Семінар "Організація діяльності бібліотек в умовах війни: підсумки роботи за 2023 рік та нові перспективи"

Семінар "Організація діяльності бібліотек в умовах війни: підсумки роботи за 2023 рік та нові перспективи"

30.04.2024
182
  30 квітня за сприяння Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації, Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Софії та Олександра Русових, обласної бібліотеки для дітей, обласної бібліотеки для юнацтва, ГО "Чернігівське обласне відділення УБА" на платформі ZOOM відбувся семінар директорів публічних бібліотек та їхніх заступників по роботі з дітьми "Організація діяльності бібліотек в умовах війни: підсумки роботи за 2023 рік та нові перспективи". До нього долучилося понад 60 учасників. Модерувала захід вчений секретар Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових Катерина Райхіль.
  Розпочався семінар з вітального слова начальника відділу культурного розвитку Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Олександра Нагорного, який побажав учасникам заходу плідної роботи. До вітань також долучилися директор ОУНБ імені Софії та Олександра Русових Юрій Соболь, директорка обласної бібліотеки для дітей Тамара Клюй та в. о. директора обласної бібліотеки для юнацтва Марина Книр.
  Умовно семінар складався з двох частин. У межах першої частини відбулося підбиття підсумків переможців щорічного обласного рейтингу-конкурсу "Краща бібліотека року". Абсолютними переможцями конкурсу з врученням спеціальних дипломів "Краща бібліотека року" та цінних призів визнано Сновську публічну бібліотеку Сновської міської ТГ, Стрільницьку сільську бібліотеку-філію КЗ "Бахмацька публічна бібліотека" Бахмацької міської ради, бібліотеку для дітей КЗ "Публічна бібліотека" Бобровицької міської ради.
  Представниці бібліотек-переможниць креативно та цікаво презентували учасникам семінару роботу своїх закладів.
  Директорка Сновської публічної бібліотеки Юлія Слепцова розповіла про поповнення фондів новою літературою, краєзнавчу, видавничу, соціокультурну та проєктну діяльність. Торік заклад узяв участь у проєкті "Бібліотека – територія жіночої синергії", який був спрямований на підтримку та надання ресурсів для жінок громади і реалізовувався за технічної підтримки ООН Жінки в Україні й за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF). За пів року цей проєкт об'єднав 180 жінок і дівчат під час участі у 12 цікавих та корисних заходах. Завдяки проєкту було облаштовано сучасні відкриті простори: бібліоHUB "WOMEN'S TIME" на базі Сновської ПБ та еvent-room "Бджілка" у бібліотеці-філії для дітей Сновської ПБ.
  Завідувачка Стрільницької сільської бібліотеки-філії КЗ "Бахмацька публічна бібліотека" Ольга Дзюба розповіла про послуги, які надає заклад, цікаві акції та заходи, волонтерську роботу. Родзинка Стрільницької сільської бібліотеки – те, що вона офіційно зареєстрована як хаб цифрової освіти. На базі бібліотеки проводяться навчання комп'ютерної грамотності, консультації з медіаграмотності для користувачів на онлайн-платформі "Дія. Цифрова освіта". Тут допоможуть передати показання лічильників, замовити квитки, оплатити комунальні послуги тощо.
  Бібліотекарка Бобровицької бібліотеки для дітей Таміла Тептюк продемонструвала різноманітні форми й методи в організації дозвілля для дітей, розповіла про проєкт "Бібліоальтанка", про створення у бібліотеці за підтримки благодійного фонду "Рокада" безпечного простору для дітей.
  Друга частина семінару була більш офіційною. Завідувачка науково-методичного відділу Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових Ольга Шурубенко підсумувала роботу бібліотек області за 2023 рік, проаналізувала статистичні дані, розповіла про участь бібліотек області у проєктах.
  Завідувачка відділу методології бібліотечної роботи з дітьми обласної бібліотеки для дітей Наталія Шеша виступила з доповіддю "Бібліотечне обслуговування дітей області. Аналітика. Сьогодення. Плани".
  Бібліотекарка відділу абонемента обласної бібліотеки для юнацтва Тетяна Шишова розповіла про нові формати роботи книгозбірень на прикладі бібліотеки для юнацтва.
  Наприкінці заходу директор ОУНБ імені Софії та Олександра Русових Юрій Соболь підбив підсумки семінару, ще раз привітав переможців конкурсу "Краща бібліотека року", побажав подальших професійних успіхів у бібліотечній справі, мирного неба і Перемоги.
 


























 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється