Краплинки з келиха мудрості

Краплинки з келиха мудрості

15.07.2024
42
  У філії "Медична бібліотека" Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових працює книжкова виставка "Краплинки з келиха мудрості". На ній представлені книги й періодичні видання, присвячені різноманітним альтернативним способам лікування та оздоровлення організму: нетрадиційній медицині, лікарським рослинам, використанню масажу, йоги, підтримці здорового імунітету, лікувальній фізкультурі та іншим способам зробити життя людини здоровим і продуктивним.
  Оскільки ця тема надзвичайно широка й цікава, зупинимося детальніше на деяких методах.
  Нетрадиційна (народна) медицина – це сила самої природи, лікування за допомогою природних ресурсів. Безумовно, цей спосіб має позитивний вплив на організм. Людина – природна істота, тому народні засоби лікування, такі як фітотерапія, вважаються корисними при тому чи іншому захворюванні.
  Однак, як і будь-які ліки, нетрадиційні способи лікування мають свої переваги й недоліки. Як кажуть, усе добре в міру і за певних обставин.
  Хоч фітотерапія і застосовується здавна в лікувальних цілях, однак її вплив на організм, користь і шкода не мають абсолютних доказів. З іншого боку – багато сучасних лікарських засобів створено на основі рослинних компонентів.
  Наприклад, усім відомий аспірин був вироблений із кори білої верби. Травники знають, що ця рослина допомагає полегшити зубний та головний біль.
  Багато лікарських препаратів, які знижують рівень холестерину у крові й полегшують серцеві болі, були виготовлені на основі природних компонентів – польових трав.
  До переваг нетрадиційної медицини (в цьому випадку – фітотерапії ) належать:
  - натуральність сировини, що справляє щадний вплив на роботу організму. Це свого роду допомога природними силами, спрямована на відновлення здоров'я людини;
  - мінімальний ризик появи побічних ефектів. Більшість лікарських засобів на природній основі добре переноситься пацієнтами. Завдяки цьому трав'яні ліки можна застосовувати безперервно тривалий час, що не призводить до звикання;
  - низька вартість: такі медикаменти можуть дозволити собі покупці з різним матеріальним доходом;
  - доступність широкому колу покупців, оскільки не потрібно їхати в ліс для збору трав або отримувати рецепт у лікаря. Достатньо лише зайти в найближчу аптеку й купити потрібний препарат.
  А тепер – про недоліки фітотерапії:
  - народна медицина дієва в лікуванні далеко не всіх захворювань. Тим більше, якщо хвороба загрожує життю людини, то потрібно вдаватися до прогресивно-сучасних методів лікування. Наприклад, такі захворювання як перелом, інфаркт, апендицит фітотерапією не лікуються;
  - ще один недолік лікування травами – відсутність дозування. При самостійному неправильному дозуванні можна заподіяти шкоду своєму здоров'ю;
  - ризик отруєння, якщо люди збирають трави самостійно, а не купують в аптеці;
  - взаємодія фітотерапії з традиційними лікарськими препаратами не завжди йде на користь пацієнтові, тому перед застосуванням трав слід обов'язково проконсультуватися з лікарем.
  Пам'ятайте: нешкідливі на перший погляд трави – не завжди дієві ліки. При виборі й застосуванні слід бути уважними. Фітотерапія має як переваги, так і недоліки. За допомогою нетрадиційної медицини можна зміцнити свій організм, допомогти відновленню здоров'я, а можна і завдати шкоди!
  Важливо приймати обдумані рішення, не займатися самолікуванням, а консультуватися з лікарем.
  Як стверджують самі фітотерапевти, своїм пацієнтам вони можуть відмовити лише в таких випадках:
  - при захворюванні на туберкульоз;
  - при онкологічному захворюванні;
  - при психічних розладах у хворого.
  Проте навіть тут бувають винятки. Інколи самі медики дивуються, як застосування методів нетрадиційної медицини призупиняє невиліковну раніше хворобу... Але такі дива, на жаль, трапляються рідко.
  Дуже популярне альтернативне джерело оздоровлення організму – йога. На нашій виставці ви можете ознайомитися з виданнями, де розповідається про неї.
  Йога – це елемент мистецтва, самовдосконалення і внутрішнього розвитку, одна з шести систем індійської філософії, яка поєднує взаємозв'язок між тілом та розумом. У Європі її було зведено до комплексу фізичних і розумових вправ, основне завдання яких – покращення здоров'я.
  Є багато стилів йоги. Найпопулярніші з них – Аштанга, Віньяса, Хатха-йога, Цзінь-йога, йога Ієнгар. У Європі найпопулярніший напрям йоги – йога Ієнгар. Тут дуже важливі фокусування на тілі й відповідний психологічний настрій під час заняття. Усі стилі мають спільні риси: головне завдання кожного напряму йоги – єдність людини з собою і світом навколо.
  Заняття йогою дозволяють збільшити кількість внутрішньої енергії, покращити настрій, сон, рівновагу. Також йога допомагає підтримувати тонус м'язів та координацію рухів, зменшує болі у хребті (коли ви ведете сидячий спосіб життя), знижує напругу і головні болі. Йога корисна при різних захворюваннях опорно-рухового апарату, але вона – лише допоміжний засіб у лікуванні ортопедичних проблем.
  Заняття йогою не рекомендуються:
  • при хронічному болю у спині;
  • при надмірній вазі;
  • після перенесених операцій,
  • за наявності серйозних дефектів постави.
  Далі зупинимося на роботі імунної системи, яка є основою здоров'я організму. До речі, на виставці представлено кілька книжкових новинок про роботу імунітету і способи його зміцнення.
  Імунна система – це власна система захисту нашого організму від зовнішніх патогенів (вірусів, мікроорганізмів, грибів, паразитів) та внутрішніх "поламаних" клітин. Є дві категорії імунного захисту: вроджений (загальний неспецифічний) та набутий (специфічний) проти конкретного виду патогенів (наприклад, антитіла проти вірусу кору).
  Спочатку підключається неспецифічний імунітет. Це верхній шар шкіри чи слизових оболонок, що стає першим бар'єром для зовнішніх патогенів. До неспецифічного імунітету також належать певні білки крові, які захищають організм від інфекції (наприклад, система комплементу, інтерферон). Спеціальні клітини нашої крові – лейкоцити (моноцити, макрофаги та нейтрофіли) – вміють знищувати патогени, поглинаючи їх. Якщо патогенів-чужинців багато, кістковий мозок людини запускає розвиток та розмноження нових клітин-"бійців". Це видно за результатами загального аналізу крові (забір крові з пальця). Власне, тому перше, що зробить ваш лікар, – скерує зробити загальний аналіз крові з розгорнутою лейкоцитарною формулою.
  Цікаво, що бактерії, які живуть у взаємокорисних стосунках (симбіозі) з нами, наприклад, на шкірі, всередині кишківника, вагінального простору, – частина нашого захисту від шкідливих мікроорганізмів. Дружні (симбіотичні) бактерії виробляють особливі захисні речовини від зовнішніх патогенів, допомагаючи нам бути здоровими. Звідси й порада: не зловживати мийними засобами, протигрибковими шампунями, недоцільним призначенням антибіотиків "про всяк випадок", адже такі заходи руйнують захист, створений "дружніми" до нас бактеріями.
  Крім вищеназваних видань на виставці представлена література про лікувальний масаж, оздоровлення фізичними вправами, а у фонді бібліотеки є багато цікавої та корисної інформації про різноманітні методики альтернативного лікування й оздоровлення.

  Список використаної літератури

  1. Світко О. Нервові розлади – стрес, безсоння, депресія: профілактика та лікування народними методами / Олена Світко. – Київ : Народна газета, 2013. – 24 с. – (Бібліотечка "Зеленої планети" ; № 3 (75), берез. 2013 р.).
  2. Брегг П. С. Нервова сила: як зробити її могутньою ; Ваше волосся та ваше здоров'я / Поль С. Брегг. Поліпшення зору за системою Брегга : пер. з англ. / Патріція Брегг. – Київ : Боривітер, 1995. – 89 с.
  3. Бренер Л. Таємничі місця сили України / Лідія Бренер, Катерина Соляник ; [голов. ред. С. С. Скляр ; фот. А. Бондаренко]. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2013. – 187, [4] с. : іл. – (Лабіринти чотирьох стихій).
  4. Грегер М. Як не померти передчасно. Їжа, яка відвертає та лікує хвороби / Майкл Грегер спільно з Джин Стоун ; [пер. з англ. В. Горбатька]. – Київ : КМБУКС, 2018. – 511 с. – (Бестселер за версією The New York Times).
  5. Деттмер Ф. Дивовижний імунітет / Філіпп Деттмер. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2022. – 344 с.
  6. Леус В. М. Визначено з неба : нариси про ясновидців, астрологів, народних цілителів, розповіді про невигадані дива, мандрівки в минуле та майбутнє, поради знахарів / В. М. Леус ; [ред. С. Дзюба]. – Чернігів : Чернігівські обереги, 2004. – 67 с.
  7. Мусій О. Медичний словник лікарських рослин (4320 назв) / Олег Мусій. – Київ : КЛТ, Фонд ТТ, 2002. – 208 с.
  8. Народна і нетрадиційна медицина України. Вип. 1. – Київ : Український видавничий консорціум, 2003. – 110 с., іл., фот.
  9. Ткач О. М. Практикум з масажу : навч.-метод. посіб. / О. М. Ткач, Н. Я. Ткач. – Вінниця : Рогальська І. Ю., 2020. – 320 с.

  На виставці представлені також інші видання з указаної теми, які будуть корисні всім, хто піклується про своє здорове життя.
  Запрошуємо відвідати медичну бібліотеку (вул. Любецька, 7Б). Виставка працюватиме до кінця липня.
 

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється