Календар правових дат. Грудень

Календар правових дат. Грудень

06.12.2023
182


  На календарі – грудень. Отже, настав останній місяць 2023 року. Українська його назва пов'язана зі словом "груда" або "грудка". У цей час зорані поля замерзали та бралися грудками, що відзначало закінчення пори осіннього зябу.
  У грудні Україна відзначатиме такі професійні свята: День працівників прокуратури, День працівників статистики, День місцевого самоврядування, День працівників суду, День енергетика та інші.
  Цьогоріч за новоюліанським календарем 6 грудня українці відзначатимуть день святого Миколая, а 25 грудня святкуватимуть Різдво.
  Далі пропонуємо вам ознайомитися з визначними датами, які ввійшли в історію не тільки України, а й цілого світу.



  1 грудня
  Відбувся Всеукраїнський референдум щодо проголошення незалежності


  На референдум було винесено одне питання – "Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?". Текст Акта, ухвалений Верховною Радою 24 серпня 1991 року, було наведено у виборчому бюлетені. Громадяни України висловилися на підтримку незалежності. У референдумі взяли участь 31 891 742 особи – 84,18% населення України. З них 28 804 071 особа (90,32%) проголосувала "за". Перші вибори Президента України відбулися того ж дня.


  1 грудня
  Всесвітній день боротьби зі СНІДом


  Оцінивши загрозу, що насувається, та можливі катастрофічні наслідки, ще в 1987 році Джеймс В. Бунн і Томас Неттер, два співробітники з питань громадської інформації, що працювали у Глобальній програмі боротьби зі СНІДом при Всесвітній організації охорони здоров'я, запропонували ідею проведення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. Ідея була підтримана. Датою проведення цього дня стало 1 грудня. Уперше його відзначили в 1988 році. Відтоді це робиться щорічно з ініціативи ВООЗ, відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/43/15.

  1 грудня
  День працівників прокуратури України


  Це професійне свято встановлене Указом Президента України від 02.11.2000 року № 1190/2000.
  Після прийняття і введення в дію з 1 грудня 1991 року Закону України "Про прокуратуру" та низки інших нормативних актів створена правова база організації і діяльності органів прокуратури незалежної України.
  Відповідно до положень Конституції України функції прокуратури відповідають передусім позиції формування правової держави.


  2 грудня
  Міжнародний день боротьби за скасування рабства


  Дата встановлена на честь дня прийняття відповідної Конвенції в 1949 році, відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/317(IV). Заходи Міжнародного дня боротьби за скасування рабства проходять у першій декаді грудня. Їх мета – викорінення сучасних форм рабства.


  3 грудня
  Міжнародний день людей з інвалідністю


  Цей день було засновано в 1992 році Генеральною Асамблеєю ООН. Його мета – висвітлення й вирішення нагальних проблем людей з інвалідністю. Заходи, до яких цього дня закликає всі країни ООН, мають бути спрямовані на інтеграцію людей з інвалідністю в життя нашого суспільства.


  5 грудня
  Міжнародний день добровольців в ім'я економічного і соціального розвитку (Всесвітній день волонтерів)


  Цей день відзначається щорічно відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/40/212. Проголошений 1985 року рішенням 40-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН на знак визнання важливої ролі добровольчих та інших організацій у соціальному й економічному розвитку суспільства.


  6 грудня
  Вшанування пам'яті студенток, розстріляних у Монреалі


  Цього дня в 1989 році в передостанній день занять перед різдвяними канікулами сталися стрілянина і масове вбивство у Політехнічній школі Монреаля. Марк Лепін приніс до Політехнічної школи напівавтоматичну гвинтівку, маючи намір з її допомогою розправитися зі студентками, а також передсмертний лист, у якому звинувачував фемінізм та жінок у своїх життєвих негараздах, наголосивши, що він ненавидить фемінізм.
  Загалом ця подія у школі тривала близько 20 хвилин. За цей час Лепін застрелив 14 жінок і поранив 13 інших студентів, серед них також чотирьох чоловіків.
  Саме після трагічних подій цього дня чоловіки Канади в 1991 році започаткували Білу Стрічку як символ активізму проти насильства над жінками та дітьми.


  6 грудня
  День Збройних сил України


  Цей день приурочений до дати прийняття Закону незалежної України від 6 грудня 1991 року "Про Збройні сили України". Саме свято було встановлене у 1993 році постановою Верховної Ради України від 19 жовтня № 3528-XII.
  Український воїн – надійний захисник, відданий патріот і людина, яка захищає символи України та її свободу і незалежність. Цього дня ми приєднуємося до привітань на адресу наших славних військовослужбовців, ветеранів та новобранців, солдатів і офіцерів, генералів та адміралів.
  У День Збройних сил України від усієї душі хочемо побажати міцних сил і незламної віри, сміливих ідей та добрих надій, упевнених планів і неодмінної удачі, незгасимого оптимізму та відмінного виконання всіх поставлених завдань.


  9 грудня
  Міжнародний день пам'яті жертв злочинів геноциду, вшанування їхньої людської гідності і попередження цих злочинів


  У Конвенції про попередження злочину геноциду і покарання за нього підтверджується, що геноцид, незалежно від того, відбувається він у мирний чи воєнний час, – це злочин, який порушує норми міжнародного права і проти якого учасники Конвенції зобов'язуються "вживати заходів попередження і карати за його вчинення" (стаття 1). Головна відповідальність за попередження та припинення геноциду покладається на державу, в якій цей злочин вчиняється.


  9 грудня
  Міжнародний день боротьби з корупцією


  Цього дня у 2003 році в мексиканському місті Меріда на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції, прийнята Генеральною асамблеєю 1 листопада 2003 року.
  Документ зобов'язує держави, які підписали його, оголосити карним злочином хабарі, розкрадання бюджетних коштів та відмивання корупційних доходів.


  10 грудня
  День прав людини


  Це міжнародне свято відзначається за пропозицією Генеральної Асамблеї ООН, знаменуючи річницю ухвалення нею Загальної декларації прав людини в 1948 році. У нашій країні на офіційному рівні затверджене 9 грудня 2022 року Указом Президента України № 854/2022 та відзначається на підтримку рішення Генеральної Асамблеї ООН з метою утвердження й забезпечення прав і свобод людини, що є головним обов'язком держави, посилення консолідації українського суспільства.


  14 грудня
  День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС


  Відзначається щорічно в день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Указ № 945/2006 про встановлення цієї пам'ятної дати підписаний Президентом України 10 листопада 2006 року.


  18 грудня
  Міжнародний день мігранта


  Відповідно до оцінок, кожен тридцять п'ятий житель планети – мігрант, який живе та працює за межами своєї країни. Мігранти є серед населення всіх країн.
  За рекомендацією Економічної і Соціальної Ради (рішення 2000/288 від 28 липня 2000 року) Генеральна Асамблея ООН проголосила 18 грудня Міжнародним днем мігранта.


  19 грудня
  Міжнародний день допомоги бідним


  Ця подія була встановлена Організацією Об'єднаних Націй у 1995 році. У той період майже одна четверта частина населення всієї планети (1,5 мільярда людей) жила за межею крайньої бідності.
  Організація Об'єднаних Націй розглядає бідність як "стан тривалої вимушеної відсутності необхідних ресурсів для забезпечення задовільного способу життя". Це означає брак не тільки грошей, а й гідної роботи, зручного житла, доступу до хорошої освіти та охорони здоров'я.


  20 грудня
  Міжнародний день солідарності людей


  Солідарність – єдність переконань і дій, взаємодопомога й підтримка членів соціальної групи, що ґрунтуються на спільності інтересів і необхідності досягнення загальних групових цілей, спільна відповідальність.
  Проголошено цей день Генеральною Асамблеєю ООН у резолюції, присвяченій проведенню першого Десятиліття ООН з боротьби за ліквідацію убогості. Відзначається щорічно починаючи з 2006 року.
 
Список використаних джерел
 
  1. Грудень [Електронний ресурс] // Вікіпедія. – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8C
  2. День ЗСУ: що варто знати про українську армію [Електронний ресурс] // Суспільне. Новини. – Режим доступу: https://suspilne.media/331924-den-zsu-so-varto-znati-pro-ukrainsku-armiu/
  3. День пам'яті і вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС [Електронний ресурс] // Офіційний сайт Ніжинської міської ради. – Режим доступу: https://nizhynrada.gov.ua/news/novini/den-pam-yati-i-vshanuvannya-uchasnikiv-likvidaciji-naslidkiv-avariji-na-chornobilskiy-aes
  4. Календар [Електронний ресурс] // DilovaMova.com : Ділова мова: публічне інтернет-видання. – Режим доступу: https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&month=12
  5. Календар державних, церковних і неофіційних свят в Україні на 2023 рік [Електронний ресурс] // ТСН. – Режим доступу: https://tsn.ua/ukrayina/kalendar-derzhavnih-cerkovnih-i-neoficiynih-svyat-na-2023-rik-koli-svyatkuvatimut-ukrayinci-2208328.html
  6. Календар прав людини [Електронний ресурс] // Council of Europe. – Режим доступу: https://www.coe.int/uk/web/compass/human-rights-calendar
  7. Календар свят та подій в Україні в 2023 [Електронний ресурс] // Day today. А що сьогодні? – Режим доступу: https://daytoday.ua/calendar/
  8. Церковний календар на грудень 2023 року: головні свята [Електронний ресурс] // Chas.News. – Режим доступу: https://chas.news/news/tserkovnii-kalendar-na-gruden-2023-roku-golovni-svyata
 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється