"Вітраж працює і вдень, і вночі…" │ Рубрика "Цей день в історії"

"Вітраж працює і вдень, і вночі…" │ Рубрика "Цей день в історії"

06.02.2024
158
  Віталій Василевський – художник-монументаліст, живописець, майстер оригінального мистецтва вітража, член Національної спілки художників України (1990).
  Віталій Василевський народився 6 лютого 1950 року в Харкові. Упродовж 1973–1978 років навчався на факультеті проєктування інтер'єрів та обладнання у Харківському художньо-промисловому інституті, де його викладачами були, зокрема, Поліна Осначук та Олександр Пронін. Тут Віталій Галійович здобув фах художника монументального й декоративно-ужиткового мистецтва. Його дипломною роботою стала проєктна розробка експозиції музею Михайла Коцюбинського в Чернігові за темою "Життя та творчість Михайла Коцюбинського".
  Протягом 1978–1985 років Віталій Василевський жив і працював у Мордовії. Займався проєктуванням експозиції музею мордовського скульптора Степана Ерзі та павільйону промисловості на Виставці досягнень народного господарства Мордовської АРСР. Виконав серію робіт у галузі монументального й декоративно-ужиткового мистецтва.
  З 1985 року живе та працює в Чернігові. Коли Віталій Василевський уперше приїхав у місто над Десною, то одразу збагнув: це той затишний куточок, у якому йому давно хотілося жити, творити. Тут художник знайшов для себе дивовижну атмосферу духовної чистоти, рівноваги. В одній із розмов живописець згадував про Чернігів так: "Місто з самобутніми культурними, історичними традиціями, місто-храм, переїхавши до якого я наче вдихнув іншого повітря – свіжого, цілющого. Тут у мене навіть у стосунках з людьми незрівнянно більше взаєморозуміння".
  З 30 серпня 2012 року Віталій Василевський – голова Чернігівської обласної організації Національної спілки художників України.
  Віталій Галійович – учасник багатьох обласних та всеукраїнських художніх виставок (неодноразово – разом із дружиною Людмилою Посьмашною).
  Віталій Василевський – чудовий майстер оригінального мистецтва вітража. Для нього вітраж – "найживіший" за своєю сутністю твір мистецтва. Він постійно змінюється, грає тонами залежно від того, що за вікном: дощ чи сніг, туман чи сонце, ранок чи вечір. "Вітраж працює і вдень, і вночі, додає тематичного настрою інтер'єру. Його можна порівняти з дорогоцінним кольє, що довершує красу жінки", – говорить митець.
  Його роботи розкидані по всьому місту. Віталій Василевський – автор вітражів у холі Чернігівської міської ради ("Чернігову – 1300"), дитячій художній школі, школі № 1, школі шахів і шашок ("Історія шахів"), Чернігівській обласній бібліотеці для дітей, гуртожитку медичного коледжу. До речі, у міській раді й медичному коледжі вітражі вже демонтували. Також митець виконував різні приватні роботи, серії вітражів для особистих інтер'єрів Києва.
  Василевський-графік продовжує Василевського-монументаліста. Його манера тяжіє до асоціативних і абстрагованих образів. Пейзажі й натюрморти, виконані пастеллю, акрилом або аквареллю, передають незвичне сприйняття світу. Дивлячись на роботи майстра, неможливо не помітити одну особливість: кожна з них розробляється як неповторний, унікальний образ, що зачепить будь-яку людину.













Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється