ГОРБАТЮК Василь Іванович (Хмельницький обласний літературний музей)

ГОРБАТЮК Василь Іванович (Хмельницький обласний літературний музей)

821(477)
Г 67
Горбатюк, Василь Іванович.
  Птиці над нами [Текст] : повісті, оповідання
/ Василь Горбатюк. – Кам'янець-Подільський : Рута, 2016. – 270 с. : іл.

  Для нової книги українського письменника Василя Горбатюка характерне глибоке проникнення у внутрішній світ персонажів творів. Своєрідність образів, тонкий психологізм, майстерність слова – все це притаманне творчості прозаїка в повістях та оповіданнях, з якими він сьогодні приходить до читача.

  Книга містить дарчий напис

"Читачам Чернігівської обласної бібліотеки – від автора.

В. Горбатюк.
29.09.2021 р.
м. Хмельницький"

821(477)
М 37
Мачківський, Микола Антонович.
  До вежі черленої [Текст] : роман-життєпис
/ Микола Мачківський. – Хмельницький : Поділля, 2005. – 446, [1] с. : фот. – (Духовні витоки Поділля).

  "До вежі черленої" – невигаданий роман письменника-хмельничанина Миколи Мачківського. Його головна героїня, відома українська поетеса і журналістка Наталя Кащук, протягом десятиліть ішла до тої заповітної вежі й символічно досягла її в останню мить свого життя...
  Трагічно склалася доля талановитої літераторки: змалку вона тяжко хворіла, в молодому віці у клініці Амосова їй було зроблено дві операції на серці, а під час третьої – пішла за вічну межу.
  У романі показано українську творчу інтелігенцію другої половини XX століття, зокрема діють славетні подолянки Євгенія Гінзбург і Тамара Сис-Бистрицька, які були першими наставницями юної Наталі Кащук.
  Зворушливо розповідається у творі про зустрічі поетеси з видатними майстрами слова Павлом Тичиною, Максимом Рильським, Платоном Вороньком, хірургом Миколою Амосовим, про її дружбу з передчасно згаслими молодими поетами Степаном Будним, Василем Симоненком, Віктором Кушніром, Володимиром Соботовичем, скульпторкою Галиною Кальченко, кіноактором Іваном Миколайчуком.
  Книга адресується учнівській і студентській молоді, широкому колу читачів.

821.09(477)
М 37
Мачківський, Микола Антонович.
  Древо Триєдине [Текст] : (замість роману – бувальщини, спогади, зап. літ. консультанта, нотатки наук. співробітника обл. літ. музею)
/ Микола Мачківський. – Кам'янець-Подільський : Друкарня Рута, 2020. – 558 с. : фот.

  "Древо триєдине" – нова книга знаного українського письменника Миколи Мачківського. Це мемуарний твір, що об'єднав бувальщини, спогади, записки літературного консультанта, нотатки наукового співробітника обласного літературного музею.
  Зі сторінок цього своєрідного роману-нероману, як називає новий прозовий жанр професор Михайло Наєнко, постають постаті всесвітньовідомих майстрів пера Павла Тичини, Миколи Бажана, Леоніда Первомайського, Олеся Гончара, Павла Загребельного, Ліни Костенко, літераторів з інших країн Олжаса Сулейменова, Давида Самойлова, Георгія Воде, Юлії Друніної, Євгена Євтушенка, Едуардаса Межелайтіса, Чингіза Айтматова, Махмуда Хусаїна.
  Автор цікаво і зворушливо розповідає про творче середовище Хмельниччини, в якому він пізнавав ази літературного навчання.

821(477)
М 37
Мачківський, Микола Антонович.
  Чорний дяк [Текст] : роман
/ Микола Мачківський. – Хмельницкий : Поділля, 2000. – 322, [3] с. : іл., фот.

  Новий роман подільського прозаїка Миколи Мачківського "Чорний дяк" – літературна версія життя і творчої діяльності давнього українського письменника-полеміста Ісайї Кам'янчанина, написана на основі віднайдених на сьогодні документів. Узято до уваги також наукові припущення вітчизняних і зарубіжних дослідників.
  У романі діють і інші історичні особи, зокрема – одноліток, земляк і побратим Ісайї Кам'янчанина письменник-просвітитель Герасим Смотрицький, князь Василь-Костянтин Острозький, першодрукар Іван Федоров, молдавський господар Олександр Лепушняну, російський цар Іван Грозний, князь Андрій Курбський, польський король Сигізмунд II Август, французька королева Катерина Медічі.
  З певних причин імена деяких персонажів у романі змінено.
  Новому твору Миколи Мачківського властиві цікаво побудований сюжет, своєрідна інтерпретація історичного матеріалу, органічне поєднання його з художнім домислом, гарна, образна мова.

84(4УКР)
Д 28
Деко, Олександр Аврамович.
  Солов'ї співають на світанні [Текст] ; Журливий заспів : роман, повість
/ Олександр Деко. – Хмельницький : Поділля, 2006. – 310 с.

  До книги ввійшли роман "Солов'ї співають на світанні" й повість "Журливий заспів" про поета-романтика першої половини XIX ст. Віктора Забілу та класика української байки XIX ст. Леоніда Глібова, що вивчаються на філфаках вузів, а повість про Л. Глібова – і в середніх школах. Багато сторінок присвячено стосункам Віктора Забіли з Тарасом Шевченком, Пантелеймоном Кулішем, Євгеном Гребінкою, Миколою Маркевичем, Опанасом Марковичем, юним Миколою Яновським (Гоголем) і Нестором Кукольником та ін. Широко показана боротьба навколо української мови. Видрукувані у книзі твори переслідувалися в тоталітарний час, як і сам автор.

821.09(477)
Г 67
Горбатюк, Василь Іванович.
  У слові – назавжди. Поділля в письменницьких долях [Текст]
/ Василь Горбатюк. – Хмельницький : Цюпак, 2019. – 251 с. : фот. – Бібліогр. в кінці ст.

  Нова книга Василя Горбатюка розповідає про письменників (українських, білоруських, російських, єврейських), чиї життєві і творчі шляхи мають зв'язок з Поділлям. Дослідження базуються на архівних матеріялах, пересипані власними спостереженнями і враженнями автора. Це видання є своєрідним продовженням книги "З-під трави забуття. Подільські шляхи українських письменників" (2011 p.).

Книга містить дарчий  напис

  "Чернігівській обласній бібліотеці від автора.

В. Горбатюк
29.09.2021 р.
м. Хмельницький"

821(477–87)
Ч–65
Чирський, Микола.
  Емаль [Текст] : поезії
/ Микола Чирський. – Житомир : Євенок О. О., 2020. – 45, [1] с. : іл.

  Ця книга – своєрідна спроба перевидання Миколи Чирського, одного з "празької школи поетів" українського емігранта, родом з Кам'янця-Подільського. Збірка є першим посмертним виданням забутого митця, чия творчість позначена особливим почерком як у поезії, так і в драматургії, гуморі й сатирі. І вона повернеться до земляків-українців – віримо в це.

821(477)
С 59
Соколенко, Герась.
  Буде бій грозовий [Текст] : молодий укр. поет-патріот у творчості, спогадах, дослідж., рецензіях
/ Герась Соколенко. – Вінниця : Нілан-ЛТД, 2020. – 131 с. : фот.

  Боротьба за волю України, мрії й кохання в ім'я майбутньої незалежної держави українського народу – це головні теми молодого українського поета Герася Соколенка (Шмигельського), який загинув під час Другої світової війни.
  Нова книга поета значно ширша від попередніх видань – окрім уже відомого, до неї увійшли і нещодавно знайдені публікації віршів Герася Соколенка, і дослідження та рецензії про нього, його творчість.

821(477)
К 48
Клец, Микола.
  В'ється ниточка жива [Текст] : загадки для дітей мол. та серед. шк. віку
/ Микола Клец ; [іл. А. Дацюк]. – Хмельницький : ФО-П Сторожук, 2021. – 29, [2] с. : іл. кольор.

  Загадки для дітей молодшого та середнього шкільного віку.

069(477.43)
А 95
    Літературно-меморіальний музей Анни Ахматової в с. Слобідка Шелехівська. Путівник [Текст] / Упр. культури, туризму і курортів Хмельниц. обл. держадмін., Хмельниц. обл. літ. музей ; [текст Т. Міцінська ; пер. рос. В. Боневич]. – Хмельницький : Поліграфіст-2, 2009. – 80 с. : іл. кольор.

  У путівнику розповідається про експозицію літературно-меморіального музею Анни Ахматової в с. Слобідка-Шелехівська Деражнянського району Хмельницької області – відділу Хмельницького обласного літературного музею. До складу путівника входять і поезії Анни Ахматової з її першої книжки "Вечер".

Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється