Календар правових дат. Січень

Календар правових дат. Січень

03.01.2024
198


  Січень – перший місяць року та один із семи місяців, що тривають 31 день. Найімовірніше, назва "січень" пов'язана з давньоруським "сѣча". У давнину цим словом називали ділянку лісу, розчищену від дерев і корчів. Поширене пояснення назви тим, що в цьому місяці з силою січуть вітри, морози та сніги.
  Січень багатий як на професійні свята (День зовнішньої розвідки України, Міжнародний день митника, так і на церковні (Водохреща, Тетянин день).
  Також варто згадати визначні дати, що їх відзначає як міжнародна спільнота, так і Україна.


  1 січня
  Всесвітній день миру


  8 грудня 1967 року римський папа Павло VI встановив нове свято – Всесвітній день миру. Його відзначають у перший день кожного нового року. 17 грудня 1969 року Генеральна Асамблея ООН проголосила свято офіційним.
  Загальний лозунг Всесвітнього дня миру – "Пробач, і ти отримаєш мир". Це свято ще називають Днем всесвітніх молитов про мир.


  3 січня
  День проти приниження


  Емпірично доведено, що сильне приниження ввергає людей у глибоку депресію, суїцидальні і важкі тривожні стани, зокрема характерні для посттравматичного стресового розладу.
  З метою привернення уваги до цієї проблеми щороку 3 січня проводиться День проти приниження.


  20 січня
  День вшанування захисників Донецького аеропорту в Україні


  20 січня 2022 року було підписано спільний наказ міністра оборони України та Головнокомандувача Збройних сил України "Про День вшанування захисників Донецького аеропорту". "Установити в системі Міністерства оборони України День вшанування захисників Донецького аеропорту, який відзначати щороку 20 січня", – йдеться в ньому.
  У наказі зазначається, що в системі Міноборони України цей день відзначатимуть щороку з метою військово-патріотичного виховання, вшанування подвигу військовослужбовців, добровольців та волонтерів, які захищали ДАП від російського агресора, а також для продовження найкращих бойових традицій.
  Цього дня передбачено низку заходів, зокрема – з ушанування пам'яті військовослужбовців Збройних сил України, які обороняли Донецький аеропорт.


  22 січня
  День Соборності (день Злуки)


  Українська мрія – єдність, свобода і незалежність.
  У цей січневий місяць у запалі революційних змін була створена Українська Народна Республіка, відома як УНР. А на тих територіях, які входили до складу колись потужної Австро-Угорської імперії, утворилася ЗУНР – Західноукраїнська Народна Республіка. Уже до кінця року, у грудні 1918-го, у Фастові, з гарячим бажанням утілити українську мрію в життя, лідери цих двох держав підписали своєрідний поєднувальний договір. Він увійшов у нашу сучасну історію як Акт злуки і 22 січня 1919 року був оприлюднений у Києві на знаменитій Софійській площі.


  22 січня
  Українська Центральна Рада прийняла Четвертий універсал


  Четвертий універсал був виданий 22 січня 1918 року (за новим стилем) і декларував незалежність України. УНР проголошувалася "самостійною, ні від кого не залежною, вільною суверенною державою українського народу".


  27 січня
  Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту


  Це страшне і нелюдське явище, яке відбувалося в період 1933–1945 років, призвело до умисного винищення практично третини євреїв, а також незліченної кількості представників інших нацменшин. Породжене воно ненавистю і фанатизмом, затятим расизмом та принизливими забобонами, які панували тоді у фашистській Німеччині.
  Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту прийнятий на офіційному рівні Генеральною Асамблеєю ООН 1 листопада 2005 року, резолюція A/RES/60/7. Мета запровадження цієї сумної пам'ятної дати – активна просвітницька робота і сприяння у запобіганні можливим майбутнім актам геноциду та недопущенні зневаги до цінності людського життя.


  28 січня
  Державний прапор України


  Цього дня Верховна Рада України офіційно затвердила синьо-жовтий стяг Державним прапором України (Постанова Верховної Ради України № 2067-ХІІ від 28 січня 1992 року).
  "Затвердити Державним прапором України національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої – синього кольору, нижньої – жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3"


  29 січня
  День мобілізації зусиль проти загрози ядерної війни


  Цей день відзначається з 1985 року, коли була підписана Делійська декларація. Її ключова мета – заклик до припинення гонки ядерних озброєнь, скорочення і подальшої поступової ліквідації ядерних арсеналів країн світу, усунення самої загрози ядерної війни.
  Делійська декларація була прийнята 29 січня 1985 року у столиці Індії Нью-Делі на нараді глав держав і урядів кількох країн: Індії, Греції, Мексики, Аргентини, Танзанії та Швеції, які стали першими країнами, що підписали цей документ.


  29 січня
  День пам'яті Героїв Крут


  Указ Президента України про "День пам'яті Героїв Крут" № 15/07 був підписаний 15 січня 2007 року.
  Цього дня ми віддаємо шану стійкості й мужності молодих хлопців, які так само, як і сьогоднішні захисники України, стали на захист української держави та зупинили нападника.

  Список використаних джерел
 
  1. Бій під Крутами: героїчний вчинок чи трагедія [Електронний ресурс] // Суспільне. Культура. – Режим доступу: https://suspilne.media/culture/100523-bij-pid-krutami-geroicnij-vcinok-ci-tragedia-poasnue-istorik/
  2. Календар [Електронний ресурс] // DilovaMova.com : Ділова мова: публічне інтернет-видання. – Режим доступу: https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&month=01&year=2024
  3. Календар прав людини [Електронний ресурс] // Council of Europe. – Режим доступу: https://www.coe.int/uk/web/compass/human-rights-calendar
  4. Календар свят та подій в Україні в 2024 [Електронний ресурс] // Day today. А що сьогодні? – Режим доступу: https://daytoday.ua/calendar/
  5. Новий православний календар на січень 2024: що святкуємо за новим стилем [Електронний ресурс] // Уніанlite. – Режим доступу: https://www.unian.ua/lite/holidays/noviy-pravoslavniy-kalendar-na-sichen-2024-yaki-cerkovni-svyata-budut-za-novim-stilem-12493050.html
  6. Січень [Електронний ресурс] // Вікіпедія. – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%96%D1%87%D0%B5%D0%BD%D1%8C
  7. Щорічно 27 січня міжнародна спільнота вшановує пам'ять жертв Голокосту [Електронний ресурс] // Український інститут національної пам'яті. – Режим доступу: https://uinp.gov.ua/pres-centr/novyny/shchorichno-27-sichnya-mizhnarodna-spilnota-vshanovuye-pamyat-zhertv-golokostu

  Підготувала Катерина Денисенко,
  провідна бібліотекарка відділу документів із гуманітарних наук
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється