Співець рідного Придесення │ Рубрика "Цей день в історії"

Співець рідного Придесення │ Рубрика "Цей день в історії"

11.11.2023
277
  Кузьма Журба народився 11 листопада 1922 року в селі Хрещате Козелецького (нині Чернігівського) району в селянській сім'ї.
  По закінченні сільської школи вступив до Чернігівського зоотехнікуму. Навчання збагатило юнака не лише знаннями, а й цікавими зустрічами. На засіданнях літературної студії при редакції чернігівських газет "Більшовик" та "Молодий комунар" він знайомиться з відомими тоді письменниками, пробує писати і шукає контактів з такими ж початківцями. Друкуватися почав з 1938 року.
  Кузьма Журба закінчив технікум у 1941 році й відразу був направлений у Харківське військове училище, звідки пішов у військо – воювати на фронтах Другої світової. Нагороджений орденом Червоної Зірки, бойовими медалями.
  Після Перемоги протягом 1951–1956 років Кузьма Тимофійович працював на Чернігівському обласному радіо.
  Понад чверть століття (1956–1982 рр.) віддав Кузьма Журба нелегкій журналістській праці у редакції обласної газети "Деснянська правда". Глибиною, актуальністю, емоційністю відзначалися його репортажі, нариси, кореспонденції. Саме Кузьмі Тимофійовичу завдячують за публікацію своїх перших віршів Євген Гуцало, Володимир Дрозд, Леонід Горлач, Дмитро Іванов, Станіслав Реп'ях, які згодом стали відомими українськими письменниками.
  Усе частіше з'являлися на сторінках газет і журналів поезії Кузьми Журби. У 1956 році вийшла перша його поетична книга "Над красунею Десною". 1961 року виходить нова поетична книга "Дорога до щастя", а за нею з'являються збірки "Серп", "Яблука падають", книжки віршів для дітей "Перший грім" та "Лісові гостинці".
  Кузьма Тимофійович писав лише про те, що знав і пережив. У своїх творах поет захоплено оспівував людську працю, героїку Другої світової війни, любов до рідного краю, його історію та сучасність, красу Придесення. Щирою любов'ю до земляків ділиться поет у вірші "Придеснянські села".

  Золотинка, Ладинка,
  Веселівка, Радуль…
  І назвали ж такеньки
  Села наші прадіди.
  Красне і Красилівка,
  Добре ще й Хорошівка…
  Кожне чимось миле,
  Гостювать запрошує.
  Вишеньки, Черешеньки,
  Щаснівка, Заможне…
  І шляхи і стежечки
  Йдуть-біжать у кожне.
  Яблунівка, Ягідне,
  І Березне, й Сосниця…
  В кожнім – люди лагідні,
  Кожне в пісню проситься.


  Довгий час Кузьма Тимофійович очолював обласне літературне об'єднання, від 1963 року – член Спілки письменників України.
  28 січня 1982 року Кузьма Журба загинув в автокатастрофі під час виконання чергового редакційного завдання.
  Остання його збірка поезій "В чеканні весни" вийшла вже після смерті автора.
  Пам'ять про поета і журналіста вшановано меморіальною дошкою на стіні будинку по вулиці Гетьмана Полуботка в Чернігові, де колись була редакція газети "Деснянська правда". Також іменем Кузьми Журби названо вулицю в його рідному Хрещатому.
 









 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється