Радіодиктант національної єдності – 2023

Радіодиктант національної єдності – 2023

27.10.2023
368
  У День української писемності та мови, який збігається з днем пам’яті Нестора-літописця і цьогоріч уперше відзначається 27 жовтня, працівники Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових традиційно долучилися до написання Радіодиктанту національної єдності.
  Цей радіодиктант – уже двадцять третій. "Найголовніше в цьогорічному мовному флешмобі – це, як і завжди, причетність до такої потужної емоційно насиченої події, яка єднає українців у всіх без винятку країнах на всіх без винятку континентах", – відзначила ведуча цьогорічної прямої трансляції Олена Зелінченко.
  Радіодиктант – 2023 має назву "Дороги України". Його авторка – поетеса, перекладачка, авторка прозових творів, лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. Читав диктант актор театру та кіно, театральний режисер Олексій Гнатковський. І слід відзначити – робив це вельми професійно, майже як досвідчений учитель української мови.
  Текст диктанту написаний напрочуд майстерно і з філологічної, і з художньої точки зору. Кожне речення, кожне слово торкалося наших душ і сердець. Контрасти, контрасти, контрасти… Знищене село – і "вперті паростки", які випускає обвуглене збіжжя. Згорілий танк – і трактор, який оре теплу весняну землю. Стрибок автівки з горба, стрибок серця кудись униз – і водночас хочеться сміятися…
  Допоки є на світі хати з мальованими віконницями, ворота з лебедями та левами, старовинні загадкові львівські кам'янички – Україна житиме! Неймовірно пахтітимуть розімлілі від сонця яблука й абрикоси, пишатимуться на ріллі жовтобокі гарбузи й кукурудзи, виструнчившись, стоятимуть на городах, щоб людям було чим утеплювати на зиму стіни своїх осель. Тих, куди вертаються українці з далеких доріг, кваплячись устигнути до комендантської. Бо кожного десь чекає "безсонне вікно із жовтим світлом і рідним теплом".
  Україна житиме завжди! Адже її дороги – "це переплутані нитки любові". Подекуди – понівечені, але зв’язані такими міцнющими вузлами, що жодному ворогові не до снаги їх розірвати.










 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється