на допомогу. Підтвердити особу голосом…

  Для забезпечення дотримання прав усіх громадян із порушенням слуху були розроблені спеціалізовані ліцензійні IT-рішення.
  Connect PRO
  Спеціалізоване ліцензійне IT-рішення для забезпечення дистанційного перекладу з жестової мови або ж нею, допомагає створювати безбар'єрне середовище в Україні. Розроблене для будь-яких організацій та установ, що прагнуть бути доступними для нечуючих і слабочуючих людей.
  Connect WEB
  Спеціалізований ліцензійний веб-віджет, що інсталюється на сайті та дозволяє нечуючим і слабочуючим користувачам вільно комунікувати з представниками організації в онлайн-режимі. Застосунок створює рівні можливості для людей з порушенням слуху.
  Перекладач ЖМ
  Мобільний застосунок "Перекладач ЖМ" передбачає цілодобовий доступ до перекладачів жестової мови. У застосунку реалізована можливість безголосового виклику служб екстреної допомоги. У разі необхідності користувачі можуть замовити послугу адаптації документів жестовою мовою, для чого треба надіслати фото документа, а у відповідь буде надіслано відео з перекладом ЖМ.
  Також на базі Урядового контактного центру працює окрема спеціалізована "гаряча лінія", створена для консультування осіб з інвалідністю, – 1539.

  Яку інформацію ви зможете отримати:
  • про субсидію від держави;
  • про пенсію (як оформити, як перевести в інше місто, за місцем нинішнього проживання);
  • про матеріальну та фінансову допомогу, яку ви можете отримати;
  • як одержати грошову компенсацію за купівлю смартфона;
  • про допомогу з причини втрати годувальника (як оформити і що для цього потрібно);
  • як оформити грошові виплати при народженні дитини;
  • про оформлення пенсії на дитину з інвалідністю та інше.
  Звернення приймають працівники Урядового контактного центру за допомогою засобів телекомунікації і направляють у відповідні органи державної влади для вирішення питань по суті й надання відповідних роз'яснень. "Гаряча лінія" 1539 сприяє дотриманню прав людей з інвалідністю і реалізується за підтримки Міністерства соціальної політики й Секретаріату Кабінету Міністрів України.
  Пам'ятайте! Люди з порушенням слуху мають рівні права і повинні мати такі самі можливості, доступ до інформації, адміністративних послуг тощо, як і інші громадяни України.

  Список використаних джерел

  1. Міжнародний день глухих [Електронний ресурс] // Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю. – Режим доступу
  2. Національна жестова мова для всіх [Електронний ресурс] // Міністерство освіти і науки України. – Режим доступу
  3. Почуй мене [Електронний ресурс] // Міністерство соціальної політики України. – Режим доступу
  4. Про міжнародний день людей з вадами слуху [Електронний ресурс] // Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю. – Режим доступу
  5. Сьогодні відзначають Міжнародний день жестових мов [Електронний ресурс] // Львівська обласна державна адміністрація. – Режим доступу
  6. Цифрові рішення для людей з порушенням слуху [Електронний ресурс] // Громадський рух. Соціальна єдність. – Режим доступу
 
  Підготувала Катерина Денисенко,
  провідна бібліотекарка відділу документів із гуманітарних наук
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється