Видавець ОЛЕКСАНДР САВЧУК

Видавець ОЛЕКСАНДР САВЧУК

821.09(477)
У 95
Ушкалов, Леонід Володимирович.
  Література і філософія: доба українського бароко [Текст]
/ Леонід Ушкалов. – [2-ге вид., стер.]. – Харків : Видавець Олександр Савчук, 2019. – 414 с. – (Слобожанський світ ; вип. 13).
 
  У цій книзі на основі багатого джерельного матеріалу автор розглядає основні аспекти взаємодії української літератури XVII–XVIII століть із філософією. Зокрема, він аналізує цілу низку таких важливих для розуміння природи літератури понять, як "образ" чи "наслідування", різні форми існування філософії в ділянці літератури, жанри, що перебувають на межі філософії та літератури, порушує питання барокової біблійної герменевтики, літературної традиції тощо.
85.31 / 78
Х 85
Хоткевич, Гнат Мартинович.
  Твори для харківської бандури [Текст]
/ Гнат Хоткевич ; підготов. до друку Віктор Мішалов ; Фонд нац.-культур. ініціатив ім. Г. Хоткевича . – Харків : Ексклюзив, 2007. – 300 с. : ноти. – (Музична спадщина Гната Хоткевича ; вип. 2). – Укр., англ. 
 
  Пропоноване видання є унікальним зібранням музичних творів Гната Хоткевича для “харківської школи” виконавства на бандурі. Належачи до вершинного набутку бандурного мистецтва, “харківська школа” повноцінно розкриває технічні й мистецькі можливості бандури і, спираючись на народну традицію, надає гідну перспективу розвитку інструмента в сучасному музичному світі. У цьому контексті книга є цінним практичним посібником для всіх, хто прагне опанувати або удосконалити гру на бандурі. Якісна підбірка досі неопублікованих і маловідомих творів Гната Хоткевича дозволяє сучасному виконавцеві повною мірою наснажитися творчою енергією ще незайманої спадщини майстра.
  Видання укладене визначним бандуристом сучасності п. Віктором Мішаловим (Канада), невтомним популяризатором “харківської бандури” на світових сценах, доречно доповнена його ґрунтовними науковими коментарями.
  Книга розрахована на широку авдиторію професіоналів і шанувальників бандурного мистецтва, учнів, студентів, викладачів, науковців і всіх небайдужих до розвитку національної музичної культури.
85.31 / 78С
М 71
Мішалов, Віктор.
  Харківська бандура [Текст] : культуролог.-мистец. аспекти генези і розвитку виконавства на укр. нар. інструменті : [монографія]
/ Віктор Мішалов ; Фундація Українознав. Студій в Австралії, Ін-т мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського Нац. акад. наук України. – Харків : Савчук О. О., 2013. – 366 с. – (Слобожанський світ ; вип. 7).
 
  Монографія В. Ю. Мішалова "Харківська бандура" є чи не першим науковим виданням в історії українського мистецтвознавства, що присвячено мало вивченій темі – ґенезі і розвитку виконавства на харківській бандурі.
  Праця ґрунтується на унікальних документах та наукових матеріалах, виявлених автором як на теренах України, так і у митців української діаспори Австралії, Північної та Південної Америки. Узагальнюючи багатий фактологічний матеріал та аналізуючи його у історико-культурній та музикознавчій площинах, автор повертає у вітчизняну науку достеменне знання про історію бандурного виконавства в Україні.
94(477-25)
К 38
Київ [Репринт] : провідник / Харків. нац. ун-т ім. В. Н. Каразіна, Центр краєзнавства ім. П. Т. Тронька, Від. укр. студій ім. Д. І. Багалія ; за ред. Федора Ернста ; [передм. С. Білокінь]. – 2-ге вид., стер. – Репр. відтворення вид. 1930 р. – Харків : Савчук О. О., 2022. – 800 с.
  Будь-яке українське видання доби Розстріляного відродження було приречене на нищення. У головлітівських (цензурних) "Зведених списках літератури, що підлягає вилученню з продажу, бібліотек та учбових закладів" (1934) передбачали фіксувати автора, назву, видавництво, рік видання й мову. Але вже перші партії книжок, що підлягали забороні, були остільки великі, що в рубриці "назва" з'явилися записи, які спрощували роботу бібліотекарів: "Всі твори, за всі роки, всіма мовами". У ті часи окремі примірники могли зберегтись лише у спецфонді, де дозволяли тримати не більше двох примірників, та у приватних збірках тих бібліофілів, хто був мужній.
271
В 48
Вінеллі, Гвідо.
  Всю надію покласти на Нього. Історія Набоженства до Найсвятішого Серця Господа Ісуса [Текст]
/ Ґвідо Вінеллі ; [пер. з пол.: Р. Кудла, О. Пелехата ; упоряд. І. Пелехатий] . – Вид. Фундації "Свята Унія" ім. Блаж. Свмч. Григорія Хомишина. – Івано-Франківськ ; Хаків : Видавець Олександр Савчук, 2018. – 160, [4] с.
 
  Боже Провидіння дарує кожній епосі відповідні ліки від її хвороб, сприяючи людству у боротьбі з гріхами та поганими вчинками, зокрема найболючішими і найбільш поширеними. Вона забезпечує Церкві засоби, завдяки яким Церква виконує свою місію спасіння душ, розширюючи таким чином Христове Царство. Нашій епосі, розтерзаній більш, ніж у минулі часи, не може бракувати світла та допомоги, необхідних для продовження цієї місії. Якщо у нас їх немає, то так стається тому, що ми не просимо про них Бога; якщо ж у нас вони є, але здаються нам безрезультатними, то це тому, що ми використали їх неналежним чином.
821(477)
О-76
Ост, Макс.
  Сага про золотого коня [Текст] : [повість]
/ Макс Ост. – Харків : Савчук О. О., 2019. – 238, [1] с. : іл.
 
  Макс Ост, письменник із Запоріжжя, у дебютній книзі розгортає захопливу історію юного вершника Олафа та його вихованця Гулфоса – коня рідкісної ісландської породи. Дія повісті відбувається в Ісландії у середині XX століття. Проте автор відшукав дещо спільне між північним островом й східноукраїнськими просторами. Книга написана легко й динамічно і розрахована на читачів будь-якого віку, котрим подобається пригодницький жанр.
780.6(477)
Х 85
Хоткевич, Гнат Мартинович.
  Музичні інструменти українського народу [Текст]
/ Г. М. Хоткевич ; [упоряд., підгот. тексту, покажч. О. О. Савчук]. – 2-га ред., [стер.]. – Харків : Видавець Олександр Савчук, 2018. – 509, [3] с. : іл., портр. – (Слобожанський світ ; вип. 4).
 
  Друга редакція книги "Музичні інструменти українського народу" корифея української культури Гната Мартиновича Хоткевича (1877–1938) чекала на свою публікацію 75 років.
  Порівняно з першою редакцією (Харків, 1930), друга редакція безсмертної і єдиної у своєму роді праці Гната Хоткевича не лише вдвічі більша за обсягом, а й має відмінності на концептуальному й теоретичному рівнях.
  Книга проілюстрована раритетними зображеннями, доповнена іменним та предметним покажчиками, фотобіографічними матеріалами та фаховими статтями найкращих українських інструментознавців сучасності.
911(477)
П 37
  План м. Києва [Карты] : масштаб 1 : 2000 / склав П. Тимошок. – Передрук з вид. 1930 р. – Харків : Савчук О. О., 2019. – 1 роз. арк. : мапа. 
 
План міста Києва 1930 року. Склав П. Тимошок.
  316.4
  Д 40
  Джадт, Тоні.
  Нещасна земля [Текст]
/ Тоні Джадт ; [пер. з англ. П. Грицак ; передм. Та-Нагасі Коутс]. – Львів : Човен, 2022. – 222 с.
  Суспільний договір, який визначав повоєнне життя в Європі та Америці – гарантію безпеки, стабільності та справедливості – більше не гарантований, до того ж він навіть уже не є частиною колективного діалогу.
  Щось глибоко не так з тим, як ми живемо сьогодні. Протягом 30 років ми були наче чесними у прагненні до матеріальних благ: насправді саме це прагнення тепер містить усе, що залишається від нашого відчуття колективної мети. Але ми забули, як це – думати про спільне благо: про його мету.
  Ми нині не лише постідеологічні; ми стали постетичними. Ми забули про старі-добрі питання, які, власне, і визначали політику з часів греків: Чи це добре? Це справедливо? Чи це просто? Це правильно? Чи допоможе це створити краще суспільство? Яким має бути кращий світ?
  Якщо ми хочемо замінити страх впевненістю, нам потрібна інша історія про державу та суспільство – історія, що несе моральні та політичні переконання. Розповісти таку історію – мета цієї книги.
  821(410)
  Д 40
  Джадт, Тоні.
  Шале пам'яті [Текст] : [мемуари : есеї]
/ Тоні Джадт ; пер. з англ. Софії Андрухович. – Львів : Човен, 2022. – 238 с.
  "Шале пам'яті" – це мемуари, не схожі на будь-які інші. Кожен есей вносить найменші подробиці особистого досвіду в більші рамки історії. їжа, поїзди та запахи оживають, коли Джадт веде нас з повоєнного Лондона свого дитинства через Париж, Прагу й потрапляє до Нью-Йорка, де він і знайшов свій дім.
  Завдяки моральній чистоті та природній дотепності Джадту вдається поєднати в собі все – від захоплення автоперегонами до радикальної політики і, нарешті, нищівної хвороби, яка, власне, і забрала його життя.
  Ця книга створена тоді, коли Джадт уже був паралізований і фізично не міг писати, проте вона постала неначе в затишку старих придорожніх готелів – як останній теплий притулок у темряві останніх років.
  821(410)
  Д 40
  Джадт, Тоні.
  Коли змінюються факти [Текст] : есеї, 1995-2010
/ Тоні Джадт ; пер. з англ. Софія Андрухович ; [упоряд. й авт. передм. Д. Гоманс]. – Львів : Човен, 2021. – 446 с.
  "Коли змінюються факти" – збірка есеїв, але водночас це збірка одержимостей. Одержимостей Тоні. Усі вони тут: Європа й Америка, Ізраїль та Близький Схід, правосуддя, простір громадянської дискусії, держава, міжнародні відносини, пам'ять і забуття, а понад усе – історія. Повторювана знову і знову на цих сторінках пересторога, яка вказувала, що ми засвідчуємо крах "економічної епохи", її перетворення на "еру страху" і входження до "нової епохи непевності", знаменувала глибину його пригніченості та стурбованості через курс, який взяла політика. Його очікування були високими, він був відданим спостерігачем. Гадаю, у цих есеях ви знайдете і проникливого реаліста, який вірив у факти, події, дані, і ідеаліста, який не мав прагнень дрібніших за добре прожите життя; і не тільки для себе, але й для суспільства. (Дженніфер Гоманс)
  821.09(477)
  Ш 37
  Росовецький, Станіслав Казимирович.
  Шевченко. Сучасна біографія [Текст]
/ Станіслав Росовецький ; Нац. ун-т "Києво-Могил. акад.", Центр європ. гуманіт. дослідж., Центр досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства. – Київ : Дух і Літера, 2020. – 471 с.
  Для шанувальників Тараса Шевченка ця книжка стане джерелом щирих співпереживань, несподіваних біографічних відкриттів, а також – естетичної насолоди від доторку до творів митця, від його своєрідного гумору. 
  Для нешанувальників, у кого неприязнь до українського генія викували радянська й пізніша школи, буде приємно побачити іншого Шевченка: в ситуаціях, хоч і вельми сумнівних із погляду моралі, але таких, що виявляють його пронизливу житейську відвертість і руйнують численні стереотипи культу поета.
  І ще – уважний читач зможе переконатись –як не далека миколаївська Росія від нинішньої, усе те, що відбувалося з українцями в середині XIX століття, відлунює і в столітті ХХІ-му.
  821(44)
  Ф 17
  Фай, Гаель.
  Маленька країна [Текст] : [роман]
/ Ґаель Фай ; пер. з фр. Марина Марченко. – Київ : К. І. С., 2017. – 166 с.
   Перша книжка Ґаеля Фая (н. 1982), французького репера, напівфранцуза-напівруандійця, ґрунтується на особистій історії і тому щира й переконлива.
  Щасливе дитинство головного героя руйнує громадянська війна. Та попри жахи братовбивчої різанини автор закликає "не сумніватися в красі речей, навіть під жорстоким небом".
  Роман відзначений численними преміями, зокрема, Гонкурівською премією ліцеїстів 2016 року та "Кращий роман 2016" національної книготоргівельної мережі БИЛС. Лише за рік після виходу перекладений десятком мов.
  84(4УКР)
  М 74
  Могилянський, Михайло Михайлович.
  Честь [Текст] ; Вбивство : вибране
/ Михайло Могилянський. – Київ : Академія, 2015. – 207 с.
  "Честь" – один із перших інтелектуальних романів в українській літературі. Складні зіткнення професійного обов'язку й особистісних поривів поглинутої справами людини, фатальні ілюзії наукового вдосконалення світу структурують фабулу цього вершинного твору М. Моги лянського.
  Оповідання – про загадковість бажань, непередбачуваність учинків людини і нерозгаданість підсвідомих стихій, що керують нею.
  84(4УКР)
  Т 89
  Турянський, Осип Васильович.
  Поза межами болю [Текст] ; Дума пралісу : вибране
/ Осип Турянський. – Київ : Академія, 2015. – 311 с.
  "Поза межами болю" Осипа Туринського поряд із романами "Смерть героя" Р. Олдінгтона, "На західному фронті без змін" Е.-М. Ремарка, "Прощавай, зброє!" Е. Хемінгвея визнаний одним із кращих творів світової літератури про Першу світову війну і "втрачене покоління". Трагічна боротьба за життя у пащі смерті, спротив нелюдським інстинктам задля збереження людського задають йому напружену епіко-ліричну інтонацію. "Дума пралісу" – алегорична повість про "українське дводушшя" та інші комплекси українства.
  84(4УКР)
  У 45
  Українка, Леся.
  З людської намови [Текст] : проза
/ Леся Українка. – Київ : Академія, 2015. – 383 с.
  Леся Українка, почавши із традиційного народницького письма, творила майстерну психологічно напружену модерністську прозу, цікаву розкриттям переживань людини (найчастіше – жінки) в буденних і в неординарних ситуаціях.
  У цьому томику – найкраща її белетристика.
  84(4УКР)
  Г 45
  Гжицький, Володимир Зенонович.
  Чорне озеро (Кара-Кол) [Текст] : роман
/ Володимир Гжицький. – Київ : Академія, 2015. – 350 с.
  Романом "Чорне озеро" Володимир Гжицький увійшов у літературу як блискучий белетрист із особливим баченням життя і колоритним словом. Перша редакція роману спричинилася до заслання автора, друга – наслідок ідеологічного тиску після його реабілітації.
  У цій книжці – автентичний варіант найяскравішого у творчості В. Гжицького роману, визнаного одним із кращих в українській літературі XX ст.
  84(4УКР)
  І-25
  Івченко, Михайло Євдокимович.
  Шуми весняні [Текст] ; Напоєні дні : вибране
/ Михайло Івченко. – Київ : Академія, 2015. – 238 с.
У прозі Михайла Івченка буяє чуттєва і чутлива природа, а кохання – вегетація людського – п'янить і поглинає заворожену поривами до справжності людину. "Шуми весняні" – повість про її намагання знайти у стихіях природи захист від знавіснілої урбанізації, "Напоєні дні" – про втечу Григорія Сковороди у самостворений світ напередодні свого весілля.
  Проникнення у делікатні сфери людського життя і тонкий психологічний ліризм поєднують повісті й оповідання цієї книжки.
  84(4УКР)
  С 79
  Стефаник, Василь Семенович.
  І чого ти, серце моє... [Текст] : вибране
/ Василь Стефаник. – Київ : Академія, 2015. – 271 с.
  Жоден письменник не сказав про своє слово так, як Василь Стефаник: "...я не пишу для публіки, а пишу на те, щоб прийти ближче до смерті". Ніхто не зумів такими очима побачити людину, як він. Усе найяскравіше, що зробив, – у цій книжці.
  821(477)
  Ж 15
  Жадан, Сергій Вікторович.
  Антена [Текст] : [поезії]
/ Сергій Жадан. – Чернівці : Меридіан Черновіц, 2018. – 302 с.
  "Антена" – 80 нових віршів, написаних автором упродовж останніх двох років. Невідомо, на чому тримається чутливість "Антени", але це 80 спроб упіймати коливання повітря, вловити перетікання в просторі невидимих радіохвиль, відчути на дотик час, у якому ми живемо, яким ми дихаємо, який ми проговорюємо. Час, кожен доторк до якого лишає опік. Час, у якому приватні щоденникові записи можуть виявитися воєнною хронікою, а біблійні історії – ранковими новинами.
  32
  Д 40
  Джадт, Тоні.
  Роздуми про двадцяте століття [Текст]
/ Тоні Джадт, Тімоті Снайдер ; пер. з англ. Павло Грицак. - Львів : Човен, 2019.
  "Ця книжка є історичною розвідкою, біографією та етичним трактатом", – вважає один із її співавторів американський історик Тімоті Снайдер. У фокусі його розмов із Тоні Джадтом – "історія сучасних політичних ідей у Європі та Сполучених Штатах; влада і справедливість у розумінні ліберальних, соціалістичних, комуністичних, націоналістичних і фашистських інтелектуалів від кінця XIX до початку XXI століть".
  На думку Т. Снайдера, одними із найважливіших у їхніх розмовах із Т. Джадтом стали "роздуми про обмеження (і здатність до відродження) політичних ідей, а також про моральні поразки (і обов'язки) інтелектуалів у політиці". Водночас "Роздуми про XX століття" – це також і біографія історика й есеїста Т. Джадта, який народився в Лондоні в середині XX століття, після катаклізмів Другої світової війни та Голокосту, у час, коли комуністи утверджували владу у Східній Європі.
  821.09(477)
  М 77
  Монолатій, Іван.
  Переможене горе. Мнемонічні фігури (без) державної літератури [Текст]
/ Іван Монолатій. – Івано-Франківськ : Лілея-НВ, 2020. – 255 с.
  Книга Івана Монолатія є своєрідним продовженням його попередньої праці "Від Донецька до Перемишля. Як сучасна література "пам'ятає" українські міста". І якщо у ній автор запропонував перевірку міст на пам'ять, то тепер він пропонує перевірити нас, читачів, на пам'ять творів (без)державної літератури. Час дії – ХХ століття, місце дії – Україна і довкола неї (не обов'язково ХХ століття). Герої – мнемонічні фігури. Для своїх студій автор обирає твори, які, на його думку, можна вважати мнемонічними парами: "Сліпці" – "Вершники", "Людина покірна" – "Тигролови", "Залізний куркуль" – "Жовтий князь" тощо.
  Ключовими у книзі є мнемофігури, мнемоінструменти та топоси, які автор називає атрибутами пам'яти. Серед топосів він виділяє топос поразки, перемоги, революції, геноциду, війни, біженства, екоциду та посттравми. Саме вони є визначальними для аналізованих художніх текстів.

  Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка подаровано два примірники книги.
  84(4УКР)
  К 58
  Кожелянко, Василь.
  Дефіляда в Москві [Текст] : роман
/ Василь Кожелянко. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2015. – 190 с.
  Цей роман належить до жанру альтернативної історії, адже основою його сюжетної лінії стала перемога спільних німецько-українських сил над Росією та пишний парад союзників 7 листопада 1941 року на Красній площі в Москві.
  Написаний вигадливо і з гумором, він нагадує про те, що творити історію, долати міфи та стереотипи ніколи не пізно. І звучить особливо актуально саме зараз, саме в цей час.
  821(477)
  К 82
  Кримський, Агатангел Юхимович.
  Виривки з мемуарів одного старого гріховоди [Текст] : вибране
/ Агатангел Кримський ; [упоряд. і передм. Ю. Коваліва]. – Київ : Академія, 2017. – 319 с.
  Агатангел Кримський – один із найколоритніших українських прозаїків раннього модернізму. Його оповідання виповнені експериментальним пафосом, проникненням у внутрішній світ і темні закутки душі психічно розщеплених, невротичних і самоздивованих натур.
  821(477)
  Б 48
  Бердник, Олесь.
  Зоряний Корсар [Текст] : роман-феєрія
/ Олесь Бердник. – [7-ме перевид.]. – Львів : Terra Incognita, 2019. – 373 с.
"Зоряний Корсар" – роман-візитівка Олеся Бердника, культового українського письменника-езотерика, фантаста, філософа, дисидента, який на початку 70-х був виключений зі Спілки письменників, а потім ув'язнений. Його творчість стала знаковою для тих, хто прагнув вирватися за межі тоталітарного режиму бодай інтелектуально.
  Основна ідея роману – внутрішня свобода, без якої неможлива свобода зовнішня. Радянські ідеологи побачили в романі алегорію на тоталітарну дійсність, тому книга була вилучена з бібліотек. Виразний україноцентризм "Зоряного Корсара" зробив його культовим твором для українців по всьому світу. Натомість радянські літературні критики звинувачували письменника в "космічному націоналізмі" і "хохломаніїв космосі".
  Роман перекладений 26 мовами світу.
  791(477)
  М 59
  Тримбач, Сергій Васильович.
  Іван Миколайчук. Містерії долі [Текст]
/ Сергій Тримбач ; Нац. ун-т "Києво-Могил. акад.", Центр європ. гуманіт. дослідж., Центр досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства. – Київ : Дух і Літера, 2021. – 367 с.
  Книга про життя і творчість актора, режисера, сценариста Івана Миколайчука. Його фільми і ролі звично пов'язують із традиціями українського міфопоетич- ного кіно, хоча насправді це явище є значно об'ємнішим. Воно пов'язане як з магіями екранного мистецтва, так і з містеріями самого життя. Уже в перших своїх ролях (фільми "Тіні забутих предків" та "Сон") актор сягнув світових вершин. Подальша доля була складнішою, однак завжди пов'язаною з історичними драмами народу та його культурою. Рання смерть митця увиразнила сюжет його долі, на берегах якої лишились непроминущі фільми і потужний авторський міф. Той самий міф, який і прагне розшифрувати автор книги.
  821(477)
  А 66
  Андрухович, Софія.
  Старі люди [Текст] : [повісті]
/ Софія Андрухович. – Івано-Франківськ : Лілея-НВ, 2008. – 143 с.
  "Нема сумніву, що повість "Старі люди" є інтуїтивною відповіддю на вимоги літератури новішої від найновішої. Це проза – без індексу: не жіноча, не чоловіча, не юнацька, не стареча, не укладена, не спрощена, не фантастична, не побутова не любовна, не пригодницька і ще сотні не. Вона попросту життєва, наскільки життєвою є література. Настільки ж літературна, наскільки літературним є життя. Чудесна оповість, якої так бракувало", – Тарас Прохасько.
  061.2
  Б 41
  Бейден-Пауел, оф Ґілвел.
  Пластування для хлопців [Текст] = Scouting for boys : [начальний скаут світу] / [Лорд Бейден-Пауел оф Ґілвел] ; авт. пер. О. Кульчицького. – Івано-Франківськ : Лілея-НВ, 2007. – 300 с.
  Книжка лорда Бейден-Пауела "Пластування для Хлопців" (Scouting for Boys) яка появилася в 1908 році, дала основу рухові Скавтінгу – найпопулярнішої в світі самовиховної організації молоді. Висловлені в ній ідеї причинилися і стоять в основі Українськог пласту, який постав всього три роки пізніше, в 1911 році. Пластування для Хлопців не є тільки історичним джерелом, чи цікавим анархонізмом. Описані концепти самовиховної методи молоді є сьогодні дальше живі й служать дороговказом скаутам понад 160 країн світу.
  821(477)
  П 84
  Прохасько, Тарас.
  Всі його фільми [Текст]
/ Т. Прохасько. Плавні річки : [поезії] / Олег Коцарев. – Івано-Франківськ : Лілея-НВ, 2015. – 95, 120 с.
  Пишучи чи то про війну, чи то про браконьєрство, чи то про психічні розлади, оповідаючи життєписи художників чи письменників, розмірковуючи над такими речами, як міський простір, процес споживання їжі, механізми утворення пам'яті, згадуючи армію чи родину, Тарас завжди пише про себе. "Про себе" означає, що всі ці тексти, ці роздуми пропущені крізь призму особистого досвіду. Нові вірші Олега Коцарева – це все те найкраще, за що ми любимо його поезію, це той фірмовий стиль, за яким легко впізнати автора. Позбавлені штампів та неконвенційні, ці вірші стверджують вітальність життя у всіх його проявах, ба більше – вітальність усього, як живого, так і не живого.
  821(477)
  Я 64
  Яновська, Ганна Володимирівна.
  Золотий носоріг [Текст] : вірші з Південної Африки / Ганна Яновська. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. – 94 с.
  "Золотий носоріг" – поетична збірка не про екзотичну Південну Африку, це радше книжка про ту Південну Африку, яка на душевній мапі десь межує з Україною. У ній є високі гори і пишні квіти з власними чарами, давні риби й капітан літака, є революціонери й біженці, пінгвіни на жаркому березі, вуличні торгівці й великий прибережний вітер.
  Ганна Яновська, авторка книжки, 2017 року побувала у Південній Африці й вивезла звідти цього золотого носорога. Це не зовсім той – тонкий і ювелірний, якого знайшли в скарбах давнього царства над Лімпопо, і не зовсім та його велика копія, що стоїть у центрі Йоганнесбурга. Проте цей золотий носоріг теж справжній, тому що в ньому – свіжі враження з далекої країни, де з-під строкатих візерунків, різких запахів, запаморочливих краєвидів прозирає щось до співу близьке і рідне.
  821(410)
  Г 60
  Голдінг, Вільям.
  Бог Скорпіон [Текст] = The Scorpion God
/ Вільям Ґолдінг ; пер. [з англ.] Дмитра Костенка. – Чернівці : Книги – XXI, 2015. – 104 с.
  "Бог Скорпіон" – це стилізована історія з життя стародавніх єгиптян, що розгортається на спекотному узбережжі Нілу в IV тисячолітті до нашої ери. Вільям Ґолдінґ з достовірною точністю проводить реконструкцію Єгипетського царства. Однак головне значення має не історична відповідність, а параболічний етично-філософський підтекст, котрий постає у тексті через зіткнення наївних традиційних вірувань і крамольних суджень, що суперечать одне одному. "Бог Скорпіон" – притча, що відкриває несподівані перспективи погляду на природу людини та її взаємодії з державою.
821(477)
М 48
Мельничук, Тарас Юрійович.
  Твори [Текст] : в 3 т. Т. 1. Поезії
/ Тарас Мельничук ; [передм. Степана Пушика]. – Коломия : Вік, 2003. – 246, [9] с.
  До першого тому вибраних творів відомого українського поета лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Тараса Мельничука ввійшли вірші з книжок "Несімо любов планеті" і "Чага".
821(477)
М 48
Мельничук, Тарас Юрійович.
  Твори [Текст] : в 3 т. Т. 2. Поезії
/ Тарас Мельничук ; [упоряд.: Михайло Андрусяк, Мирослав Лазарук]. – Коломия : Вік, 2003. – 247, [8] с.
  До другого тому вибраних творів відомого українського поета лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Тараса Мельничука ввійшли поеми "Осанна" і "Калинові ключі" з книжки "Чага", вірші з книжок "Із-за ґрат" і "Князь роси" та поезії, опубліковані в різні роки у часописах "Донбас" і "Перевал", а також недруковані досі твори.
821(477)
М 48
Мельничук, Тарас Юрійович.
  Твори [Текст] : в 3 т. Т. 3, кн. 1. Поезії
/ Тарас Мельничук ; [упоряд. Євген Баран]. – Коломия : Вік, 2006. – 476, [18] с.
  До першої книги третього тому вибраних творів відомого українського поета, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Тараса Мельничука увійшли раніше непубліковані вірші.
821(477)
М 48
Мельничук, Тарас Юрійович.
  Твори [Текст] : в 3 т. Т. 3, кн. 2. Поезії
/ Тарас Мельничук ; [упоряд., післямова, прим. Євген Баран]. – Коломия : Вік, 2007. – 334, [7] с.
  До другої книги третього тому вибраних творів відомого українського поета лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Тараса Мельничука увійшли раніше непубліковані вірші, а також прижиттєві та посмертні публікації в періодиці, поеми, уривки та фрагменти з них, цикли і вірші-присвяти.
821(480)
Ч-98
Чюрклунд, Віллі.
  Соланж [Текст] : [повість]
/ Віллі Чюрклунд ; [пер. зі швед. Олега Короля]. – Тернопіль : Крок, 2014. – 66 с.
  Повість "Соланж" (1951) – чи не найпопулярніша з усього доробку автора. Повість про молоду жінку, яка в умовах сірої дійсности боролася за мрію й кохання. В багатьох творах Віллі Чюрклунда червоною ниткою проходить тема безсилля людини перед оточенням, суперечности між вимріяним злетом і вимушеною ницістю, розриву між мрією й дійсністю. Це видання – перше знайомство українського читача з творчістю цього непересічного шведського письменника.
070(438)
Г 56
Гнатюк, Оля.
  Польсько-український діалог: часопис KULTURA та його спадщина [Текст] : (до сторіччя Єжи Ґедройця)
/ Оля Гнатюк ; Львів. нац. ун-т ім. І. Франка, Центр гуманіт. дослідж. (м. Львів). – Львів : Центр гуманітарних досліджень Львівського національного університету ; Київ : Смолоскип, 2007. – 60, [3] с. : фот. – (Університетські діалоги ; № 1).
  Перший випуск серії “Університетські діалоги” представляє виклад публічної лекції професорки Олі Гнатюк, виголошеної 17 травня 2006 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Лекція присвячена ролі видатного польського культурного діяча Єжи Ґедройця (1906–2000) в українсько-польському порозумінні.
  Виклад доповнюють кілька реплік українських інтелектуалів про сучасне сприйняття доробку Редактора.
32(4)
М 50
Менцвель, Анджей.
  Родинна Європа – вперше [Текст] / Анджей Менцвель ; [з пол. пер. Зоряна Рибчинська] ; Львів. нац. ун-т ім. І. Франка, Центр гуманітарних досліджень. – Львів : Центр гуманітарних досліджень Львівського національного університету ; Київ : Смолоскип, 2007. – 44, [3] с. : фот. – (Університетські діалоги ; № 5).
  П'ятий випуск серії “Університетські діалоги” представляє виклад публічної лекції професора Варшавського університету Анджея Менцвеля, виголошеної 9 жовтня 2007 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Розглядаючи ідеологічні підстави політико-культурних поділів простору Центрально-Східної Європи, автор роздумує над поняттям “Родинної Європи” (за висловом Неслава Мілоша) і бачить у ній найвлучнішу ідею можливого спільного дому для багатьох націй і держав, зведеного на фундаменті культурного взаємовизнання.
  Виклад доповнено найцікавішими фрагментами дискусії.
94(477)
П 51
Полляк, Мартін.
  Галичина-Транзит [Текст] / Мартін Полляк ; [з нім. пер. Юрко Прохасько] ; Львів. нац. ун-т ім. І. Франка, Центр гуманіт. дослідж. (м. Львів). – Львів : Центр гуманітарних досліджень Львівського національного університету ; Київ : Смолоскип, 2008. – 62, [1] с. : іл. – (Університетські діалоги ; № 8).
  Восьмий випуск серії "Університетські діалоги" представляє виклад публічної лекції відомого австрійського перекладача та есеїста Мартіна Полляка, виголошеної 29 листопада 2007 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Розглядаючи історичні обставини, причини та особливості еміграції зі Східної Галичини XIX століття, автор зосереджує увагу на нелегальному боці цього процесу, зокрема, на торгівлі жінками, а також наголошує на їх подібності з міграційними рухами, які відбуваються у сучасній Європі і все більше перетворюються на глобальну проблему.
821.09(477)
І-48
Ільницький, Микола Миколайович.
  Три формули мого осягнення Антонича [Текст]
/ Микола Ільницький ; Львів. нац. ун-т ім. І. Франка, Центр гуманіт. дослідж. (м. Львів). – Львів : Центр гуманітарних досліджень Львівського національного університету ; Київ : Смолоскип, 2011. – 53, [2] с. : іл. – (Університетські діалоги ; № 10).
  Десятий випуск серії “Університетські діалоги” представляє виклад публічної лекції доктора філологічних наук, професора, члена-кореспондента Академії наук України Миколи Ільницького, виголошеної 23 грудня 2009 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Переплітаючи оповіді про численні події і враження, автор змальовує півстолітню історію сприймання творчості Богдана Ігоря Антонича. Ключами розуміння стають художні образи поета – "барвні скельця", через які світ бачиться щоразу по-новому: “від веретена пісні до теслі слова”, крізь “четвертий перстень” до “пейзажу з вікна”.
821.09(477)
Р 32
Ревакович, Марія.
  Гендер, географія, мова: у пошуках ідентичності в сучасній українській літературі [Текст]
/ Марія Ревакович ; Львів. нац. ун-т ім. І. Франка, Центр гуманіт. дослідж. (м. Львів). – Львів : Центр гуманітарних досліджень Львівського національного університету ; Київ : Смолоскип, 2012. – 67, [4] с. : іл. – (Університетські діалоги ; № 15).
  П'ятнадцятий випуск серії “Університетські діалоги” містить виклад публічної лекції доктора славістики, професора Вашингтонського університету у Сієтлі Марії Ревакович, виголошеної 25 березня 2010 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка. На прикладі літератури останніх 20-ти років авторка показує, як виникають і розвиваються нові культурні ідентичності у пострадянській Україні. Розглядаючи шляхи і спроби деколонізації української літератури, авторка аналізує зображення місця як неповторного історичного простору, появу жіночих голосів та багатомовність сучасних авторів.
008
В 15
Валлін-Вейє, Ганс Йорґен.
  Квіти, краєвид, література [Текст]
/ Ганс Йорґен Валлін-Вейє ; [з англ. пер. Ірина Старовойт] ; Львів. нац. ун-т ім. І. Франка, Центр гуманіт. дослідж. (м. Львів). – Львів : Центр гуманітарних досліджень Львівського національного університету ; Київ : Смолоскип, 2012. – 75, [2] с. : іл. – (Університетські діалоги ; № 16).
  Шістнадцятий випуск серії “Університетські діалоги” – це виклад публічної лекцій професора Ліллегаммерського університетського коледжу та керівника дослідницької частини музею Майгауґен у Ліллегаммері, Норвегія, Ганса Йорґена Валліна-Вейє, виголошеної 12 жовтня 2011 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Автор розповідає про взаємодію та протистояння традиційних і модерних культур, про трансформацію місця поглядом, про простоту і складність цілісного знання про світ і про себе. Випуск оформлено ілюстраціями автора.
821.09(477)
П 12
Павлишин, Марко Романович.
  Література, нація і модерність [Текст]
/ Марко Павлишин ; Львів. нац. ун-т ім. І. Франка, Центр гуманіт. дослідж. (м. Львів). – Львів : Центр гуманітарних досліджень Львівського національного університету ; Київ : Смолоскип, 2013. – 84, [2] с. : іл. – (Університетські діалоги ; № 18).
  Вісімнадцятий випуск серії “Університетські діалоги” містить виклад публічної лекції доктора філології, професора Університету Монаша у Мельбурні (Австралія) Марка Павлишина, виголошеної 11 травня 2011 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Автор звертається до європейського культурного проекту модерності і вбачає його осердя в універсальному світському гуманізмі, опертому на раціональне мислення і дух європейського Просвітництва, та в утвердженні нації як ключової категорії розгляду людських спільнот. Аналізуючи прозу як нейтральний і прозорий засіб передавання значень, що найкраще відповідає потребам вираження просвітницьких ідей, автор з'ясовує роль прозового викладу у формуванні української читацької аудиторії як національного середовища від початку XIX століття до 1860-х років.
  Виклад доповнює переклад статті про побудову модерних національних літератур як процес за своєю суттю європейський.
008(477)
К 68
Корогодський, Роман Миронович.
  До Брами Світла. Портрети: Віктор Петров, Юрій Шевельов, Юрій Луцький, Сергій Параджанов, Іван Дзюба, Євген Сверстюк, Михайлина Коцюбинська, Опанас Заливаха [Текст]
/ Роман Корогодський ; [упоряд., авт. передм. О. Сінченко]. – Київ : Дух і Літера, 2016. – 429 с. – (Постаті культури).
  Книга культуролога Романа Корогодського вміщує вісім літературних портретів – Віктора Петрова (В. Домонтовича), Юрія Шевельова, Юрія Луцького, Сергія Параджанова, Івана Дзюби, Євгена Сверстюка, Михайлини Коцюбинської, Опанаса Заливахи. Обраний жанр – оптика, крізь яку автор осмислює життя особистості в умовах комуністичної системи. У книзі йдеться про людей, які стали ключовими постатями української культури XX століття. Усі вони балансують між різними моральними імперативами, їхнє життя виповнене дивовижними контрастами – злетами та падіннями. Численні документи, свідчення самовидців, розвідки науковців і власні спогади формують своєрідний есеїстичний стиль автора. У виданні збережено особливості авторського слововжитку і синтаксису, однак правопис уніфіковано до сучасного.
  Для культурологів, літературознавців, істориків, студентів-гуманітаріїв та інших шанувальників рафінованої української культури.
94(477)
М 77
Монолатій, Іван Сергійович.
  Зоосад революції. Західноукраїнська державність, 1918–1923 років і теорії випадковостей XX – початку XXI сторіч [Текст]
/ Іван Монолатій ; [передм. В. Великочого]. – Івано-Франківськ : Лілея-НВ, 2020. – 350, [1] с.
  Дослідження Івана Монолатія присвячене маловивченим і дискусійним проблемам Української революції 1914–1923 рр., зокрема вивченню особливостей становлення і розвитку західноукраїнської державности 1918–1919 рр., окремим питанням політичної історії Західноукраїнської Народної Республіки в 1918–1923 рр. Ґрунтуючись на теоріях випадковостей, запропонованих вченими XX – початку XXI ст., автор пропонує новий погляд на події української історії початку XX ст. у її "галицькому " вимірі.
  Для істориків, політологів, усіх, хто цікавиться сучасними інтерпретаціями історії Української революції 1914–1923 рр.
821(477)
П 32
Підмогильний, Валер'ян Петрович.
  Повість без назви. [Текст] : вибране
/ Валер'ян Підмогильний ; [упоряд. і передм. Ю. Коваліва]. – Київ : Академія, 2017. – 318, [1] с. – (In crudo (без прикрас)>українське).
  Проза Валер'яна Підмогильного природно вписується в контекст високого європейського літературного модернізму. Останній його твір "Повість без назви..." визнано найблискучішим у тогочасній українській літературі. Це – досконала за художньою формою, а за пафосом близька до сковородинівства самодискусія, в якій протистоять актуальні для того часу і людського майбутнього ідеї та принципи.
821(477)
К 84
Крушельницький, Антін Владиславович.
  Той третій [Текст] : вибране
/ Антін Крушельницький ; [упоряд. і передм. Ю. Коваліва]. – Київ : Академія, 2017. – 318, [1] с. – (In crudo (без прикрас)>українське).
  Антін Крушельницький сміливо порушував табуйовані теми, відтворюючи ранньомодерністське світовідчуття. Його оповідання насичені духовною атмосферою галицької інтелігенції на початку XX ст. і львівським колоритом. Розгортаючи події у внутрішньому світі персонажів, переважно жінок, він активно використовував психоаналіз, натуралістичну стилістику і прийоми "потоку свідомості".
821(477)
М 77
Монолатій, Іван Сергійович.
  П'ять зшитків Євгенових. Молоде життя Євгена Побігущого-Рена [Текст]
/ Іван Монолатій. – Івано-Франківськ : Лілея-НВ, 2021. – 125, [2] с.
  Ця книжка у формі щоденника описує перші 25 років життя і боротьби уродженця Постолівки на Тернопільщині, українського пластуна, добровольця Української Галицької Армії, випускника Коломийської Гімназії, студента Українського таємного університету у Львові, члена УВО, майбутнього легендарного українського військовика, полковника Євгена Побігущого-Рена (1901–1995).
  Для небайдужих історією української людини XX сторіччя.
821(44)
Г 20
Гарі, Ромен.
  Життя попереду [Текст] : [роман]
/ Ромен Ґарі (Еміль Ажар) ; [пер. з фр. М. Марченко]. – Київ : К. І. С., 2009. – 165 с. – (Європейська проза).
  Момо народився у Бельвілі, передмісті Парижу, де живуть переважно "нефранцузи". Араби, негри і євреї, які "прийшли у Бельвіль з Європи дуже давно, старі й утомлені, тому й мусили зупинитись тут і не змогли йти далі". Це смішна, зворушлива і трагічна історія маленького арабського хлопчика і старої єврейки, яка його виростила. Мадам Роза старіє і робиться немічною, Момо змушений сам боротися з життям і за життя – своє і Мадам Рози.
  "Життя попереду" – другий роман Ромена Ґарі, надрукований 1975 року під іменем Еміля Ажара і відзначений Ґонкурівською премією.
94(477)
Б 48
Бердиховська, Боґуміла.
  Україна: люди і книжки [Текст]
/ Боґуміла Бердиховська ; [пер. з пол. Тетяна Довжок]. – Київ : КіС, 2009. – 229 с. – (Історична серія).
  Ядро збірки складають есеї, присвячені знаним українським постатям XX століття – від борців за незалежність (Суровцева) та пекла Другої світової війни (о. Антін Навольський) через шістдесятників (Стус, Горська) та діячів еміграції (Осадчук, Шевельов) до наших сучасників (Маринович, Брюховецький). Згадані герої представляють ту українську традицію, яка, попри зовнішній тиск, протистояла тоталітарній спокусі, як комуністичній, так і націоналістичній. Інші нариси присвячені українським диспутам довкола історичної спадщини, національного самовизначення та цивілізаційного вибору.
  Для всіх небайдужих до історії та сучасності України.
821(477)
М 77
Монолатій, Іван Сергійович.
  Торговиця совістей [Текст] : образки
/ Іван Монолатій ; [кн. іл. роботами О. Заливахи]. – Івано-Франківськ : Лілея-НВ, 2022. – 94 с. : іл.
  Найкращою анотацією до нової книжечки малої прози історика, члена Національної спілки письменників України Івана Монолатія будуть рядки поезії Василя Стуса зі збірки "Палімпсести ":
  ... Торговице совістей, радощів, душ, де золотом писані ярма...
  (Василь СТУС. ПАЛІМПСЕСТИ.
  Вірші 1971-1979 років.
  Сучасність 1986, с. 188).
821(477)
С 80
  Стилет і стилос [Текст] : укр. мілітарна поезія : [збірка] / [голов. ред. О. Андрієвський ; упоряд.: Д. Шестакова, І. Калюга ; обкл. та іл. Р. Лубинський]. – Біла Церква : Олександр Андрієвський, 2021. – 226, [5] с. : іл.
  Ця збірка є першою антологією української мілітарної поезії: віршів, присвячених тематиці війн та революцій, повстань і підпільних організацій. Серед авторів, які увійшли до збірки, є як безпосередні учасники визвольних змагань, так і відомі класики, про чий військовий та революційний бекграунд зазвичай не говорять. Представлені вірші дають змогу по-новому побачити таких авторів, як Антонич, Теліга, Багряний, Маланюк та багатьох інших. Від поем про середньовічну Русь та козацтво й до балад про ОУН та гімну повстання в ГУЛАГу – ці вірші відкривають незвичний бік української літератури: войовничої та такої, що замість страждань надихає на боротьбу.
821(477-87)
П 54
Полянич, Богуслав.
  Генерал W [Текст] : шпигунська повість
/ Б. Полянич. – Філядельфія : Київ, 1951. – 249, [2] с.
  Шпигунська повість.
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється