Вікімарафон – 2024

Вікімарафон – 2024

30.01.2024
228
  30 січня у Чернігівській ОУНБ імені Софії та Олександра Русових учергове відбувся Вікімарафон, мета якого – залучити якомога більше людей до створення статей у Вікіпедії. Цей захід проводиться щорічно до дня народження української Вікіпедії, яка цього року святкує 20-ліття.
  Привітати з ювілеєм найбільшу в історії людства вільну онлайн-енциклопедію прийшли студенти Національного університету "Чернігівська політехніка". Під час знайомства вони виявили бажання дізнатися більше про Вікіпедію і розібратися, як з нею працювати. Участь у Вікімарафоні взяли бібліотекарки Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових Оксана Плаунова, Катерина Мехеда, Олена Дорохова, Олена Журман. Як результат їхньої роботи з'явилися нові статті: "Фабрика "Прилучанка"", "Яків Мойсейович Білий", "Тимченко Віра Андріївна". Долучилися до заходу також учасники фотоклубу "Прекрасне поруч" – активні дописувачі української Вікіпедії, що наповнюють Вікісховище власними фото, й колеги-бібліотекарі з Чернігівської центральної міської бібліотеки імені М. М. Коцюбинського.
  Вікітренінг провела завідувачка відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів, сертифікована тренерка з Вікіпедії Олена Попович. Вона розповіла, що Вікіпедія – волонтерський проєкт, до якого може долучитися будь-хто. Статті створюють волонтери у свій вільний час, перевіряють дописи і приймають рішення щодо їх вмісту також волонтери. У Вікіпедії немає централізованої редакції, якій можна поскаржитися, немає реклами. Вікіпедія не бере грошей за доступ і не монетизує дані своїх читачів. Вона живе за рахунок пожертв. Це некомерційний проєкт, в основі якого – ідея вільних знань.
  Упродовж заходу були надані практичні поради стосовно реєстрації у Вікіпедії, правил її наповнення (про що писати), створення й редагування статей, розміщення зображень. Також мова йшла про посилання на джерела, авторитетні джерела, критерії значущості та авторське право тощо.
  Доповнив і розширив розповідь член Чернігівської обласної організації Національної спілки фотохудожників України, фотограф, учасник міських фотоклубів "Чернігів" та "Прекрасне поруч", досвідчений дописувач Вікіпедії Сергій Тарабара.
  Зробив прекрасні фото й подарував їх бібліотеці фотожурналіст, фотохудожник, член Національної спілки фотохудожників України Віктор Кошмал.
  Учасники марафону отримали сувеніри і за чашечкою кави/чаю обмінялися досвідом з редагування Вікіпедії та приємно поспілкувалися.
  Тож сподіваємося, що хоча б частина гостей нашого заходу зацікавилася і буде готова виділяти частинку свого вільного часу на написання статей та редагування української Вікіпедії. Уже не перший рік Чернігівська ОУНБ – єдиний майданчик для проведення Вікімарафону в Чернігові, тому ми щиро раді, що до нас завітало багато людей, які надихнулися цією справою. Можливо, наступного року вікітренінгів/вікізустрічей у нашому обласному центрі відбудеться більше, а ми за потреби в цьому допоможемо.
  Організатори цьогорічного заходу – ГО "Вікімедіа Україна", Чернігівська ОУНБ імені Софії та Олександра Русових.
  Щиро дякуємо за навчальну, організаційну і матеріальну підтримку ГО "Вікімедіа Україна" та її учасникам.

  Довідково

  Українськомовна Вікіпедія існує 20 років – із 30 січня 2004-го. Досягнення – понад 1,2 мільйона статей (ТОП-20 серед усіх мовних розділів), понад 3,5 тисячі активних дописувачів за минулий місяць; мільярд переглядів за рік.
 




Фото Віктора Кошмала













Фото Віктора Кошмала



Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється