Календар правових дат. Жовтень

Календар правових дат. Жовтень

03.10.2023
375
  Ось і настав другий місяць осені – жовтень. Ця назва пов'язана з часом жовтіння листя і серед слов'янських мов побутує тільки в українській.
  Цього місяця в Україні відзначають такі свята: День ветерана, День юриста, День визволення України від фашистських загарбників, День працівників освіти, День українського козацтва та інші. Також у жовтні православні українці святкують Покрову Пресвятої Богородиці.
  Пропонуємо дізнатися про знаменні дати, які ввійшли в історію не тільки України, а й цілого світу.


  1 жовтня
  День захисників і захисниць України


  Відповідно до Указу Президента України № 806/2014 від 14 жовтня 2014 року в Україні з метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій та перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві й на підтримку ініціативи громадськості було встановлено нове свято – День захисника України. Донедавна воно відзначалося 14 жовтня. 28 липня 2023 року Указом Президента України № 455/2023 цю дату було змінено на 1 жовтня.
  Цього дня ми приєднуємося до привітань на адресу всіх захисників і захисниць України, які щодня роблять неймовірне та борються за нашу з вами перемогу! Хай віра українців оберігає вас від ворожої зброї, а любов до країни не вичерпується навіть у найскладніші миті!


  1 жовтня
  День територіальної оборони України


  Війська територіальної оборони – це надійний елемент спокою всього українського суспільства. Вони підпорядковуються командуванню територіальної оборони. 30 вересня 2020 року, "Ураховуючи важливість територіальної оборони у забезпеченні обороноздатності та територіальної цілісності України, роль складових сектору безпеки і оборони та інших суб'єктів, що залучаються до виконання завдань територіальної оборони, а також з метою подальшого розвитку сучасних військових традицій", Президент України підписав Указ № 417/2020 "Про День територіальної оборони України". Відтоді свято відзначається щорічно в першу неділю жовтня.


  1 жовтня
  Міжнародний день людей похилого віку


  Мета цього дня – вшанувати найстарших представників громади й зосередитися на розв'язанні проблем літнього покоління. Він відзначається щорічно в усьому світі. Виник з ініціативи Генеральної Асамблеї ООН 14 грудня 1990 року (резолюція № A/RES/45/106).


  2 жовтня
  Міжнародний день ненасильства


  27 червня 2007 року Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй установила один своєрідний всесвітній святковий день – Міжнародний день ненасильства. Дату обрали недарма. Адже цього дня народився один із головних світових борців проти насильства Махатма Ганді.


  6 жовтня
  Всесвітній день охорони місць проживання


  Людина своєю діяльністю вже давно впливає на природу, змінюючи її. З кожним роком у світі все більше територій переходять до розряду сільгоспугідь, пасовищ, піддаються змінам у зв'язку зі зростанням кількості та площ міст, видобутком корисних копалин, будівництвом заводів та інших об'єктів народного господарства.
  День охорони місць проживання, або Всесвітній день середовища проживання, було затверджено в 1979 році в межах Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі.


  8 жовтня
  День юриста України


  Професійне свято юристів в Україні відзначається з 1997 року. Воно було засноване указом Президента України Леоніда Кучми № 1022/97 від 16 вересня 1997 року. День для свята був обраний не випадково – вважається, що саме 8 жовтня 1016 року київський князь Ярослав Мудрий видав перший звід законів, що мав назву "Руська правда".


  10 жовтня
  Всесвітній день боротьби зі смертною карою


  Ця дата виникла з ініціативи учасників конгресу World Coalition Against the Death Penalty після зустрічі в Римі 13 травня 2002 року і широко відзначається з 2003 року. Ці жовтневі заходи у першій декаді місяця мають традиційний щорічний характер.
  Основні аргументи проти смертної кари – її нелюдяність, відсутність стримувального ефекту, расова та економічна упередженість, що зберігається, а також незворотність.


  10 жовтня
  Всесвітній день психічного здоров'я


  Ця дата відзначається з 1992 року з ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров'я (World Federation for Mental Health). Усі заходи цього дня спрямовані на поширення знань про ефективні методи зміцнення психічного здоров'я та попередження психічних захворювань.


  12 жовтня
  Всесвітній день зору


  Для привернення глобальної уваги до проблем сліпоти, порушень зору і реабілітації людей з порушеннями зору щорічно у другий четвер жовтня під егідою Всесвітньої організації охорони здоров'я проводиться Всесвітній день зору. У його відзначенні беруть участь усі партнери в галузі профілактики порушень зору та його відновлення. Також цей день – основна інформаційно-пропагандистська подія для профілактики сліпоти та глобальної ініціативи з цього напряму.


  15 жовтня
  Міжнародний день білої тростини


  Міжнародним святом День білої тростини визнано ще в 1969 році в Коломбо (США). Це відбулося на загальних зборах Міжнародної федерації сліпих, яку надалі змінив Всесвітній союз сліпих. У всесвітньому масштабі цей день відзначався з 15 жовтня 1970 року. Мета – нагадування суспільству про існування людей з обмеженими фізичними можливостями, про солідарність і допомогу.


  17 жовтня
  Міжнародний день боротьби за ліквідацію злиднів


  17 жовтня 1987 року більше ста тисяч людей зібралися на площі Трокадеро в Парижі, де в 1948 році була підписана Загальна декларація прав людини, щоб віддати данину пам'яті жертвам убогості, насильства і голоду. Присутні заявили, що убогість – це порушення прав людини, й підтвердили необхідність спільними зусиллями добиватися дотримання цих прав.
  Генеральна Асамблея 22 грудня 1992 року прийняла резолюцію та оголосила 17 жовтня Міжнародним днем боротьби за ліквідацію убогості й закликала всі держави присвячувати цей день пропаганді і проведенню, в залежності від специфіки країни, конкретних заходів, пов'язаних з ліквідацією злиднів та бідності.


  22 жовтня
  Всесвітній день людей з вадами мовлення


  Цей день почав проводитися щорічно за ініціативою фахівців з дослідження патологій мовлення з Канади (Canadian Association of Speech-Language Pathologists and Audiologists – CASLPA).


  24 жовтня
  Міжнародний день Організації Об'єднаних Націй (День ООН)


  Цей день відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/2782 (XXVІ).
  24 жовтня 1945 року, після того як більшість держав-засновників ратифікувала договір про створення всесвітнього органу, була офіційно створена Організація Об'єднаних Націй. У 1971 році Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, в якій рекомендувала державам-членам відзначати цей день як державне свято. Традиційно цього дня в усьому світі проводяться зустрічі, дискусії та виставки, присвячені цілям організації та її досягненням.

  Список використаних джерел

  1. День юриста України [Електронний ресурс] // Day today. А що сьогодні? – Режим доступу: https://daytoday.ua/podiya/den-iurysta/
  2. Жовтень [Електронний ресурс] // Вікіпедія. – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D0%BE%D0%B2%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%8C
  3. Календар [Електронний ресурс] // DilovaMova.com : Ділова мова: публічне інтернет-видання. – Режим доступу: https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&month=10
  4. Календар державних та професійних свят на 2023 рік - жовтень [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://rozdil.lviv.ua/Kalendar/Svyata/Chovten/
  5. Календар державних, церковних і неофіційних свят в Україні на 2023 рік [Електронний ресурс] // ТСН. – Режим доступу: https://tsn.ua/ukrayina/kalendar-derzhavnih-cerkovnih-i-neoficiynih-svyat-na-2023-rik-koli-svyatkuvatimut-ukrayinci-2208328.html
  6. Календар прав людини [Електронний ресурс] // Council of Europe. – Режим доступу: https://www.coe.int/uk/web/compass/human-rights-calendar
  7. Календар свят та подій в Україні в 2023 [Електронний ресурс] // Day today. А що сьогодні? – Режим доступу: https://daytoday.ua/calendar/
  8. Коли відзначаємо День захисника України 2023: нова дата свята [Електронний ресурс] // УНІАН Lite. – Режим доступу: https://www.unian.ua/lite/holidays/den-zashchitnika-ukrainy-2023-data-vyhodnoy-12389838.html
  9. Церковний календар на вересень 2023 за новим стилем: на які дати випадають три великих свята [Електронний ресурс] // Апостроф. – Режим доступу: https://apostrophe.ua/ua/news/society/2023-08-17/tserkovnyiy-kalendar-na-sentyabr-2023-goda-po-novomu-stilyu-na-kakie-datyi-vyipadayut-tri-bolshih-prazdnika/302935
 
  Підготувала Катерина Денисенко,
  провідна бібліотекарка відділу документів із гуманітарних наук
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється