Благодійна акція "УКРАЇНСЬКИМ ДІТЯМ – УКРАЇНСЬКУ КНИГУ"

Благодійна акція "УКРАЇНСЬКИМ ДІТЯМ – УКРАЇНСЬКУ КНИГУ"

  84(4УКР)
  В 48
  Винниченко, В. К.
  Записки кирпатого Мефістофеля : роман, повість, оповідання, п'єса
/ Володимир Винниченко. – Харків : Фоліо, 2008. – 380 с.
  Доля видатного українського письменника Володимира Винниченка (1880—1951) була надзвичайно складною та бурхливою. Цей талановитий художник слова був відомим політичним діячем, який все своє життя присвятив боротьбі за побудову вільної, самостійної України. Тому не дивно, що твори його довгий час було заборонено друкувати. Головний герой роману "Записки Кирпатого Мефістофеля" Яків Михайлюк наче не живе, а грає в життя. Навіть до свого одруження він ставиться як до гри. Але на перешкоді стає один факт: виявляється, що у Кирпатого Мефістофеля є син, що народився проти його бажання. Гра закінчується: Михайлюку треба обирати між коханою і дитиною.

Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка подаровано сімнадцять примірників книги.
  821(450)
  Б 24
  Барбуччі, Алессандро.
  Сестри Ґреміє : [графічний роман]. Кн. 2. Кохання Кассіопеї
/ сценарій Ді Ґреґоріо у співпраці з Барбуччі ; малюнок і колір Барбуччі ; [пер. з фр. Катерини Пітик]. – Київ : Рідна мова, 2022. – 71 с.
  Ось і настав час літніх канікул! Як і щороку, Сара, Кассіопея та Люсіль вирушають до маленького спокійного села, де мешкає їхня бабуся. Там на них чекають давні друзі, пасторальні краєвиди і...  привид!
   Адже руїнами біля озера блукає бентежна примара. Звідки вона? У чому полягає її таємниця? І чому вона калатає у дзвін старої церкви? Пошуки відповідей на ці запитання – нова місія трисестринського клубу!
   Та шоб розкрити таємницю, дівчата мусять повернутися в минуле, зустріти лицарів і прекрасних панн, дати раду любовним стражданням минулого та сьогодення, а також не загубитися серед широких полів пшениці й так і не надісланих листів...
  821(477)
  Г 85
  Грінченко, Борис Дмитрович.
  Каторжна 
/ Борис Грінченко ; [передмова та прим. Т. М. Панасенко ; худож.-оформлювач М. С. Мендор]. – Харків : Фоліо, 2019. – 347 с.
  Постать видатного українця Бориса Дмитровича Грінченко безперечно важлива для української культури, адже він виявив себе як поет, письменник, публіцист, фольклорист, етнограф, мовознавець, критик, історик, педагог, перекладач, просвітницький і громадський діяч. Як прозаїк Борис Грінченко відомий кількома повістями та низкою оповідань, які наскрізь сповнені патріотичним чуттям та гострим болем за поневолення України.
   Особливо зворушливо автор змальовує життя і виховання дітей в тогочасних суспільних умовах, реалістично відтворюючи психоло¬гію своїх маленьких героїв. "Каторжна" – це історія дівчини Докії, обділеної материнською любов'ю та ласкавим словом. Захищаючи право живої істоти любити і бути любленою, бути захищеною у цьому жорстокому і беззахисному світі, автор постає майстром психологічног прози.
   
  Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка подаровано п'ятнадцять примірників книги.
  821(477)
  Х 85
  Хоткевич, Гнат Мартинович.
  Камінна душа : повісті
/ Гнат Хоткевич ; [післямова Н. М. Шумило ; коментарі Н. М. Шумило та Г. І. Павленко ; худож.-оформлювач Ю. Ю. Романіка]. – Харків : Фоліо, 2013. – 634 с.
  До книги талановитого українського прозаїка, драматурга, мистецтвознавця, критика Гната Хоткевича (1877–1938) увійшли три повісті: "Авірон" – зразок "попереджувальної" літератури, "Камінна душа" – про життя гуцулів – волелюбного народу, його історію, побут, звичаї, і повість "Тарас Шевченко" (твір побачив світ уже після смерті автора, у 1966 році) – про життєвий і творчий шлях великого поета.

   Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка подаровано чотири примірники книги.
  821(477)
  З-53
  Земляк, Василь Сидорович.
  Лебедина зграя ; Зелені млини : романи
/ Василь Земляк ; [післямова та примітки О. В. Даніліної ; худож.-іл. С. В. Кривенченко ; худож.-оформлювач А. В. Кісель]. – Харків : Фоліо, 2013. – 649 с.
  Василь Земляк (1923–1977). український письменник, кіносце-нарист, прийшов в літературу 1950-х роках разом із поколінням письменників-фронтовиків. Його перші повісті присвячені темі повоєнного села, подіям Вітчизняної війни і часто базуються на особистому досвіді.
   "Лебедина зграя" і "Зелені Млини" – найбільш відомі твори Василя Земляка. Вони складають дилогію і були відзначені 1978 року Державною премією України ім. Т. Шевченка. Автор зобразив історію українського селянського Побужжя, починаючи з пореволюційних подій, коли виникали комуни й точилася смертельна "класова" боротьба, й кінчаючи визволенням краю навесні 1944-го від фашистських окупантів. Кожен із героїв роману – і головних, і навіть зовсім епізодичних – постає перед зором читача як живий, думає, говорить і діє по-своєму, за велінням тільки йому притаман¬ної "природи". А разом узяті, вони й утворюють ту цілісність, ім'я якій – український народ.
  821(73)
  Л 76
  Лондон, Джек.
  Білий Зуб : [повість]
/ Джек Лондон ; [пер. з англ. М. Рябової ; худож.-оформ. О. А. Гугалова-Мєшкова]. – Харків : Фоліо, 2019. – 247 с.
  Повість "Білий Зуб" відомого американського письменника Джека Лондона (1876–1916) описує події, які відбувалися під час золотої лихоманки на Алясці. Напіввовк-напівсобака народився на волі, але був приручений. Жорстокий і суворий світ, який оточував його, загрожував неминучою загибеллю. І лише зустріч з доброю людиною допомогла йому вижити. Автор розповідає про вірність і дружбу, що може бути між твариною та людиною, про нелегкий вибір Білого Зуба між природними інстинктами лютого хижака та любов'ю до свого господаря.
   
  Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка подаровано два примірники книги.
  821(477)
  А 72
  Антологія української містичної прози / уклад., [авт. передм.] Юрій Винничук. – Харків : Фоліо, 2018. – 472 c.
  Готична, або романтична, фантастика в Україні виникла на основі давньої української літератури і народної міфології. Романтики захоплювалися казками й містикою, і згодом міфічні істоти заполонили українську поезію і прозу. Українська народна демонологія набула такої популярності, що захопила не тільки українських, а й російських та польських письменників. Але ані в Росії, ані в Польщі не існувало такого багатства міфологічних образів і сюжетів. Класична фантастична проза в кожній європейській літературі виглядає по-різному. Особливістю ж слов'янських літератур є те, що надприродне зображається з великою дозою гумору і тяжіє до фольклорного тлумачення фантастичних подій та образів.
   У цій книжці українську містичну прозу представляють письменники, які творили на початку XX сторіччя, у міжвоєнний період та в діаспорі. Сюди увійшли твори Івана Франка, Стефана Грабинського, Надії Кибальчич, Гната Хоткевича, Наталени Королеви та багатьох інших.
   
  Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка подаровано одинадцять примірників книги.
  84(4УКР)
  Д 66
  Домонтович, Віктор.
  Доктор Серафікус 
/ В. Домонтович. Поза межами болю / О. Турянський. – Харків : Фоліо, 2013. – 299, [2] с.
  "Доктор Серафікус" – один з трьох його інтелектуальних любовних романів В.Домонтовича (1894–1969). Професор Комаха, який відкидає сексуальне начало як варварство, зазнає поразки, коли його спостигає кохання.
   Повість-поема "Поза межами болю" Осипа Туринського (1880–1933) вважається одним з кращих творів, що змальовує Першу світову війну як пекло, через яке пройшли семеро приречених на смерть, в т.ч. і майбутній автор повісті.
  821(410)
  Л 24
  Лапінські, Л. Д.
  Дивні світи. Агенція подорожей : роман : [для мол. та серед. шк. віку]. Кн. 2. На краю океану
/ Л. Д. Лапінські ; пер. з англ. Марія Головко. – Київ : Рідна мова, 2021. – 317 с.
  Флік стала повноправним членом товариства "Дивні світи" (у неї навіть значок є!). Тож коли до агенції надходить термінове повідомлення з Розлому, вона й Верховний Хранитель "Дивних світів" Джонатан негайно застрибують до валізи.
   Розлом – це плаский водяний світ, де живе непередбачуваний русалковий народ і ходять велетенські піратські кораблі. І цей світ зменшується. Мешканці Розлому мусять покинути його, і якомога швидше!
   Чи зможуть Флік із Джонатаном знайти вихід...  поки не стало занадто пізно?
  821(485)
  Л 59
  Ліндгрен, Астрід.
  Мадікен і Манюня : повість : [для ст. дошк. й мол. шк. віку]
/ Астрід Ліндґрен ; пер. зі швед. Галина Кирпа ; намалювала Наталія Демидова. – Київ : Рідна мова, 2018. – 237 с.
  Головна героїня цієї повісті знаменитої письменниці Астрід Ліндґрен дівчинка Мадікен з Юнібакена вважає, що вона живе в найдивовижнішому місці у світі, про яке можна лише мріяти. І люди тут особливі – добрі та привітні, й сестричка Лісабет завжди поряд – зі своїми малечими клопотами. Хіба у малюків не буває клопотів? Манюня подобається усім, тож дехто навіть готовий її "привласнити". 
   Сповнена пригод, друга за ліком книжка про витівницю й мрійницю Мадікен уже кличе юного читача у мандри сторінками улюбленої книжки, аби він міг чимскоріше дізнатися щораз більше цікавих подробиць із життя і непосиди Мадікен, і її земляків – приязних і доброзичливих юнібакенців.
  821(450)
  В 54
  Вітчер, Муні.
  Ніна і Арка Світла : роман : [для серед. шк. віку]
/ Муні Вітчер ; [пер. Анатолій Камінчук] ; іл. Іларії Маттеїні. – Київ : Рідна мова, 2020. – 350 с.
  Ніна Де Нобілі продовжує боротьбу з могутніми силами Зла, які намагаються зруйнувати Золоте Число – 1,618, що забезпечує життя, красу й гармонію планети Ксоракс. У книжках "Ніна і Золоте Число" та "Ніна і сила Абсинтіуму" юна алхімічка вже врятувала три цифри Числа. Залишилося знайти лише останню – 8. Тепер від Ніни залежить майбутнє – і не тільки її, а й друзів і сім'ї, планети, Всесвіту... То чи здолають зло ця тендітна алхімічка та її друзі?
  821(450)
  К 27
  Карузо, Елеонора С.
  Мій смердючий монстрик : [для дошк. й мол. шк. віку]
/ Елеонора С. Карузо ; пер. з італ. Сергій Ковальчук ; [худож. Мауріція Рубіно]. – Київ : Рідна мова, 2021. – 109 с.
  Є щось таке, що мають усі, абсолютно всі. І це – великий страх. У Лео він вискакує у вигляді смердючого, слинявого монстрика. Коли той бешкетує, у хлопця починаються проблеми, та ще й які! Наче до цього їх було замало!
   Якось Лео дізнається, що всі діти мають своїх монстрів. І ті можуть бути дуже небезпечними!
   Скільки ж терпіння, мужності та ФАНТАЗІЇ знадобиться, щоб протистояти всім цим монстрам?
  821(410)
  Р 53
  Ріплі, Корал.
  Острів пінгвінів : казкова повість
/ Корал Ріплі ; пер. з англ. Ірина Савюк. – Київ : Рідна мова, 2021. – 101 с.
  Пригоди Хранительок моря тривають! Тепер вони потрапили на Галапагоські острови, де в тихій лагуні пінгвіненята вчаться плавати. Та коли зла сирена Еффлувія отруює воду, тільки Емілі, Ґрейс і Лайла можуть врятувати малюків. Отож дівчатка будь-що мусять знайти магічну золоту перлину, яка захована десь на дні моря в піратському скарбі.
  821(438)
  К 70
  Корчак, Януш.
  Мацюсеві пригоди
 / Януш Корчак ; [пер. з пол. Б. Й. Чайковського ; худож.-оформ. О. Д. Кононученко]. – Харків : Фоліо, 2014. – 445 с.
  Януш Корчак (справжнє ім'я Генрик Ґольдшмідт, 1878 або 1879–1942) – всесвітньо відомий польський педагог-новатор, лікар, письменник, автор праць з теорії і практики виховання, громадський діяч, зачинатель діяльності на захист прав дитини і повної рівноправності дітей. Мав змогу вийти живим з Варшавського гетто, але відмовився і загинув разом із своїми вихованцями у гітлерівському таборі смерті у Треблінці.
   "Мацюсеві пригоди" вважають однією з найважливіших книжок дитячої літератури XX століття. Ця історія про маленького хлопчика Мацюся, який після смерті батька-короля посів трон і став королем Матіушем Пер-шим, безумовно, казка, і дуже сумна казка, але водночас вона дуже справжня й правдива. І в ній зовсім не по-казковому, але в той же час просто і дохідливо розповідається про стосунки дітей зі світом дорослих, про державний устрій, про причини світових воєн і різних заворушень, про мудре державне управління, а ще про вірність та зраду друзів і про відповідальність за власні рішення.
   Ця книжка виходила друком й раніше, але з великими купюрами. Тепер ми маємо повну версію "Мацюсевих пригод".


  Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка подаровано шість примірників книги.
  821(477)
  А 72
  Антологія української фантастики XIX–XX ст. / уклад., [авт. передм.] Ю. Винничук. – Харків : Фоліо, 2017. – 606 с.
  Готична, або романтична, фантастика в Україні виникла на основі давньої української літератури і народної міфологи. Роман тики захоплювалися казками й містикою, і згодом міфічні істоти заполонили українську поезію і прозу. Українська народна демонологія набула такої популярності, що захопила не тільки українських, а й російських та польських письменників. Але ані в Росії, ані в Польщі не існувало такого багатства міфологічних образів і сюжетів. Класична фантастична проза в кожній європейській літературі виглядає по-різному. Особливістю ж слов'янських літератур є те, що надприродне зображається з великою дозою гумору і тяжіє до фольклорного тлумачення фантастичних подій та образів.
  У цій книжці українську фантастичну прозу XIX–XX сторіч представляють мало відомі твори Івана Барщевського, Михайла Чайковського, Івана Бороздни, Миколи Костомарова, Євгена Згарського, Наталі Кобринської, Івана Франка, Івана Липи, Гната Хоткевича та багатьох інших авторів.

  Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка подаровано три примірники книги.
  821(477)
  Б 61
  Білоног, Олексій.
  Томатина правда : [для ст. дошк. й мол. шк. віку]. Кн. 1. Сходження на вершину
/ Олексій Білоног ; іл. Насті Білоног. – Київ : Рідна мова, 2021. – 132 с.
  Живе в Десятому Лісі Томата, дуже енергійна лисичка. То вона газету видає, то лікувати звірів береться, то вирощує перлини в озері, то на вершину сходить... До всього їй є діло, і про все вона знає. Ось тільки не втямиш, коли Томата правду каже, а коли побріхує і фантазує. Зате з нею так весело! Може, саме тому
мешканці Десятого Лісу прощають їй усі витівки?
  Читати про дивовижні пригоди Томати й інших звірят Десятого Лісу — справжнє задоволення для маленьких і навіть для дорослих читачів!

  Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка подаровано два примірники книги.
  821(477)
  К 26
  Карпенко-Карий, Іван Карпович.
  Хазяїн : драматичні твори
/ Іван Карпенко-Карий ; післямова та прим. Т. М. Панасенко ; худож.-оформлювач О. А. Гугалова-Мєшкова. – Харків : Фоліо, 2019. – 331, [2] с.
  Іван Карпенко-Карий (1845–1907) – видатний український драматург, якого І. Франко назвав "одним із батьків новочасного українського театру". Драматична майстерність Карпенка-Карого дозволяла йому з великим успіхом виступати в усіх класичних жанрах. Та найвищого рівня він досяг у комедії, що була справжньою творчою стихією митця. Найкращі драми і комедії Карпенка-Карого – "Безталанна", "Сава Чалий", "Мартин Боруля", "Сто тисяч" і "Хазяїн" – не втратили своєї цінності й сьогодні, були і залишаються гордістю національної театральної культури.

  Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка подаровано десять примірників книги.
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється